Hyppää pääsisältöön

Hei ysärilapsi! Muistatko vielä taikuri Simon, Morson, Röllin, Ansan ja Oivan ja nämä muut?

Tätä nostalgian määrää!

Varokaa heikkoja jäitä. // Kuva: Yle

Ylen juhlavuoden kunniaksi Elävä arkisto kerää suomalaisten mediamuistoja eri vuosikymmeniltä. Yle 90 - Sinun tarinasi -sarjassa on aikaisemmin käyty läpi myös 70-luvun ja 80-luvun klassikoita.

Nyt, VIHDOIN, on päästy ensimmäisen jääkiekon MM-kullan, matopelin ja tuulipukujen vuosikymmeneen eli 90-lukuun! Jos siis olet syntynyt 1990-luvulla, ota mukava asento. Nyt on aika rypeä nostalgiassa!

1. Varokaa heikkoja jäitä! Ja traumoja!

Varokaa heikkoja jäitä. // Kuva: Yle

Pelottavan legendaarisen Pikku Kakkosen jäävaroituksen voit katsoa kokonaan täältä.

2. Morso

Morso // Kuva: Yle

Ei mitään havaintoa, miksi kukaan ajatteli Morson olevan lapsille sopiva hahmo. Ehkä näin vanhempana uskallat katsoa esimerkiksi tämän klipin.

3. Muumit

Muumit
http://giphy.com/gifs/cartoon-aww-childhood-VODHLpRl79Rok via GIPHY Muumit

Todennäköisesti mikään lastenohjelma ei ole syöpynyt suomalaisten lasten mieliin niin kuin Muumit. Ei Muumitaloa lukita yöksi, hei Muuuuuuuumiiiit! Ja nyt kun animaation tunnuskappale soi päässäsi, voit katsoa esimerkiksi tämän klipin, jossa taikurinhattu muuttaa Muumin hirviöksi tai tämän, jossa Ninni palaa näkyväksi!

4. Rölli

Rölli // Kuva: Yle

Tilipitappi, tippitappi, tilipitappi! Tavallista kiltimpi Rölli on sittemmin nähty elokuvissakin, mutta tässä pätkässä hän osallistuu Röllimetsän suunnistuskilpailuun.. Koska that makes sense!

5. Tonttu Toljanteri & joulukalenteri

Tonttu Toljanteri // Kuva: Yle

Jouluisin TV2:ssa nähtiin joulukalenteri ja Tonttu Toljanteri! Näin nostalgiapäissäännäitä jouluisia pätkiä jaksaa katsoa elokuussakin.

6. Jokeriii, pokeriii, BOOOOOOX!

Taikuri Simo

Taikuri Simon taikateltassa tehtiin taikatemppuja, ja tasaisin väliajoin huudetiin avustajaksi yhteenääneen "Kirstiiiiiiiiiii", joka myöhemmin osoittautui myös Taikuri Simon vaimoksi. Oletko koskaan nähnyt, kuinka papukaija pyöräilee? Tästä klipistä näet.

7. Ansa ja Oiva

Ansa ja Oiva. // Kuva: Yle

Ansa ja Oiva nähtiin ensimmäisen kerran aamuohjelmassa Veturissa, ja silloin todellakin kannatti herätä, kannatti herätä, kannatti herätä, kuten sarjan biisissä lauletaan! Myöhemmin parivaljakko nousi niin suureen suosioon, että sai oman ohjelman.Tässä klipissä Ansa ja Oiva tapaavat ensimmäistä kertaa, eli tästä se kaikki alkoi!

8. Hui Hai hiisi

Hui Hai Hiisi

Ala-asteella koulupäivät päättyivät jo aikaisin iltapäivällä, ja kotiinpaluussa kenties parasta oli se, että televisiosta tuli juuri sopivasti jotain katsottavaa. Kuten Hui Hai Hiisi! Tuo kivijätti!

9. Summeri

Summerin Heikki ja Nuppu.

Ysärilapset tutustuivat Summeriin vielä silloin, kun se juontajia olivat Heikki Paasonen ja Nuppu Stenros. Summerissa nähtiin ikuisesti mieleen jääneet sarjan kuten Kadoksissa ja KLAANI. Ja toki menossa mukana olivat tuolloin myös jo Sartsa ja Timppa! Näistä klipeistä voit muistella, miltä Summeri näytti silloin, kun sitä kuvattiin vielä stadikalla.

Jos tämä ysärimuistelu ei vielä riitä, Elävän arkiston kokoelmajutun parissa voit helposti viettää muutaman tunnin. Siihen on listattu klassikoita, kuten Hetkinen, Kylli-täti, Laura sekä jo vähän tuoreempia mediatapahtumia, kuten Lordin viisuvoitto ja Conan O'Brienin vierailu Suomessa. Juttuun pääset tästä.