Hyppää pääsisältöön

Heinä on hevosen tärkein rehu

Ystäväni Hevonen
Ystäväni Hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Hevosen tärkein rehu on heinä. Heinä sisältää suurimman osan hevosen tarvitsemista ravintoaineista, mutta sen laatu voi vaihdella paljonkin. Siksi hevosen ruokinnassa kannattaa panostaa erityisesti hyvälaatuiseen heinään.

– Moni hevonen pärjää hyvin pelkällä heinällä. Nykypäivänä heinä on todella hyvälaatuista ja aivan eri luokkaa kuin 20-30 vuotta sitten, kertoo eläinlääkäri Liisa Harmo.

Hevonen saa heinästä kaikkia tarvitsemiaan ravintoaineita, mutta ratsastettava hevonen voi tarvita myös täydennysrehuja heinän rinnalle. Hevonen tarvitsee kuivaheinää päivässä 1–1,5 kg heinää 100 elopainokiloa kohti. Säilöheinää annostellaan hieman enemmän, riippuen siitä kuinka paljon kosteutta se sisältää. Jos hevosella ei ole metabolista oireyhtymää, ei heinän sokeripitoisuudella Liisa Harmon mukaan juuri ole väliä.

Heinästä teetetään rehuanalyyseja, mutta ne ovat aina vain suuntaa antavia. Tarkkaa rehuarvoa on käytännössä mahdotonta laskea tarkasti, sillä saman pellonkin rehupaalinen arvot voivat vaihdella. Hyvälaatuiseen heinään kannattaa kuitenkin satsata, sillä se on hevosen koko ruokinnan perusta.

Ystäväni Hevonen
Ystäväni Hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Mitä eroa on kuivaheinällä ja säilöheinällä?

Hyvänlaatuisen kuivaheinän tunnistaa sen vaaleanvihreästä väristä, makeahkosta mausta sekä vähäisestä pölyisyydestä. Vaikka kuivaheinä olisi varastoitu miten hyvin, se sisältää pölyä aina jonkin verran. Se onkin kuivaheinän ainut ongelma. Pölyisyyttä voi tosin hillitä upottamalla heinän veteen juuri ennen ruokintaa. Liisa Harmo kertoo, että säilöheinän käytön yleistyttyä yskivien hevosten määrä on vähentynyt huomattavasti.

– Ennen hoidin viittä yskivää hevosta talvella päivittäin. Nyt en enää edes kahta viikoittain.

Ystäväni Hevonen
Ystäväni Hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Säilöheinän käyttö on siis kasvussa. Hyvälaatuinen säilöheinä on ruskeanvihreää, homeetonta sekä happaman mutta miellyttävän tuoksuista. Se säilyttää melko hyvin samat ravintoarvot, kuin sen raaka-aineena toimiva tuore nurmi.

– Ihmisillä ei vielä ole kehittynyt ihan täysin realistista mittaria siitä, mitä on hyvä säilöheinä. Aluksi todella huonolaatuistakin heinää myytiin hyvänä, ja ihmiset ostivat sitä. Nykyään sitä tapahtuu onneksi jo paljon vähemmän, Liisa kertoo.

Vaikka säilöheinä ei pölyä, siinäkin voi olla hometta. Joskus paalin sisään voi säilönnän yhteydessä jäädä kosteutta. Siksi paali pitää aina avaamisen yhteydessä tarkistaa. Tunkkaiselta haisevat tummat kohdat heinässä ovat pilaantumisen merkkejä. Pilaantuneen heinän syöminen aiheuttaa vakavia terveysongelmia. Säilöheinä myös pilaantuu helposti, sitä ei kannata tarjota hevoselle enempää, kuin mitä se kerralla jaksaa syödä.

Ystäväni Hevonen
Ystäväni Hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen
 • SUMMERIN PODCASTSARJASSA KYSYTÄÄN "ONKS KAIKKI OK?"

  17-vuotias Milla selvittää podcastsarjassa tunnetilojaan.

  “Kaikki ok?" -podcastsarjassa 17-vuotias Milla Solaranta pohtii elämänsä suuria tunnetiloja ja päästää kuulijan kurkistamaan tunne-elämänsä syövereihin.

 • Kesä ilman pomoa?!

  Miltä tuntuisi olla yrittäjä ja oma pomosi?

  Oletko unelmoinut oman rantakahvilan pitämisestä parhaan kaverin kanssa? Tai miettinyt, miten saada kaveriporukalla rahat kokoon yhteistä reissua varten?

 • Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume kävi viime kesänä todistetusti oikeissa töissä. Te halusitte nähdä lisää ja saamanne pitää. Toinen kausi Tumen oikeita töitä löytyy nyt Areenasta.

 • Ystäväni hevosen lukijoiden parhaita leirimuistoja

  Unelmien leirillä sattuu ja tapahtuu.

  Ratsastusleireillä aina sattuu ja tapahtuu. Kysyimme lukijoilta Instagramissa, millaisia muistoja heille on kertynyt leirikesien aikana. Mukaan mahtuu hullunkurisia kokemuksia sekä ihania tunnelmia tärkeiden hevosten kanssa. @aanniella Varmaa yks hauskimmista kommelluksista tapahtui vuonna 2016, kun hengailtiin asuinrakennuksessamme.