Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Suomeksi pääkuva

Kuinka tehtiin Nightwishin tarina animaationa

Japanilaisen Ritsuko Aoyaman näkemys Nightwishin jäsenistä To Nightwish with Love -dokumentissa.
Japanilaisen Ritsuko Aoyaman näkemys Nightwishin jäsenistä To Nightwish with Love -dokumentissa. Kuva: Yle/Ritsuko Aoyama Nightwish,To Nightwish with Love,Fanitaide,ritsuko aoyama

To Nightwish with Love -dokumenttikokonaisuuden oheen syntyi seitsenosainen animaatiosarja, jossa fanit kertovat bändin tarinan. Jokainen jakso on animoitu eri tyylillä, ja osan animaation hahmoista ovat suunnitelleet dokumentin tekoon osallistuneet fanit.

Kun tekee dokumentin jonkun bändin faneista, täytyy toki kertoa myös bändistä, sillä kaikki katsojat eivät ole hard core -faneja. Mutta kuinka kertoa bändistä siten, että pääpaino säilyy faneissa ja heidän näkemyksissään?

Me ratkaisimme ongelman tekemällä bändin tarinasta animaation, jonka käsikirjoituksen laativat parhaat asiantuntijat, eli fanit itse.

Bändin tarina jaettiin seitsemään eri vaiheeseen ja valittiin seitsemän fania, jotka olivat kertoneet olevansa kiinnostuneita kirjoittamisesta. Verkkosarjan käsikirjoittaja työsti heidän kanssaan seitsemän lyhyttä tarinaa bändin vaiheista. Sen jälkeen fanit lukivat oman kirjoittamansa osuuden videolle ohjaajan antamien ohjeiden mukaisesti.

Kuubalaisen Rafael Santosin luomat animaatiohahmot.
Kuubalaisen Rafael Santosin näkemys bändistä Kuubalaisen Rafael Santosin luomat animaatiohahmot. Kuva: Yle/Rafael Santos Nightwish,To Nightwish with Love,Fanitaide,Rafael Santos

Seitsemän käsikirjoittaja-lukijaa ovat Ashley Redman Australiasta, Bailey Coty Kanadasta, Satu Eronen Suomesta, Khriztian León Brasiliasta, Nina Hüsler Sveitsistä, Olga Tarasova Ukrainasta ja Veit Vergara Saksasta.

Sitten kysyimme Facebookissa, miltä animaation hahmojen tulisi näyttää. Saimme paljon vinkkejä, ja muutama uskalsi lähettää jopa omia ehdotuksiaan. Niiden pohjalta tilasimme bändin jäsenten hahmosuunnittelut kolmeen jaksoon kolmelta fanilta: Rafael Santosilta Kuubasta, Ashley Redmanilta Australiasta ja Ritsuko Aoyamalta Japanista.

Loput neljä jaksoa syntyivät omien graafikkojemme - Samuli Alapuranen, Petri Kärenlampi, Tomi Paijo - suunnittelemina, mutta yhteen niistäkin tarvittiin faneilta piirroskuvia bändin jäsenistä. Tarvittavat kuvat piirsivät Olga Stepanova Kazakstanista ja Florencia Troisi Argentiinasta.

Floor Jansen australialaisen Asley Redmanin suunnittelemana animaatiohahmona.
Floor Jansen australialaisen Ashley Redmanin suunnittelemana animaatiohahmona. Floor Jansen australialaisen Asley Redmanin suunnittelemana animaatiohahmona. Kuva: Yle/Ashley Redman Nightwish,To Nightwish with Love,Floor Jansen,Fanitaide

Animaatiosarjan musiikit soitti Ryan Husted Yhdysvalloista: hän ohjelmoi kunkin aikakauden Nightwish-biisejä 8-bittisiksi midi-versioiksi japanilaisella tietokoneohjelmalla GXSCC. Muutamissa tapauksissa animaatiohahmoille kaivattiin replikointiakin: dubbauksesta huolehti meksikolainen näyttelijätär ja Nightwish-fani Mariem Henaine.

Kaiken kaikkiaan sarjan tekemiseen osallistui faneja 13 eri maasta. Animaatiosarja kertoo tiivistettynä Nightwishin 20-vuotisen tarinan 1990-luvulta vuoteen 2016.

Animaatio, pitkä dokumentti ja koko verkkosarja julkaistaan näillä sivuilla lauantaina, elokuun 20. päivä klo 14:00.

  • To Nightwish: Musiikkivideo

    Nightwish-hitit sovitettiin ja soitettiin fanivideoksi.

    Nightwish-hitit Storytime ja Alpenglow yhdistettiin samaan sovitukseen, jonka bändin fanit soittivat ja lauloivat kukin omassa rauhassaan. Äänitiedostot miksattiin yhteen ja lopputuloksesta ohjattiin musiikkivideo - jossa jokainen jälleen kuvasi oman osuutensa kotimaassaan.

  • Kiteen kutsu

    Nightwishin kotipaikkakunta houkuttaa faneja

    Nightwishin kotipaikkakunnalla järjestetään bändin kunniaksi kesäisin taideviikko, johon osallistuu kymmeniä faneja eri puolilta maailmaa.