Hyppää pääsisältöön

Rautahepo ja rautatie — eli mitä yhteistä on intiaanikielillä ja suomella?

Piirroskuva kirjasta ""Marvels of the new West : a vivid portrayal of the stupendous marvels in the vast wonderland west of the Missouri River"
Piirroskuva kirjasta Marvels of the new West (1887). Piirroskuva kirjasta ""Marvels of the new West : a vivid portrayal of the stupendous marvels in the vast wonderland west of the Missouri River" Kuva: Harold B. Lee Library intiaanit,rautatiet,hevonen

Intiaanit eivät ole välttämättä käyttäneet ainakaan laajasti viihdeteollisuuden vakiinnuttamia intiaanisanoja, kuten rautahepoa tai tulikeppiä. Silti sanoja yhdistelevän nimeämisen logiikka palautuu todellisuuteen. Näin kertoo intiaanikulttuureja tutkiva dosentti Riku Hämäläinen.

Länsimaisten lasten intiaanileikeissä juna on rautahepo ja kivääri tulikeppi. Intiaanien siis ajatellaan yhdistävän sanoissaan konkreettisia tarkoitteita.

Intiaanikulttuureja tutkivan dosentti Riku Hämäläisen mukaan kuva intiaanikielistä on rakentunut viihdeteollisuudessa, mutta käsitykset intiaanikielistä myös palautuvat todellisuuteen. Sanoja todella on yhdistelty, kun elinpiiriin on ilmestynyt asioita, joilta on puuttunut nimi.

Sanojen yhdistely ei sinänsä ole vain intiaanikielien piirre, sillä myös esimerkiksi suomen sana rautatie yhdistää kaksi ennestään olemassa ollutta sanaa. Logiikka on aivan sama kuin lakotankielisessä sanassa mázačhaŋku, joka merkitsee kirjaimellisesti metallista tietä.

Intiaanit katsovat rautatiesiltaa.
Juna ylittämässä kanjoni Diabloa Arizonassa. Navajonkielinen nimi Diablolle on Kin Łigaaí. Intiaanit katsovat rautatiesiltaa. Kuva: From The New York Public Library intiaanit,rautatiet,sillat

Kuuntele intiaanikielistä enemmän: Aristoteleen kantapäässä 17.8. haastateltavana Riku Hämäläinen.

Lisäksi intiaaniteema on ollut Aristoteleen kantapään käsiteltävänä aiemminkin: Istuva Härkä Tanssii Susien kanssa

Kuvat

The Miriam and Ira D. Wallach Division of Art, Prints and Photographs: Photography Collection, The New York Public Library. "A wonder to the primitive inhabitants--Santa Fe train crossing Canon Diablo, Arizona." The New York Public Library Digital Collections. http://digitalcollections.nypl.org/items/510d47e0-3f83-a3d9-e040-e00a18064a99

Yellowstone Collection, Harold B. Lee Library. Digitizing sponsor Brigham Young University. Image from page 312 of "Marvels of the new West". https://archive.org/stream/marvelsofnewwest1889thay/marvelsofnewwest1889thay#page/271/mode/1up – https://www.flickr.com/photos/internetarchivebookimages/14764902795/

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri