Hyppää pääsisältöön

Sinun tarinasi – Yle 90 -juhlalähetys: Lähde kanssamme matkalle halki vuosikymmenten!

Yle 90 vuotta.  Kuvassa juontajat Hannu-Pekka Björkman ja Maria Sid.
Yle 90 vuotta. Kuvassa juontajat Hannu-Pekka Björkman ja Maria Sid. Yle 90 vuotta. Kuvassa juontajat Hannu-Pekka Björkman ja Maria Sid. Kuva: Yle Kuvapalvelu. yle 90

Yle on kulkenut suomalaisten mukana arjessa ja juhlassa jo 90 vuotta. Musiikkitalon Sinun tarinasi – Yle 90 -lähetys juhlistaa tätä pitkää ja tärkeää taivalta yhdessä suomalaisten kanssa. Lähetyksen aikana kuulemme tunnettujen näyttelijöiden, esiintyjien ja artistien muistelmia omista tärkeistä esikuvistaan ja lempiohjelmistaan.

Historiallinen aikamatka kertaa tuttuja, iloisia ja koskettavia hetkiä, jotka ovat vuosien varrella piirtyneet meidän kaikkien mieliin – huumoria unohtamatta. Paikalla ovat itseoikeutetusti myös suomalaiset ja heidän tarinansa merkityksellisistä Yle-muistoista.

Illan aikana kuulemme myös tuoreita tulkintoja vuosien varrella tärkeiksi tulleista musiikkikappaleista. Lähetyksessä mukana olevia esiintyjiä ovat mm. Karita Mattila, Olavi Uusivirta, Paula Vesala ja Kasmir.

Illan juontajina toimivat Maria Sid ja Hannu-Pekka Björkman. He odottavat iltaa kovasti ja intoutuivat kertomaan omia Yle-muistojaan:

"Kasvoin aikana jolloin näkyi vain yksi tv-kanava, TV1. Jos halusi katsoa TV2:ta, niin jonkun täytyi tanssia antennin kanssa olohuoneessa. Lähes kaikki ohjelmat katsottiin ja niin sukupolvelleni syntyi tv:n kautta merkittävä jälki kollektiiviseen muistiin", Björkman kertoo.

Maria Sidille Yle on aina ollut tärkeä, riippumaton tiedonlähde:

"Tiedonjanoni on loputon ja hain tietoa muun muassa televisiosta. Nuorena aikuisena katselin A2:sta ja muita asiaohjelmia. Italiassa asuessamme kaipasin Ylen kaltaista asiallista, riippumatonta kanavaa, ilman hömppää", Sid kertoo.

Tutuista äänistä ja kasvoista tulee kuin ystäviä

Keräsimme keväällä 2016 katselijoiden ja kuulijoiden tarinoita Ylestä. Tarinoita vastaanotimme yhteensä noin 1 500. Saimme monta tarinaa, jossa kerrottiin kuinka tärkeitä tv-kasvot ja ruutuäänet ovat. Heistä on tullut katselijoille ja kuulijoille jopa ystäviä.

Osa tarinoista kertoi siitä, kuinka mukava on kuunnella aamukahvin äärellä tuttua ääntä, tai miten tietyn uutiskasvon hymy tuo ilon katsojalle. Osa meni syvemmälle ja kertoi hyvinkin henkilökohtaisista vastoinkäymisistään, joissa Ylen tutut ihmiset olivat olleet avuksi.

Jotkut näistä tarinoista kuulemme myös Yle 90 -tv-lähetyksessä. Oman tarinansa kertoo muun muassa Topias (kuvassa). Yhdeksänvuotias poika on suunnitellut ryhtyvänsä isona uutistenlukijaksi.

Yhdeksänvuotias Topias kertoo tarinansa Yle 90 -lähetyksessä
Yhdeksänvuotias Topias kertoo tarinansa Yle 90 -lähetyksessä Kuva: Yle yle 90
"Olen pitkään tutkinut uutisia. Olen tutkinut tunnuksia, tunnusmusiikkeja ja uutisstudioita. Tänä aamuna huomasin, että Ykkösaamulla on uusi studio. Oma lempiuutisankkuri on Jussi-Pekka Rantanen ja Marjo Rein on myös hyvä. Koska he lukevat selkeästi. Olen tutkinut myös vanhoja lukijoita, kuten Arvi Lindiä ja Eva Polttilaa. Uutistenluku olisi varmasti kiva ammatti", Topias kertoo.

"Oli Matti Ijäksen vika, etten ehtinyt tyttären syntymään mukaan"

Juhlalähetyksen aikana kuulemme kuuntelijoiden ja katsojien lisäksi tunnettujen näyttelijöiden, esiintyjien ja artistien muistelmia omista tärkeistä esikuvistaan ja lempiohjelmistaan.

Siskonpedistäkin tuttu näyttelijä Pirjo Heikkilä kertoo ajatelleensa jo nuorena, että hän tulee joskus olemaan sketsisarjassa.

"En tiennyt, miten se tapahtuu, mutta tiesin, että se tulee tapahtumaan. Teini-ikäisenä matkin Pirkka-Pekka Peteliusta. Pata Kakkosta leikittiin kaverin kanssa takapihalla. Laitettiin pihagrilliin jotain kokkareita, vihellettiin tunnaria ja kutsuttiin vanhemmat katsomaan esitystä", Heikkilä muistelee.

Artisti Elastiselle Radiomafia ja YleX ovat olleet aina hyvin tärkeässä roolissa.

"Radiomafia tilasi BBC1:n ohjelmatuotantoa ja esitti sitä. Veljeni nauhoitti sieltä kasetille sellaisen kuin Public Enemy: Fear of a Black planet (1990) ja rekisteröin ensimmäisen kerran räp-musiikin. Olin 8-vuotias", Elastinen muistelee.

Näyttelijä Aku Hirviniemi kertoo ohjaaja Matti Ijäkseen liittyvän hauskan tarinan:

"Mieleen on painunut tapahtuma Enon opetukset -elokuvan kohdasta, jossa Eno kuoli: minun piti olla kuvauksissa patologisella laitoksella Helsingissä. Samaan aikaan vaimoni oli synnyttämässä Hämeenlinnassa. Yritin päästä lähtemään, muta Ijäs sanoi, että 'en minäkään ollut mukana synnytyksissä, älä mene sinne häsläämään, olet vain tiellä'. Kun kuolinkohtaus, joka kesti pitempään kuin oli tarpeen, oli tehty, lähdin ajamaan Hämeenlinnaan. Portaikossa tuli kätilö vastaan ja kertoi, että tuli terve tyttö. Olenkin sanonut tyttärelleni, että se oli Matti Ijäksen vika, etten ehtinyt sinun syntymääsi mukaan. Siihen tytär Tuulikki on tokaissut, että 'onneksi äiti ehti'".

Näyttelijät muistelevat omia suosikkiohjelmiaan:

Lisää muistelua Sinun tarinasi – Yle 90 -juhlalähetyksessä!

Suora lähetys Musiikkitalosta 10.9.2016. Yle TV1, Radio Suomi, Yle Vega, Yle Areena klo 18.30–20.30 ja klo 21–21.30. Ohjelma uusitaan TV1:llä lauantaina 5.11.2016 klo 12.35 - 15.05.

Lisää Yle-muistoja ja paljon muuta yle.fi/sinuntarinasi -sivuilla!

#yle90

#sinuntarinasi

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua