Hyppää pääsisältöön

YleX Ensinäyttö: Hank Solon Söpö-musiikkivideolla Sanni makaa popcornimeressä ja Kasmirilla on vielä parta

Kreisi musiikkivideo on silkkaa silmäkarkkia, jonka pinnan alla maistuu riipivän kirpeä ydin.

Sä oot söpö, mut mul ei oo aikaa

Mennä sun kaa leffaan, tai ees ostaa karkkia

Sä oot söpö, tanssit ilman paitaa

Ja mä vaan toivon, et pääset naimisiin

Näin kuuluu Söpö-biisin koukuttava kertosäe, joka tiivistää hyvin kappaleen tunnelman: kepeitä sanoja, joilla on kuitenkin kipeämpi ulottuvuus.

Supertuottaja Hank Solo julkaisi soolodebyyttisinkun Söpö elokuun 1. päivä, ja se singahti Spotify-listan kärkeen – tällä hetkellä se jyrää Spotifyn Suomen Top50-listan sijalla yksi.

Söpö-musiikkivideon on ohjannut Hank Solon, eli Henri Salosen, pikkusisko Jenni Salonen Veli Creative -tuotantoyhtiöstä. Tuottaja-artisti antoi siskolleen täysin vapaat kädet. Musavideon, aivan kuten biisinkin, haluttiin olevan provosoiva ja koukuttava. Video, joka hämmentää ensin katsojan, ja jollaista ei olla nähty aiemmin Suomessa.

- Sanoin Jennille, että mahdollisimman kreisi. Mahdollisimman paljon kaikkea outoa ja häröä siihen. Lopputuloksesta tuli supertyylikäs, ja se tukee biisiä sekä antaa lisäarvoa, ja nostaa biisin uudelle tasolle, Hank Solo sanoo.

Sanni makoilee öljyttyjen miesten keskellä, selittää kameralle kuinka kiireinen on. Ihmisryhmä, jossa myös Kauniit & Uhkarohkeat, hymyilee vasta, kun kameran salama välähtää. Vakava Hank Solo tuijottaa suoraan kameraan, kun takana heiluvat sääret. Lopuksi vain bailataan, ja Kasmirin viimeiset sanat sinetöivät kaiken: Mä en ehi!

Video on aivan kuten biisikin: se iskee tajuntaan värikkyydellään, oudoilla yksityiskohdilla ja ylisöpöllä kuorrutteellaan. Kaikesta tihkuu huumori ja itseironia. Kun kokonaisuutta maistelee pidempään, kuorrutteen alta avautuu toinen, kirpeämpi, puoli.

Musiikkivideoon haluttiin ripotella outoja ja randomejakin asioita. Katsoja tulkitsee viittaukset omalla tavallaan. Tämä kohtaus, jossa Sanni makaa popcornimeressä, on Hank Solon yksi lempikohdista. Mielleyhtymiä tulee helposti American Beauty -leffan ehkä tunnetuimpaan kohtaukseen. // Kuva: Kuvakaappaus Söpö-musiikkivideolta.

"Mitä helvettiä, voiko näin tehdä?"

Biisi voisi olla nykyajan kiireisen ihmisten tunnuskappale: enää ei ehdi tai ”ehdi” keskittyä toiseen ihmiseen. Biisin päähenkilö siis ikään kuin tekee palveluksen ja luopuu mahdollisuudesta onneen.

- Biisi on oikeasti tosi surullinen, jopa riipivä. Siinä on monta tasoa. Inspiraatio on tullut siitä, että joudut tekemään valintoja: ei voi olla jonkun ihmisen kanssa, vaikka haluaisikin, tiettyjen asioiden takia. Luopuu vasten tahtoaan. Mun mielestä se on tässä se ydin, Hank Solo kuvailee.

Artistin mukaan tekoprosessi oli kuin valmis kokonaisuus: ensin tuli hämmennys ja sitten naurettiin täysiä. Hank Solo on tekijä, joka on aina painottanut intuition tärkeyttä sekä sitä, että sääntöihin ei jäädä jumiin. Hänen mielestään paras popmusiikki ja taide on sellaista, jossa yhdistyy outo uutuus ja tuttuus – sellaista, joka ensin herättää ihmettelemään.

- Kun äänitettiin ensimmäinen demo, olin: ”Mitä helvettiä tämä on, voiko näin tehdä?” Se tuntui hirveältä ja samalla todella hyvältä – todella voimaannuttavaa.

Hank Solon ura on ollut viime vuosina suurilta osin silkkaa hittinikkarointia videolla näkyvien artistien lisäksi muun muassa Anna Abreulle, Maija Vilkkumaalle ja Roope Salmiselle & Koirille. Duunia on tehty myös aina ulkomaille asti.

Onko Söpön kokonaisuus, se kiire ja luopuminen, siis suoraan omasta elämästä?

- Ehkä tässä on parisuhteet vähän viimeaikoina kärsiny, mies toteaa lyhyesti.

Supertuottajan sooloura on nyt korkattu, ja se on alkanut todella lupaavasti. Aika näyttää, mihin suuntaan kaikki muotoutuu. Selvää kuitenkin on, että Hank Sololla on hyppysissään nerokkuutta, joka on siivittänyt tien suuren yleisön sydämeen. Mutta miltä tämä nyt tuntuu, kun onkin artisti eikä tuottaja?

- Koen että tämä kokonaisuus on tosi mua. Tämä on todella henkilökohtainen ja tärkeä – sydänverellä duunattu biisi. Lopulta biisin ja videon kanssa kaikki meni todella smoothisti ja spontaanisti.

Biisin luoja suosittelee Söpöä täysin vastakkaisiin tilanteisiin:

- Tässä on siellä syvemmällä se surullisuus, ja sitten siinä on toi bailumeininki. Voit luukuttaa tätä etkoilla, tai voit itkeä itsesi uneen sunnuntai-iltana sen tahtiin.

Hank Solo kertoo, että musiikkivideon parin päivän kuvaukset sujuivat hyvin. Mitä nyt muutama lamppu tallottiin vahingossa rikki, kun artistit ja mallit bailasivat täysiä. Biisissä ja musiikkivideolla ovat Hank Solon mukana Sanni, Kasmir ja Kauniit & Uhkarohkeat. // Kuva: Kuvakaappaus Hank Solon musiikkivideolta Söpö.

Lue myös:

Supertuottaja Hank Sololta soolodebyytti Söpö – mukana Sanni ja Kasmir: ”Haluttiin tehdä jotain kreisiä”

Sanni Että mitähän vittua -kohusta: Ostin popcornia ja lueskelin ihmisten kommentteja

Kauniit & Uhkarohkeat oli vielä tammikuussa tuiki tuntematon – vaikka kaikki levy-yhtiöt halusivat heidät talliinsa

Hittinikkari Hank Solo tuottaa huippuartisteja ilman sääntöjä