Hyppää pääsisältöön

Puhallus

Robert Redford (keskellä) elokuvassa Puhallus (1973). Oikealla Robert Shaw, vasemmalla Charles Dierkop.
Puhallus: Robert Redford (keskellä) sekä Robert Shaw (oik.) ja Charles Dierkop. Robert Redford (keskellä) elokuvassa Puhallus (1973). Oikealla Robert Shaw, vasemmalla Charles Dierkop. Puhallus,The Sting (Elokuva),Robert Redford,Robert Shaw,Teemalauantai,oscar-voittaja

Seitsemän Oscaria voittanut Puhallus on huijarikomedia vailla vertaa.
Esitys Teemalla lauantaiaamuna 25.2. klo 10.

Robert Redford, Paul Newman, Robert Shaw, huijareita, gangstereita, ragtimea, loppukohtaus jonka haluaisi nähdä heti uudestaan... 1970-luvun suurimpiin menestyselokuviin kuuluva Puhallus (The Sting) syntyi näistä aineksista. George Roy Hillin ohjaaman, ragtimen tahtiin etenevän rikos- ja huijaritarinan pääosia näyttelevät Paul Newman ja Robert Redford. Sama kolmikko oli tehnyt aiemmin yhteistyötä elokuvassa Butch ja Kid – auringonlaskun ratsastajat.

Puhallus kertoo siitä, miten kaksi huijaria päättävät ryhtyä yhteistyöhön ja puhaltaa pahamaineiselta gangsteripomolta omaisuuden vuoden 1936 Chicagossa. Tapahtuma-aikansa ja -paikkansa myötä elokuva tekee kunniaa sellaisille 1930-luvun gangsteriklassikoille kuin Arpinaama, Pikku Caesar ja Yhteiskunnan vihollinen.

Newman esittää huijariveteraania ja mestarivarasta Henry Gondorffia, Redford aloittelevaa huijaria Johnny Hookeria, ja Robert Shaw on heidän yhteinen vihollisensa, gangsteripomo Lonnegan. Pääkolmikko on erinomaisessa vedossa, lisäksi elokuva on täynnä mainioita pikkurooleja. Sivuosissa nähdään muun muassa Charles Durning, Eileen Brennan, Ray Walston, Harold Gould, Charles Dierkop ja Dimitra Arliss.

Robert Redford muisteli vuonna 2005 Puhalluksen kuvauksia: "Se oli upea kokemus. Ensinnäkin näyttelijät olivat loistavia. Kaikki rakastivat toisiaan. Meillä oli hauskaa. Tiesimme olevamme mestarin käsissä. Kaikki paneutuivat täydellisesti rooleihinsa."

Puhallus keräsi paitsi katsojat myös jättipotin vuoden 1974 Oscar-gaalassa. Se voitti peräti seitsemän Oscaria: parhaan elokuvan, ohjauksen, alkuperäiskäsikirjoituksen (David S. Ward), lavastuksen (Henry Bumstead ja James W. Payne), puvustuksen (kahdeksan Oscaria urallaan voittanut Edith Head), leikkauksen (William H. Reynolds) ja musiikin palkinnot. Musiikki-Oscarin sai Marvin Hamlisch, joka sovitti Scott Joplinin (1867–1917) ragtimemusiikin elokuvaan ja teki vuonna 1902 sävelletystä The Entertainer -kappaleesta listahitin.

  • Puhallus (The Sting), USA 1973. Ohjaus George Roy Hill. Pääosissa Paul Newman, Robert Redford, Robert Shaw.
Paul Newman ja Robert Redford elokuvassa Puhallus (1973).
Kaksi huijaria. Paul Newman ja Robert Redford elokuvassa Puhallus (1973). Robert Redford,Paul Newman,Puhallus,The Sting (Elokuva),Teemalauantai

Puhallus on esitetty aiemmin Teemalla Oscar-viikonlopun Teemalauantaissa 24.2.2016 ja Robert Redfordin 80-vuotispäivää juhlistaneessa elokuvasarjassa 18.8.2016.

Juttuun on päivitetty uusintatiedot 2.2.2017.

Kommentit
  • Historia synnyttää musiikkia, musiikki tekee historiaa

    Sarja historiallisista tapahtumista musiikin kautta.

    Millaista musiikkia soi viime vuosikymmenten historiallisten tapahtumien taustalla? Millaisiin lauluihin kuulennot, sodat ja mullistukset ovat innoittaneet lauluntekijöitä? Kahdeksanosainen sarja tarkastelee lähihistorian merkkihetkiä musiikin kautta, Vietnamista Berliinin muurille, Apollo-lennoista New Yorkin homojen Stonewall-mielenosoituksiin.

  • U2, The Clash ja Sting – Ruisrockista on tullut monelle osa oman elämän soundtrackiä

    Ruisrock – 50 kesää meren rannalla -dokumentti Areenassa.

    Kesästä 1970 asti järjestetyllä Ruisrockilla on pitkä ja värikäs historia. Viiden vuosikymmenenkin jälkeen siitä on muodostunut tapahtuma, johon sekä yleisö että artistit palaavat mielellään aina uudelleen. Ruisrock - 50 kesää meren rannalla on uusi Ylen dokumentti, joka kertaa festivaalin historiaa ja antaa äänen myös viidelle artisti-kertojalle, jotka tuovat dokumenttiin omat Ruisrock-kokemuksensa.

  • Gustav Mahlerin sinfoniasarja soi Yle Teemalla läpi kesän

    RSO ja yhdeksän sinfoniaa + yksi keskeneräinen.

    Radion sinfoniaorkesteri on esittänyt kaikki Gustav Mahlerin kymmenen sinfoniaa juuri päättyvällä kaudella 2018–2019. Teema lähettää kaikki Mahler x 10 -sarjan konserttitallenteet sunnuntai-iltapäivisin 9.6.–11.8.2019. Jokaisen konsertin aluksi Hannu Lintu esittelee soitettavan teoksen.

Yle Teema