Hyppää pääsisältöön

16.8. Teeman Elävä arkisto: Kesärokkia Rockstopin tapaan

Rockstopin juontaja Heli Nevakare ja ohjaaja Matti Grönberg.
Rockstopin juontaja Heli Nevakare ja ohjelman ohjaaja Matti Grönberg. Rockstopin juontaja Heli Nevakare ja ohjaaja Matti Grönberg. Kuva: Yle kuvapalvelu Rockstop,Heli Nevakare,Matti Grönberg

Tiesittekö, että ehdotonta juhannusmuotia kesällä 1989 oli lippis – väärinpäin tietysti! TV2:n lähettämä Rockstop oli 1980-luvulla alkaneista popohjelmista pitkäikäisin. Heli Nevakare toimitti ja juonsi ohjelmaa koko sen elinajan. Ohjelmasarja esitteli suomalaisille ajankohtaista rokkia ja vieraili alusta alkaen festivaaleilla raportoimassa.

Kesän 2016 kunniaksi Yle Teeman arkistopaikalla uusitaan kaksi tällaista takavuosien festariherkkupalaa.

Tää on niin keskeinen osa meikäläisten elämänmenoa. Liput nostetaan tankoihin ja juodaan Koskenkorvaa.― Tuomari Nurmio juhannuksesta vuonna 1989

Vuoden 1989 viimeinen Rockstop oli paluu kesään ja Nummirock-festivaalin juhannustunnelmiin. Nummijärvelle olivat saapuneet yhdysvaltalaiset Cheap Trick ja Del Lords sekä laulaja Meat Loaf.

Festivaalijaksossa esiintyi lisäksi kotimainen Stone, joka myös esitteli omaa juhannusmuotiaan keikkabussissa. Nummirockissa nähtiin myös tuolloin suosionsa huipulla paistatellut ja Yhdysvaltoihinkin ponnistellut Havana Black.

Rockstopin juontaja Nevakare taas pyöri Kauhajoella ruispellossa (minihameessa ja ilkosillaan) loitsien omia asianmukaisia juhannustaikojaan.

Cheap Trick esiintyy Nummirockissa 1989.
Cheap Trick hämmästeli juhannusyön valoisuutta. Cheap Trick esiintyy Nummirockissa 1989. Kuva: yle kuvanauha Cheap Trick,Yle Elävä arkisto
Meat Loaf 1989 Nummirokissa.
Yhdysvalloissa kaikki on suurempaa, perustelee Meat Loaf. Meat Loaf 1989 Nummirokissa. Kuva: Yle kuvanauha rockstop

Juhannuksesta 1989 loikkaamme muutaman kesän tulevaisuuteen. Vuonna 1992 Rockstopille eivät riittäneet kotimaiset festivaalit, vaan vauhtia haettiin Göteborgista ja Tukholmasta. Jakson artistikattaus on kiitettävällä tasolla.

Kuulemme mm. Bruce Springsteenia ja Michael Jacksonia. Katsastamme irlantilaiskomeettaa nimeltä U2, joka teki tuolloin selvää pesäeroa tutuksi tekemäänsä ylistysrokkiin. Jakson tosin aloittaa yhtyeen Pride-hitti, mutta myöhemmin kuullaan tykyttävämpää tavaraa Zoo TV -kiertueelta ja Achtung Baby! -levyltä.

Jakson kuitenkin miltei varastavat kotimaiset yhtyeet: suurorkesteri Leningrad Cowboys sekä Tampereen härkäjoukko Popeda. Erittäin rockstoppimainen kuriositeetti on myös koko kansan laulavan talonmiehen eli Sepi Kumpulaisen kohtaaminen Provinssirockissa.

Samoilla festareilla kohtaamme myös tuolloin PIL-yhtyeen johtajana riehuneen Johnny Rottenin (John Lydonin). Myös männävuosien suuryhtye Totoa muistetaan. Jenkkipumpun rumpali Jeff Porcaro oli nimittäin kuollut vain muutamaa viikkoa ennen ohjelman esitystä.

Flavor Flav valjastettiin "sponsoroimaan" Rockstopia. (1988)
Jaksossa nähtiin kellokaulaisen Flavor Flavin edustama Public Enemy... Flavor Flav valjastettiin "sponsoroimaan" Rockstopia. (1988) Kuva: Yle kuvanauha public enemy
Thrash-yhtye Athrax yhdisti voimansa Public Enemyn kanssa kappaleessa Bring the Noise.
...joka yhdisti voimansa thrash-yhtye Anthraxin kanssa kappaleessa Bring the Noise. Thrash-yhtye Athrax yhdisti voimansa Public Enemyn kanssa kappaleessa Bring the Noise. Kuva: yle kuvanauha Yle Elävä arkisto,Rockstop


Kaiken kaikkeaan, Heli Nevakare tiimeineen teki 25 vuotta sitten populaarikulttuurihistoriaa taltioimalla aikakauden musiikkia ja tärkeimpien artistien haastatteluja. Rockstoppia lähetettiin viiden ja puolen vuoden ajan vuosina 1987–1992 ja ohjelmaa tehtiin noin 80 jaksoa. Yle Elävä arkisto on julkaissut ohjelmasarjasta jo neljä ensimmäistä vuotta. Kaikki jaksot ovat pysyvästi katsottavissa palvelussa.

Lue lisää:

Rockstop"-ohjelman juontaja Heli Nevakare vuonna 1990.

Rockstopin ensimmäinen vuosi

Rockstopin ensimmäisen kauden 1987–88 herkullisimpiin kohtauksiin kuuluvat mm. Sex Pistolsista tutun Johnny Rottenin ketään kumartelematon haastattelu sekä toimittaja Heli Nevakaren kömmähdys kanadalaisrokkari Bryan Adamsin esittelyssä.

Lue lisää:

Irwin Goodman Yle TV 2:n studiolla 1988.

Rockstopin toinen vuosi

Vauhti kiihtyi ja jaksomäärä kasvoi, kun Rockstop palasi ensimmäiseltä kesätauoltaan televisioruutuihin. Ohjelmaa lähetettiin nyt kahdesti kuussa ja syksystä 1988 kevääseen 1989 pyörineellä toisella kaudella lanseerattiin erikoisjaksot eli specialit, joista tuli olennainen osa Rockstopia.

Lue lisää:

Heli Nevakare (oik.) Markku Hyvärinen (vas.) ja Eero sekä Viivi Eräpuu.

Rockstopin kolmas vuosi

Musiikkiohjelmasarjan kolmannella kaudella vuosina 1989–1990 nähtiin peräti 21 ohjelmaa. Erikoisimmat jaksot olivat hard rock -yhtye Skid Row'lle räätälöity yleisötoivejakso sekä tunnin mittainen videoteatteri ranskalaislaulaja Édith Piafin elämästä.

Lue lisää:

Rockstop-ohjelman ohjaaja Matti Grönberg ja Heli Nevakare ohjaamossa.

Rockstopin neljäs vuosi

Kauden 12 jaksossa artisteilta kysyttiin muun muassa heidän unelmistaan, uriensa huippukohdista ja jopa elämän tarkoituksesta. Myös kylmän sodan päättyminen ja juontaja Heli Nevakareen viehtymys ympäristöasioihin näkyivät ohjelmassa.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa