Hyppää pääsisältöön

Karu keskiaikaisen taistelun turnaus Suomeen: ”Maassakin makaavaa saa hakata”

Yleensä tyrmäys tulee, jos kirveellä lyödään päähän. Nyt puhutaan aika rankasta lajista.

Studiossa kilisi tänään, kun YleX Viikonloppuun saapui keskiaikaista taistelua harrastava Joni North. Suomeen on tulossa ensi lauantaina ensimmäistä kertaa kansainvälinen ammattitason turnaus nimeltään WMFC Firts Class tournament, eli Hakkapeliitta 2016. Turnauksessa ei todellakaan ole mistään pelkästä showsta kyse – laji on kuin vapaaottelua, mutta oikeilla miekoilla ja haarniskoilla.

- Saa lyödä, potkia, kaataa ja lyödä nyrkillä niin kovaa kun lähtee. Se on tyrmäyshakuista, North luetteli.

Jopa maahan saa heittää, ja maassa makaavaa saa lyödä.

- Käytännössä saa tehdä mitä vain. Maassa olevaa saa hakata, riippuen vähän säännöistä. Kovimmissa saa hakata kymmenen sekuntia maassa olevaa, ja kevyemmissä kolme kertaa, kuvaili North.

Joni Northilla on päällään 30 kilon varustus. Hän on Medieval Combat Sport Finland -järjestön (mcsf) yksi perustajajäsenistä.

Northilla oli itsellään studiossa päällään tyypillinen yksi vastaan yksi -varustus, joka painaa noin 30 kiloa. Haavereita sattuu, mutta usein ne johtuvat huonosta varustuksesta. Pahin loukkaantuminen, minkä North on nähnyt, tapahtui Prahassa. Kilpailijan haarniskan liian isot niitit ja pultit koituivat kohtaloksi.

- Yksi iso suomalainen löi kahden käden kirveellä täysiä. Se osui ilmeisesti juuri siihen niittiin, North kuvaili.

- Niska-hartia-alueelle tuli paha osuma. Oli argentiinalainen pelaaja Prahan MM-kisoissa, ja olin ihan siinä vieressä, kun hänet leikattiin ulos haarniskasta ja vietiin ambulanssilla.

Rajulta kuulostavassa lajissa ei ole kuitenkaan vielä kuollut ketään. Voitto saadaan pisteiden mukaan, mutta tyrmäyksiäkin nähdään – kovan iskun tullessa kypärästä ei välttämättä ole apua.

- Joukko-otteluissa kun kahden käden kirves osuu päähän, North kuvaili tyrmäyksiä.

North itse treenaa noin pari kertaa viikossa Crossfit-tyylisesti tekniikkaa ja kuntoa. Hän on itse 20. elokuuta käytävässä ottelussa viisi vastaan viisi -kamppailussa.

Kuuntele koko hurja haastattelu alta, joka alkaa 2:11 kohdasta: