Hyppää pääsisältöön

Jos synnyit 1990-luvulla, muistat ehkä – Sinun tarinasi

1990-luvun lapsena synnyit keskelle teknologista vallankumousta: kännykät ja tietokoneet arkipäiväistyivät lapsuudessasi, ja tv:stä tuli enemmän ohjelmaa kuin koskaan. Ensimmäisiä ohjelmasuosikkejasi olivat muumit ja lauantaisin ruutuun puksuttava Veturi. Koululaisena suosikkiaikasi oli kesäloma, jolloin aamut aloitti Summeri. Muistat, kuinka New Yorkin kaksoistornit romahtivat ja hyökyaalto tuhosi Kaakkois-Aasiaa. Seurasit, kuinka Suomi nousi maailmankartalle euroviisuvoiton ja Conan O'Brienin talk shown myötä. Vuonna 2011 juhlit Suomen MM-jääkiekkokultaa ensimmäistä kertaa elämässäsi. Älypuhelimen myötä tv ja radio kulkivat kanssasi, missä ikinä liikuitkaan.

1990-lukulaisen silmin Yle saattaa näyttää tältä:

Jo 1970-luvulla alkanut lasten suosikki Pikku Kakkonen tarjosi ihanaa ihmeteltävää aina räiskyvästä Röllistä kestosuosikki Ransu Karvakuonoon. Muistat myös ehkä Kiinalaisen jutun, jossa nukke Ling Tsao Tang kertoi tarinan seitsemällä palalla. Ja entäs Morso? Siinä vasta pelottava, mutta ikimuistoinen hahmo. Traumat saatoit saada myös Pikku kakkosen jäävaroituksesta.

Paras tv-päivä oli ehdottomasti lauantai, jolloin Veturi puksutti telkkariin kaikkine hauskoine ohjelmineen. Oli jännittävää nähdä, millaisia kirjeitä ja piirustuksia lapset olivat taas lähettäneet Postikaija Petelle. Simon taikateltassa huudettiin aina "Jokeri, pokeri, box!"

Veturissa kohtasivat myös Ansa ja Oiva. Heistä tuli niin suosittuja, että myöhemmin he saivat kokonaan oman tv-ohjelman: Ansan ja Oivan TV-asema. Silloin todella kannatti herätä! AETO TV:n yksi suosituimmista ohjelmista oli dramaattinen Nukkesairaala.

Toisinaan saatoit pistää tanssiksi, kun Aira Samulin opetti discotanssia tv:ssä. Parasta oli tietysti, jos musiikkina soi lempimusaasi, kuten Spaissareita.

Joulu oli taianomaista aikaa, ja juhlan odotusta lisäsi tietysti joulukalenterien katsominen. Yksi ikimuistoisimmista on Tonttu Toljanterin joulukalenteri, joka nähtiin ensimmäisen kerran vuonna 1998. Sittemmin tontun seikkailuja on seurattu monena jouluna.

Oli ihana katsoa, kuinka Kylli-täti piirsi siveltimellään kauniita piirroksia ja kertoi niistä tarinoita rauhallisella äänellään. Kylli-tätiä olivat katsoneet lapsuudessaan vanhempasikin.

Aattoaamuna katsoit, kuinka lapset ympäri Suomen soittivat Joulupukin kuumalinjalle Korvatunturille. Ehkä soitit pukille itsekin?

Koulun jälkeen ja kesälomalla telkkari auki

Ala-asteella koulupäivät päättyivät usein jo iltapäivällä. Silloin tuli tv:stä paljon hauskoja ohjelmia. Yksi parhaista oli tietysti Hui Hai Hiisi, jossa kolme lasta seikkaili Hiisivuoressa Keiju Bereniken ja Matti Menninkäisen johdolla.

Myös Merirosvolaivassa neuvokkaat koululaiset ratkoivat tehtäviä. Ohjelmassa heidän piti hakea takaisin Kapteeni Ketaleen anastamat aarteet. Ja entäs sitten Hetkinen? Oli ihana katsoa, kuinka karkkia kauhottiin kilpailijoiden ämpäreihin lapiokaupalla. Jee!

Mutta ihan paras ohjelma oli tietysti Enkeleitä ja pikkupiruja, jossa seurattiin Ilolan ala-asteen koululaisten elämää. Saatoit ehkä olla ihastunut Tuukkaan, ja Toivolan kaksosten riidellessä olit usein Niinan puolella.

Jos nuorempana odotit eniten lauantain tai joulun ohjelmia, koululaisena tv-aika huipentui kesällä. Silloin alkoi nimittäin Summeri, jota jaksoit katsella vielä ylä-asteellakin. Ensimmäinen Summeri lähetettiin VR:n Makasiineilta ja sitä juonsivat Silvia Modig ja Mikko "Peltsi" Peltola.

Summerilla oli myös omat nettisivut ja hauskoja juttuja, kuten tekstarijatkokertomuksia.

Kuvakaappaus Summerin nettisivuista vuodelta 2001.
Summerin nettisivut vuodelta 2001. Kuvakaappaus Summerin nettisivuista vuodelta 2001. Kuva: Yle Summeri,verkkosivusto,WWW-sivut,nuortenohjelmat

Ikonisin Summerin lähetyspaikka oli Helsingin uimastadion, josta sitä juonnettiin monta vuotta putkeen. Ohjelman kohokohtia olivat myös ulkomaiset sarjat, kuten Klaani ja Kadoksissa. Vuonna 2003 Summerista tulivat tutuiksi myössketsiparivaljakko Sartsa ja Timppa. Heistä tuli niin suosittuja, että heitä näki tv:ssä muulloinkin kuin kesällä.

Koska kotona ei ollut välttämättä kuin yksi televisio, katsoitte usein tv:tä koko perheen kesken. Iltaisin tuli tietysti aikuisten ohjelmia, jotka kuitenkin kiinnostivat sinuakin. Muistatko, kuinka vanhemmat hohottivat Iltalypsylle? Entä katsoitko ympäristöohjelma Ekoistia, jossa seikkaili maailmaa pelastava Ekomies?

Hovimäki-sarja kertoi Suomen historiaa 1700- ja 1800-luvuilta. Sarjan alussa nuoresta Magnus Lindhoffista tulee Hovimäen kartanon uusi isäntä.

Myös uusi deittishow Videotreffit kiinnosti sinua. Sarjassa otettiin näppärästi kännykät käyttöön, kun jokainen osallistuja sai oman matkapuhelimen.

Puoli yhdeksän uutisia et ehkä seurannut kovinkaan usein, mutta muutamat tapahtumat muistat elävästi. Koit lapsena kovasti odotetun vuosituhannen vaihdoksen. Katsoit tv:stä epäuskoisena, kuinka maailma muuttui syyskuun 11. päivänä vuonna 2001. Tapaninpäivänä 2004 saatiin ikäviä uutisia suomalaisten lomaparatiisista Kaakkois-Aasiasta, jossa hyökyaalto oli nielaissut alleen kokonaisia kaupunkeja.

Suomi maailmankartalle! 2000-luvun teini ilakoi Lordin viisuvoittoa, katsoi Serranon perhettä ja seurasi, kun Conan tuli Suomeen

Olit internet- ja kännykkäajan lapsi, jonka aika meni teini-iässä yhä enemmän tietokoneella ja kännykkää näprätessä. Telkkarista tykkäsit kuitenkin katsoa varsinkin huumoriohjelmia. Suosikkejasi olivat Kummeli ja Jopet-show.

Kuuntelitko Juuson ja Peltsin humoristista aamushowta Radiomafialta tai sen seuraajalta YleX:ltä?

Pitkän kouluvuoden aikana katsoit ehkä nuorille suunnattuja ohjelmia kuten Superfarmia ja Summerin talviversiota Wintteriä. Superfarmin Ihqraksut-sarjassa seurattiin kolmen pissistytön Pamzien, Suzkien ja Jonsqun edesottamuksia. Wintterissä nähtiin usein ajankohtaisten artistien haastatteluja Summerin tapaan.

Mahdoitko sinäkin olla aivan koukussa Laura-sarjaan? Sille tehtiin kaksi jatkokauttakin: Laura kesäleirillä ja Laura kaupungissa. Sarjan nettisivuilla oli paljon lisämateriaalia sarjan faneille.

Kuvakaappaus Laura-sarjan nettisivuista
Laura-sarjan nettisivut vuodelta 2002. Kuvakaappaus Laura-sarjan nettisivuista Kuva: Yle nuortensarjat,WWW-sivut,verkkosivu,päiväkirjat,Ystäväkirja,Oona Louhivaara

Seksi, se tietysti kiinnosti, joten seksivalistussarja Tää on seksii! tuli kuin tilauksesta.

Summerin lisäksi löysit kesällä uuden suosikin, espanjalaisen draamakomedia Serranon perheen. Sitä tuntuivat katsovan kaikki vauvasta vaariin kesällä 2007. Suomen Serranos-faniklubi ei jäänyt Espanjassa huomaamatta, ja sarjan yhtä päätähteä Marcosia esittävä Fran Perea tulikin Suomeen vierailulle.

Suositulle sarjalle tehtiin Ylellä myös omat nettisivut.

kuvakaappaus Serranon perhe -sarjan nettisivuista
Serranon perheen nettisivut Ylellä vuodelta 2007. kuvakaappaus Serranon perhe -sarjan nettisivuista Kuva: Yle Serranon perhe,verkkosivusto,WWW-sivut,draamasarjat

Vuonna 2006 Suomessa oli vieraillut toinenkin maailmantähti. Amerikkalainen talk show -isäntä Conan O'Brien oli saanut kuulla, että hänen ohjelmansa Late Night With Conan O'Brien oli erityisen suosittu Suomessa. Hän epäili, että syynä saattoi olla hänen yhdennäköisyytensä Suomen presidentti Tarja Haloseen.

Jos olit ylpeä siitä, miten Suomi näkyi O'Brienin showssa, se ei ollut mitään verrattuna siihen, kuinka ylpeä olit, kun Lordi voitti Euroviisut ylivoimaisesti vuonna 2006!

Voiton seurauksena vuoden 2007 Euroviisut juhlittiin tietysti Suomessa Helsingissä. Suomen edustajana nähtiin silloin Idols-voittaja Hanna Pakarinen.

Musiikki oli yhä tärkeämpi osa elämääsi. Siksi innostuit esimerkiksi YleX:n YleXPop-konsertista, jossa saatoit nähdä ilmaiseksi sen hetken suosituimpia kotimaisia artisteja. Vuonna 2005 konsertissa nähtiin esimerkiksi vuoden yllättäjäksi tituleerattu Poets of the Fall sekä PMMP, joka lauloi sen vuoden kesäkumibiisin Kumivirsi. Vuodesta 1996 lähten kesäkumibiiseillä on levitetty tietoutta turvaseksistä.

Amerikkalaiselta MTV:ltä eli Music Televisionilta seurasit erilaisia musiikkilistoja, mutta myös Yle lähetti kansainvälisiä top-listoja. Top 40 -ohjelmassa vuoden 2004 listaa hallitsivat Smurffit, jotka olivat kuuluneet lapsuuteesi.

Parikymppinen ysärilapsi näki ilmaveivin ja hekottelee Siskonpedille

Kun Suomi voitti ensimmäisen kerran kultaa MM-jääkiekossa vuonna 1995, olit liian nuori juhlistaaksesi historiallista voittoa. Sen sijaan vuoden 2011 kullan muistat kirkkaasti, tulihan sitä juhlittua torilla tovi jos toinenkin.

Nuorena aikuisena myös ajankohtaiset aiheet alkoivat kiinnostaa yhä enemmän. Katsoitko Ajankohtaisen kakkosen teemailtoja? Niistä ehkä muistettavin oli vuoden 2010 Homoilta, jonka seurauksena ennätysmäärä ihmisiä erosi kirkosta.

Seurasit myös silmä kovana vuoden 2012 presidentinvaaleja, jolloin vihreiden presidenttiehdokas Pekka Haavisto pääsi yllättäen toiselle kierrokselle. Puhuttiin Haavisto-ilmiöstä. Haavisto oli Suomen ensimmäinen avoimesti homo presidenttiehdokas.

Eduskuntavaalien aikaan 2015 käytit kenties Ylen suosittua Vaalikonetta.

Suomen itsenäisyyspäivän vastaanotto oli muuttunut vuosien aikana yhä enemmän myös muotishowksi. Studioselostuksissakaan ei enää tyydytty pelkkään nimien ja titteleiden luetteluun vaan mukana oli aina myös muodin asiantuntija.

Vuonna 2012 Suomen euroviisuedustajaa alettiin valita kaikille avoimen Uuden Musiikin Kilpailun eli UMK:n kautta. Vuonna 2015 edustajaksi valikoitui ensimmäisen kerran koko viisuhistoriassa kehitysvammaisten bändi. Punk-bändi Pertti Kurikan nimipäivät olivat tulleet suomalaisille tutuksi palkitusta Kovasikajuttu-dokumentista.

Euroviisujen aikaan tsemppasit heitä ehkä Twitterissä ja Facebookissa. Somesta oli tullut olennainen osa monien tv-sarjojen katsomista.

Tosi-tv oli ollut television valtavirtaa jo 2000-luvun puolivälistä alkaen. Yksi Ylen puhutuimmista tosi-tv-ohjelmista oli teini-ikäisten äitien arkea seuraava Teiniäidit. Se kertoi nuorten äitien elämästä rehellisesti hyvine ja huonoine puolineen.

Entä seurasitko kuninkaallista häähumua Ruotsista ja Englannista?

Kun sosiaalisesta mediasta oli tullut arkipäivää, saatiin somessa usein aikaiseksi myös kohuja. Vuonna 2012 kohistiin Yleisradion Mannerheim-elokuvasta Suomen Marsalkka, jossa Mannerheimia näytteli kenialainen Telley Savalas. Kohua oli herättänyt myös tekaistu kertomus itsemurhan tehneestä kiusatusta koulutytöstä.

Koska tarve nauraa ei poistu koskaan, hekottelet edelleen uuden ajan huumoriklassikoille Pasilalle ja Ihmebantulle.

Madventures-kaksikko Rikun ja Tunnan isännöimä dokumenttikerho Docventures toi nähtäväille palkittuja ja uusia, maailman parhaita dokumentteja. Järisyttävien elokuvakokemusten jälkeen aiheesta keskusteltiin vieraiden kanssa.

Latasitko Television tiiliskivien podcasteja lempisarjojasi käsittelevistä jaksoista?

Seuraatko Facebookissa Yle Kioskia? Siinä tapauksessa saatoit törmätä näihin puhutteleviin videoihin. Lyhyet videot pystyt katsoa näppärästi älypuhelimeltasi, josta katsot muutakin ohjelmaa silloin kun mielesi tekee.

Et enää välttämättä seuraa lempiohjelmiasi livenä, sillä suurin osa niistä löytyy Areenasta. Esimerkiksi uuden komediasuosikkisi Siskonpedin saatat katsoa sieltä milloin haluat.

Huomasit muuten varmaan, että 1990-luku on tullut takaisin ja kovaa. Matti Airaksisen YleX:llä perjantaisin kuultava ysäri-ilottelu Parasta ennen! vie sinut ja muut ysäristit musiikin mukana takaisin aikaan, kun olit vielä lapsi.

Lue lisää:

Jos synnyit 1980-luvulla, muistat ehkä – Sinun tarinasi

Jos synnyit 1980-luvulla, synnyit nousukauden loppua elävään Suomeen. Lapsuutesi kavereita olivat Ransu ja Sirkuspelle Hermanni ja sinua ärsytti, kun jokin nimeltä Tšernobyl esti sinua leikkimästä vesilätäköissä. Kasvaessasi maailma muuttui hurjaa vauhtia. Neuvostoliitto katosi ja Saksat yhdistyivät. Myöhemmin musiikkiohjelmista tuli sinulle identiteetin lähde. Ja kun ajankohtaisohjelmista tuli sinulle tärkeitä, et ehkä kuluttanutkaan niitä televisiosta tai radiosta.

Lue lisää:

Jos synnyit 2000-luvulla, muistat ehkä – Sinun tarinasi

Uuden vuosituhannen alkaessa television kuva oli melkeinpä aina sellainen postimerkin muotoinen. Et varmaan muistakaan sitä? Entä muistatko digiboksin? Sellaisen laatikon, johon tarvittiin oma kaukosäätimensä ja jonka tarpeellisuus ei ehkä täysin auennut edes vanhemmillesi. Aiemmin katsoit varmasti Pikku Kakkosen säntillisesti televisiosta. Nyttemmin et ehkä enää muista milloin olet näin viimeksi tehnyt – minkään Ylen ohjelman suhteen.