Hyppää pääsisältöön

Funkia ja räppiä yhdistelevä Tre-Funk III nousee rap-piireissä kohinalla: kollegat kehuvat, ja häröily uppoaa myös yleisöön

Blockfesteillä esiintyvä Tre-Funk III on rap-konkareiden konseptibändi, joka pakenee avaruuteen.

Tamperelaisräppärit Haamu, Hannibal ja 6mäki ovat matkustaneet karkuun maapallolta. Kolmikon pakopaikka on Planeetta Funk, joka on ihanteellinen yhteiskunta jossain päin avaruutta. Maapallolla on Mad Max -tyylinen maailmanlopun meininki, kun ihmiset ovat tuhonneet ahneudellaan asuinpaikkansa.

Siis mitä? Mitä kolme pitkän linjan rap-artistia oikein trippaavat?

Haamu, Hannibal ja 6mäki muodostavat yhdessä Tre-Funk III -trion, jonka ensimmäisen albumin on määrä ilmestyä lokakuussa. Räppäreiden projekti on konseptibändi, joka käsittelee biiseissään muun muassa eskapismia, todellisuuspakoa.

Siis mitä? Mitä kolme pitkän linjan rap-artistia oikein trippaavat?

Tänään torstaina julkaistu toinen sinkku, levyn nimikkobiisi Planeetta Funk tiivistää musiikkivideolla sen, mistä bändissä on kyse.

- Biisissä olemme päässeet jo sinne omaan utopiaamme. Haluamme herätellä ihmiskuntaa räppäämällä siitä, mihin se voi ajautua, Haamu sanoo.

Tre-Funk III menee todella sisään konseptiinsa. Yhtyeen jäsenillä on kullakin rooli bändissä: Haamu on hengellinen johtaja, Hannibal kapinakenraali ja 6mäki kuski sekä Khyusimagiikan ylipappi. Jokaisella roolilla on myös oma asu, joita yhtye pitää keikoilla ja muualla julkisuudessa. Haamukin asettelee haastattelun ajaksi päähänsä hatun ja ripustaa korun kaulaansa.

- Vaikka meillä on roolihahmot, puhumme samoista asioista kuin puhuisimme muutenkin. Itse asiassa tuntuu siltä, että roolihahmona pystyy sanomaan vielä enemmän, Haamu kertoo.

Joensuulaislähtöinen Haamu on julkaissut neljä omaa albumia ja ollut mukana esimerkiksi Kolmiyo-rapryhmässä. 6mäki on tamperelaisen rapin vaikuttavampia nimiä, jonka funk-tyylinen debyyttialbumi on kerännyt paljon kiitosta rap-piireissä.

Hannibal sen sijaan on yksi suomiräpin ensimmäisistä katu-uskottavista nimistä, joka muistetaan muun muassa myöhemmin Monsp Recordsiin sulautuneen Joku Roti -levy-yhtiön perustajana. Räppärin ura kantaa ysärille asti.

Tasapainoilua hörhöilyn ja muiden projektien välillä

Räppäreiden yhteistyö sai alkunsa reilu vuosi sitten Tampereen Valoa-festareilla, jossa kolmikko veti yhteiskeikan. Trio oli koostanut voimansa vain yhtä keikkaa varten, mutta veto meni niin hyvin, että yhteistyötä päätettiin jatkaa. Idea Planeetta Funkista syntyi Haamun mukaan luonnollisesti, sillä sekä Hannibal että Haamu itse olivat kritisoineet aiemmissa projekteissaan nyky-yhteiskunnan elämäntyyliä.

Musiikkityyliksi valikoitui aivan yhtä luontevasti räpin ja funkin moderni fuusio. Biisejä ideoimaan löytyi myös energiaa rock-skenestä, kun mukaan tuli psykeedelistä rockia soittavan Death Hawks -bändin Tenho Mattila. Räppärit sen sijaan ovat soveltaneet eri genreä jo aiemmissa projekteissaan, kuten Hannibal Tulenkantajat-kombossa.

- Ollaan kuunneltu funkia, ja kaikkien omissa biiseissä on funk-pohjia. Funkissa myös tiivistyy meidän elämäntapa, sellainen huolettomuus. Ja vaikka mekin puhutaan vakavista asioista, meillä on silti pilkettä silmäkulmassa, Haamu kertoo.

Konseptibändi sen sijaan oli Haamulle uusi juttu. Aiemmissa rap-kuvioissaan artisti ei ole noudattanut yhtä paljon tiettyä ideaa.

- Tasapainoillaan tässä liiallisen hörhöilyn ja muiden proggisten välillä.

Tällä hetkellä Tre-Funk III on kolmikolle kuitenkin se ajankohtaisin juttu, vaikka muut yhtyeet, soolourat ja projektit kulkevatkin rinnalla. Edessä on kaksi isoa koitosta: keikka Pohjoismaiden suurimmalla rap-festarilla Blockfestillä sekä debyyttilevyn julkaisu.

Yhtye on ehtinyt esiintyä jo jonkin verran livenä, ja vastaanotto on Haamun mukaan ollut myönteistä. Rap-kollegat ovat olleet innoissaan, ja yleisöönkin on uponnut Tre-Funk III:n avaruussinfonia. Itse asiassa Planeetta Funkin maailma on imaissut joukkoonsa myös muiden alojen taiteilijoita.

Sarjakuvapiirtäjä Emmi Nieminen näki Tre-Funk III:n keikan ja halusi kuvittaa bändin tarinan. Nyt sarjakuva on jo ulkona. Lisäksi lappilainen korusuunnittelija Eeva Palola on tehnyt koruja bändille.

- Tässä on kaikenlaista oheishommaa, jonka en koskaan olisi uskonut kuuluvan rap-uralleni. Pysyypähän projektit hyvin erillään, Haamu sanoo.

Lue myös:

"Tamperelaisuus ei ole este olla artisti" – mikä tekee Mansesta uskottavan rap-kaupungin?

Vielä nämä räppärit mukaan – Blockfestin ohjelma on nyt valmis

Blockfestin tarina: Kaveriporukan unelma kasvoi Pohjoismaiden suurimmaksi hip hop -festariksi