Hyppää pääsisältöön

Mälliä huuleen – miksi nuuskan syöpävaara ei pelota?

Nuuskatupakkaa ja -rasioita pöydällä.
Nuuskan terveyshaitoista on yhä enemmän tietoa. Nuuskatupakkaa ja -rasioita pöydällä. Kuva: Yle, Marko Väänänen nuuska,nuuskarasiat,nuuskaus,Akuutti

Säännöllisesti nuuskaavan suun terveys vaurioituu pysyvästi, fyysinen suorituskyky heikkenee ja suusyövän riski kasvaa. Terveysvaikutukset tunnetaan, mutta silti nuuskan käyttö lisääntyy.

Nikotiini kuin nikotiini, ihan sama mulle. Ei se ole sen nolompaa kuin röökikään. Paljon parempi chillata sohvalla mukavasti nuuska poskessa kuin pakottautua ulos kylmään röökille.

Keskustelupalstoilla nuuskaajat väistävät ja vähättelevät nuuskan vaaroja. Korviaan he tuskin täysin pystyvät sulkemaan terveysvalistukselta. Tieto lisää tuskaa sanotaan, mutta joskus valistus onneksi toimii niin kuin pitää. Nuuska kun ei suinkaan ole mikään pikku pahe, kaikkea muuta.

Tupakkalain uudistukset astuivat voimaan 15. elokuuta 2016. Nuuskan myyntiä ei Suomessa edelleenkään sallita, kuten ei koko EU:n alueella Ruotsia lukuun ottamatta. Omaan käyttöön tarkoitettujen nuuskatuotteiden tuontimääriin on tehty muutoksia erityisesti siten, että tuontirajoitukset ilmaistaan grammoissa, ei rasioiden määrissä.

Nuuskatupakkaa rasiassa.
Pussi- tai irtonuuska: haitallista joka muodossa. Nuuskatupakkaa rasiassa. Kuva: Yle, Marko Väänänen Akuutti,nuuska,nuuskarasiat

Suurten tuontimäärien salakuljettajia jää kiinni tasaiseen tahtiin, mutta useimmat nuuskaajat tuovat tai tuottavat lain salliman yksityiskäytön nuuskansa pääosin Ruotsista ja ruotsinlaivoilta.

Lakitekstejä tehokkaampi nuuskan käytön vahentäjä lienee sittenkin sen kuuluisan terveyskortin heiluttaminen. Vakavat suun- ja nielun alueen syövät iskevät yhä nuorempiin. Pitäisikö varoituskuvat laittaa myös nuuskarasioiden kanteen?

NELJÄ FAKTAA: Nuuskaaja nauttii terveytensä kustannuksella

1. Nopea riippuvuus

Nikotiinimäärä on jopa 20-kertainen tupakkaan verrattuna. Nuuska on suussa pitemmän aikaa kuin tupakka, niinpä veren nikotiinipitoisuus pysyy korkeana pitemmän aikaa.

2. Hampaat, ikenet ja limakalvot kärsivät

Hengitys haisee, ientulehdukset vaivaavat. Ikenet vetäytyvät ja reikiintymisalttius kasvaa. Hampaiden kiinnityskudokset syöpyvät, hampaat saattavat jopa irrota.

3. Suusyöpä vaanii

Osa nuuskatupakan kemiallisista yhdisteistä on syöpää aiheuttavia. Nuuskasta on löydetty muun muassa raskasmetalleja ja jäänteitä tuholais- ja kasvimyrkyistä. Suusyöpä etenee ensin oireettomasti, mutta aggressiivisesti. Suusyövän riski on vielä suurempi kuin niin sanotuilla tavallisilla tupakoitsijoilla.

4. Fysiikka heikkenee

Nuuskaajan sydän ei jaksa pumpata tarpeeksi happea lihaksiin. Kun lihasten hapen ja ravintoaineiden saanti heikkenee, lihasvoima- ja massa vähenevät.

Se on ällöttävän näköistä. En pussaa nuuskaajaa. Ihme limasuita. Mällit ja syljeskely on ympäristösaastetta. En halua edes ajatella kuinka paljon rahaa olen tunkenut huulen alle ja heittänyt sieltä pois.

Tietolähteet: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL, Duodecim, Syöpäjärjestöt

Lainaukset internetin keskustelupalstoilta.

Tutkimustietoa nuorista nuuskaajista

Lisää ohjelmasta

Vanhemmat Anna ja Cagri Akgul istuvat puutarhakeinussa lastensa Akselin, Alvarin ja Einarin kanssa.
Vanhemmat Anna ja Cagri Akgul istuvat puutarhakeinussa lastensa Akselin, Alvarin ja Einarin kanssa. Kuva: Mira Pelo / Yle koronavirus,perheet,vanhemmuus
perhe vanhemmat ja lapset istuvat sohvalla iloisina
perhe vanhemmat ja lapset istuvat sohvalla iloisina Kuva: Tommi Parkkinen/Yle uusperheet,parisuhde,terapiat,Järvenpää,lapset (perheenjäsenet),Itsetuntemus