Hyppää pääsisältöön

Teit meistä kauniin on enemmän kuin bändielokuva: Apulanta-leffa on punkin säestämä sukupolvitarina lama-Suomesta

Apulannasta kertova Teit meistä kauniin -elokuva on nostalgiatrippi lama-Suomeen, historiantunti nuoremmille katsojille tai fanielokuva, joka kurkistaa kulisseihin ja muusikoiden perhepiiriin.

Tuukka Temosen ohjaama Teit meistä kauniin -elokuva kertoo Apulannan alkutarinan. Sen vähemmän tunnetun stoorin, jossa levyt eivät vielä myy kultaa, eikä keikoilla ole yleisöryntäystä. Edes biisit eivät ole kummoisia.

Elokuva sukeltaa myös lama-Suomen syvimpään ytimeen, jossa markka devalvoidaan, firmat menevät konkurssiin ja itsemurhatilastot ovat karuja. Perheissä on vaikeaa, eikä nuorilla ole mitään järkevää tekemistä.

Tämä elokuva on kuvattu pääosin Heinolassa, mutta saman tarinan olisi periaatteessa voinut kertoa mistä tahansa suomalaisesta pikkukaupungista. Ellei juuri tästä kyseisestä paikasta olisi ponnistanut yksi suomirockin merkittävimmistä yhtyeistä.

Apulanta.

Kun Apulanta perustettiin vuonna 1991, kukaan ei olisi uskonut, että juuri nämä nuoret tulevat vastaanottamaan 32 kultalevyä ja saavuttamaan ennätykselliset 21 paalupaikkaa Suomen virallisella singlelistalla.

Apulanta-muusikot eivät olleet aluksi kovin lahjakkaita, eikä läheskään kaikilla ollut edes mitään aiempaa soittokokemusta ennen bändin perustamista. Apikset olivat koulun hylkiöitä, joille huudeltiin kaduilla.

Asenne oli kuitenkin kohdallaan. Ja siitä tämä elokuvakin kertoo.

Teit meistä kauniin -elokuva kertoo tarinan 90-luvun lamasta. // Kuva: Promokuva: Lars Johnson

Perustajan mielestä Apulannasta tuli vitsi

Apulannan bändikämpän ovi on käynyt tiuhaan, vaikka Toni Wirtanen ja Sipe Santapukki ovatkin pitäneet yhtyeestään tiukasti kiinni.

Uskoa bändiin horjuttivat milloin tyttöystävät ja milloin aatteet.

Leffan yksi keskeisimmistä hahmoista on yksi Apulannan vähiten tunnetuista jäsenistä. Roope Salmisen esittämä Apulannan ensimmäinen keulakuva Antti Lautala perusti yhtyeen ja pyysi Toni Wirtasta kanssaan soittamaan. Myöhemmin laulaja-kitaristi jätti bändin ovet paukkuen, sillä hänen mielestään Apulannasta oli tullut pelkkä vitsi. Se ei edustanut enää sitä punk-aatetta, jonka vuoksi hän aikoinaan yhtyeen perusti. Lautala häpesi bändikavereidensa lausuntoja haastatteluissa, eikä pitänyt rakastuneen ja juuri kihlautuneen Toni Wirtasen uusia sävellyksiä punkkina.

Moni voi pitää Roope Salmista kaikkea muuta kuin punk-uskottavana. Hänet tunnetaan tv-juontaja, bileräppärinä ja jokapaikanhöylänä. Salminen kuitenkin loistaa debyyttiroolissaan, kuten muutkin elokuvan nuoret näyttelijät. Roolitus on osunut nappiin: Tatu Sinisalo (Toni Wirtanen), Iiro Panula (Tuukka Temonen), Teppo Manner (Sipe Santapukki) ja Mimosa Willamo (Amanda ’Mandy’ Gaynor) muistuttavat hämmentävän paljon oikeita Apulanta-muusikkoja nuorena.

Tuukka Temonen on osannut ohjata ilmiömäisesti itseään nuorena, mikä ei varmasti ole ollut helppoa. Hän ei kaunistele tylyä imagoaan koulun koviksena tai vihaista nuorta, joka ei kunnioita vanhempiaan. Temonen tappelee kaduilla ja varastaa vanhemmiltaan. Hänellä ei todellakaan ole hyvä maine Heinolassa.

On yllättävää, miten itsenäisesti elokuva seisoo omilla jaloillaan, varsinkin kun ohjaaja on yhtyeen entinen jäsen. Bändileffoissa sorrutaan helposti liialliseen hehkutukseen tai yritetään tehdä artisteista suurempia sankareita kuin he itse asiassa ovatkaan. Tämä elokuva loppuu ennen kuin Apulannan suurin suosio on ehtinyt vielä edes alkaa. Se jättää myös katsojan odottamaan välittömästi jatko-osaa.

Teit meistä kauniin -elokuvassa nähdään myös räppäri Uniikki. // Kuva: Promokuva: Lars Johnson

Elokuvassa vilahtaa myös liuta tunnettuja suomalaismuusikoita, jotka eivät esitä itseään. Oman roolinsa ovat saaneet tietysti kaikki Apulannan nykyiset jäsenet. Sen lisäksi leffassa nähdään Santa Cruz, Brädi, Uniikki, Irina ja Jannika B. Yllättävä kaksikko, Uniikki ja Irina, versioivat elokuvassa myös Apulannan Odotus-kappaleen, joka kuullaan lopputekstien aikana.

Vanhoille Apis-faneille Teit meistä kauniin -elokuva tarjoaa ihanan aikamatkan nuoruuteen, uusille taas paljon taustatietoa yhtyeen uran vaikeasta alkutaipaleesta. Elokuvan voi katsoa myös ilman mitään ennakkotietoja Apulannasta. Siihen voi suhtautua ajankuvana lama-Suomesta. Sukupolvikokemuksena.

Teit meistä kauniin saa ensi-iltansa 7. syyskuuta.

Santa Cruzin keulakuva Archie Cruz esittää Teit meistä kauniin -elokuvassa Tehosekoittimen Arskaa. // Kuva: Promokuva: Lars Johnson

Lue myös:

Apulanta-elokuvan tunteikas ensiesitys: "Tuli aika paljas ja kiusallinen olo"

YleX Apulanta-leffan kuvauksissa: Menestysbändin tarinaan mahtuu myös riitoja, epäonnistumisia ja romansseja

Santa Cruz esittää Tehosekoitinta Apulanta-elokuvassa – bändin sisäiset roolit vaihtuvat täysin