Hyppää pääsisältöön

Vihaajat vihaa – tämän suositut tubettajat haluavat sanoa ilkeille anonyymeille

Tubeconissa Mansikkka, Iinaps ja Twice As Nice kertoivat suhteestaan anonyymeihin vihaajiin.

Paneeli: Vihaajat vihaa – kuinka vaientaa ilkeät anonyymit? // Kuva: YleX

Tubeconin Vihaajat vihaa – kuinka vaientaa ilkeät anonyymit? -keskustelu veti salin täyteen väkeä. Eikä ihme – netti on täynnä negatiivisia kommentteja, joista tubettajat saavat oman osansa. Vaikka tubettajat ovat nuoria, kaikenlaista on kuultu ja joutunut käymään läpi.

Tubettajat kertoivat, että erityisesti alussa ilkeät kommentit menivät todella ikävästi ihon alle, ja niille tuli jopa itkettyä tai annettua liikaa huomiota. Vaikka iho on nyt paksuuntunut kokemuksen karttuessa, vihakommentit silti tuntuvat joskus pahalta.

-Ihmiset ehkä luulee, että me kestetään kaikki, tai ollaan tunteettomia puhuvia päitä siellä ruudun takana. Mutta mekin olemme ihmisiä ihan samalla tavalla: tunnemme ja teemme asioita, sekä ajattelemme, Mansikkka-kanavaa pitävä 20-vuotias Maiju Voutuilainen pohti.

Mansikkka-YouTube-kanavalla on lähes 120 000 tilaajaa. Maijulle yksi pahimmista vihaviesteistä oli pitkä ja muotoiltu päällisin puolin asialliseen muotoon, vaikka sisältö oli asiaton.

- Perusteltiin miten huono ja turha ihminen olen, enkä tee mitään. Kun ajatteli, että joku oli käyttänyt siihen niin paljon aikaa, niin alkoi vähän uskoakin sitä. Mutta sitten se piti vain unohtaa.

Twice As Nice -YouTube-kanavalla on  lähes 50 000 seuraajaa. Kanavaa pitävät siskokset Nea ja Noora Knapp. Pahinta heille on ollut, kun siskoksia on vertailtu ja laitettu paremmuusjärjestykseen. Siskokset ovat kuitenkin puhuneet asiat yhdessä läpi, ja paha olo on saatu pois. Nea on 14-vuotias, ja kroppaan kohdistuvat kommentit inhottavat ja ovat herkkiä asioita. Esimerkiksi kommentti reisien koosta on jäänyt mieleen.

- Jos menee herkkään paikkaan niin satuttaa, Nea sanoi.

Iinaps-kanavaa tilaa lähes 80 000 ihmistä, ja sitä pitää 18-vuotias Iina Lehtimäki. Hän kuvailee olevansa ujo, joten hieman pienemmän kaverimäärän ilmettyä, ja siitä anonyymien toimesta vedetyt johtopäätökset ovat tuntuneet inhottavalta

- Se yhdistettiin siihen, että olen hirveä luonteeltani ja muka  hirveä muita kohtaan.

Miten sitten taistella negatiivisuutta ja anonyymeja vihaajia vastaan netissä? Tubettajista monet kannattivat sitä, ettei anna vihaviesteille painoarvoa, ja tuhlaa omaa energiaansa vihaajien kanssa väittelyyn. Yrittäisi olla se fiksumpi osapuoli tilanteessa ja nousta asian yläpuolelle.

- Yleensä annan olla. Jos se menee oikeasti todella uhkaavan loukkaavaksi, niin sitten ainakin YouTubessa ihan reippaasti vain estelen. Instagramissa olen vetänyt sen rajan, että jos on haukkumalla laitettu negatiivinen kommentti, niin estän. Jos ihminen ei tajua itse sitä, että jos häntä ei kiinnosta tai hän ei tykkää siitä, niin älä seuraa. Mä vähän autan siis, Maiju sanoi ja yleisö naurahti mukana.

Mutta mitä oikein tubettajat haluavat sanoa vihaajille?

Maiju: Halipusuja!

Iina: Haluaisin nähdä, että saako he sanottua livenä sitä kommentoimaansa juttua.

Nea:  Jos te kirjoitatte paljonkin noita (negatiivisia kommentteja), niin miettisit vaikka pari kertaa ennen kuin laittaa kiihdyksissään sen kommentin. Miettisi muutaman kerran: ”Voisinko mä kirjoittaa tämän vähän rakentavammin ja asiallisemmin?”

Noora: Onko tämä semmoinen asia, jonka voisit tulla kadulla päin naamaa sanomaan minulle. Jos on, niin antaa tulla.

Tubecon järjestetään Hartwall-areenalla 12.–13. elokuuta. YleX on tapahtuman yhteistyökumppani ja YleX.fi seuraa tiiviisti Tubecon-tapahtumia!