Queenistä Abbaan, upeiden elokuva-iltojen kautta: syksyn 2016 Teemalauantait, olkaa hyvät!
Syksyn Teemalauantait vievät katsojat muun muassa sirkusareenoille, baletin kulisseihin ja Hollywood-tähtien pukuhuoneisiin, riemastuttaviin mauttomuuksiin ja riipaiseviin tarinoihin ihmisyydestä. Syksyn elokuvia ovat Freaks, Mies ja nainen, Blow-up, Käpy selän alla, Punaiset kengät, Casablanca, Syvä uni, Bullitt, Quadrophenia, Shokkikäytävä, Kevät koittaa Hitlerille, Lost in Translation ja Abba The Movie – eri vuosikymmenten klassikkoja ja kulttielokuvia.
Teemailtojen dokumentit kertovat muun muassa näiden elokuvien tekijöistä, Howard Hawksista ja Samuel Fullerista Mel Brooksiin ja Sofia Coppolaan.
Dokumenttisyksyn kohokohtia on maailmankuulun valokuvaajan Yann Arthus-Bertrandin yli kolmetuntisen Human-elokuvan Suomen-ensi-ilta. Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin kanssa yhteisiä dokumenttielokuvia ovat The Show of Shows ja Bolshoi Babylon.
Syksy aloitetaan ja lopetetaan musiikilla. Queenin ja Abban lisäksi teemailtojen ääniraidalla kuullaan muun muassa Sigur Rósia, The Who'ta, Herbie Hancockia, Lalo Schifriniä ja Hitler-musikaalin säveliä.
Teemalauantait alkavat yleensä kello 21, mutta osa illoista alkaa jo kello 20 ohjelmien yhteispituuden vuoksi.
3.9. klo 21
ILTA QUEENIN SEURASSA
Queen: From Rags to Rhapsody
Queen: A Night at the Odeon
Syksy aloitetaan muistelemalla Queen-yhtyeen jättimenestystä, marraskuussa 1975 ilmestynyttä albumia A Night at the Opera ja sen superhittiä Bohemian Rhapsody. Queenin uran alkuvaiheita käsittelevässä uudessa tv-dokumentissa on runsaasti materiaalia muun muassa levytysstudiosta, ennennäkemättömiä arkistojen aarteita sekä yhtyeen jäsenten uudet 40-vuotisjuhlahaastattelut. Dokumentin jälkeen päästään seuraamaan Queenin legendaarista konserttia Lontoon Hammersmith Odeonilla jouluna 1975. Bootlegeina vuosikymmenet kiertänyt livetaltiointi julkaistiin vasta viime syksynä virallisesti.
30 päivää Areenaa
10.9.
ei Teemalauantaita, sillä Teemalla esitetään suorana lähetyksenä BBC Promsin päätöskonsertti.
17.9. klo 20
ILTA BALETISSA
Bolshoi Babylon
Punaiset kengät (The Red Shoes)
Baletti-illan avaa dokumenttielokuva, jota seuraa kuin trilleriä: Bolshoi Babylon sisältää happohyökkäyksiä, juonitteluja, salaliittoja, politiikkaa, suuria tunteita ja maailman parasta balettia. Moskovan Bolšoi-teatterin baletin myrskyisistä viime aikojen vaiheista kertovan, vuonna 2015 valmistuneen elokuvan ovat ohjanneet Nick Read ja Mark Franchetti. Taiteelle uhrautumisesta ja taiteen nimissä uhraamisesta kertoo myös illan fiktioelokuva, Michael Powellin ja Emeric Pressburgerin ohjaama mestarillinen draama Punaiset kengät vuodelta 1948. H.C. Andersenin sadun inspiroima traaginen tarina taiteensa orjaksi joutuvasta nuoresta ballerinasta esitetään alkuperäisiin, hehkuviin väreihinsä restauroituna. Elokuvan pääosissa ovat Moira Shearer, Anton Walbrook ja Marius Goring.
Bolshoi Babylon esitetään myös Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla, joka pidetään 15.–25.9.
30 päivää Areenaa
24.9. klo 21
ILTA SIRKUKSESSA
The Show of Shows (12) (The Show of Shows: 100 Years of Vaudeville, Circuses and Carnivals)
Freaks – kummajaiset (12) (Freaks)
Teeman sirkusillan fiktioelokuva on Freaks, Tod Browningin kulttiklassikko sirkuksen kummajaisten ja luonnonoikkujen yhteisöstä sekä julmasta kaunottaresta, joka käyttää sirkusväkeä hyväkseen. Myös friikkien kosto on julma. Yhä hätkähdyttävä elokuva on vuodelta 1932. Illan avaa ensi-ilta vuodelta 2015, islantilaisen Benedikt Erlingssonin ohjaama The Show of Shows. Se on arkistojen aarteista koottu nostalginen kompilaatioelokuva sirkusesityksistä kautta aikojen. Haikeankauniita, outoja, hauskoja ja hurjiakin kuvia säestää Sigur Rós -yhtyeen uusi musiikki.
Ohjaaja Benedikt Erlingsson vierailee Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla 19.–22.9.
The Show of Shows: 30 päivää Areenaa
1.10. klo 20
CHARLES CHAPLIN
Kulkurin synty (La naissance de Charlot)
Siirtolainen (The Immigrant)
Hiljainen katu (Easy Street)
Kahlekarkuri (The Adventurer)
Charles Chaplinin vuosisata 1–2 (The Legend of the Century)
Charles Chaplinin kulkuri on maailman kuuluisimpia hahmoja. Teemalauantain avaa hahmon synnystä ja kehityksestä kertova ranskalainen tv-dokumentti Kulkurin synty. Sen jälkeen nähdään kolme restauroitua lyhytelokuvaa Chaplinin uran onnellisimpiin ja parhaisiin kuuluvalta Mutual-kaudelta. Siirtolainen, Hiljainen katu ja Kahlekarkuri valmistuivat vuonna 1917, jolloin kulkurin hahmo oli kehittynyt huippuunsa ja Chaplinista oli tullut maailmankuulu taiteilija, perfektionisti jolla oli halu ja vapaus hioa helmiään kunnes niistä oli tullut täydellisiä. Illan päättää Chaplinin elämästä kertova kaksiosainen tv-dokumentti Charles Chaplinin vuosisata.
Ohjelmien pituuden takia ilta alkaa jo kello 20.
14 päivää Areenaa
Chaplinin myöhäistuotantoon kuuluva Kuningas New Yorkissa nähdään Kino Klassikko sunnuntaina 2.10.
8.10. klo 20
ELOKUVAMUOTIA
Mies joka riisui tähdet (Women He's Undressed)
Casablanca (S)
Ilta on omistettu yhdelle Hollywoodin menestyneimmistä pukusuunnittelijoista, australialaiselle Orry-Kellylle (1897–1964), joka puvusti niin Casablancan Ingrid Bergmanin ja Humphrey Bogartin kuin Tytöt-musikaalin Gene Kellyn ja Taina Elgin. Hänen tuotteliaaseen uraansa mahtui noin 300 elokuvaa, suuria klassikoita ja legendaarisia tähtiä kuten Marilyn Monroe unohtumattomine mekkoineen elokuvassa Piukat paikat. Kolme Oscaria voittaneesta, omaperäisestä ja vähän salaperäisestäkin Orry-Kellystä kertovan uuden dokumenttielokuvan on ohjannut niinikään australialainen Gillian Armstrong. Dramatisoiduissa jaksoissa Orry-Kellyä esittää Darren Gilshenan. Illan päättää kaikkien aikojen elokuvaklassikko Casablanca vuodelta 1942.
Mies joka riisui tähdet: 30 päivää Areenaa
Ilta on osa Teeman muotiviikkoa.
15.10. klo 20
MIES, NAINEN, BLOW-UP 50 VUOTTA
Mies ja nainen (12) (Un homme et une femme)
Blow up – erään suudelman jälkeen (16) (Blow-up)
Kaksi Cannesin elokuvafestivaalin pääpalkinnon voittajaa peräkkäisiltä vuosilta puolen vuosisadan takaa: Claude Lelouchin Mies ja nainen sekä Michelangelo Antonionin Blow-up. Aikamatkalla tyylikkäälle, svengaavalle 1960-luvulle on hyvä tilaisuus pohtia, mitä on ajan henki ja missä se ilmenee, mitä on moderni elokuva, mitä muodikkuus, ja miten 1960-luvun uutta etsivä eurooppalainen elokuva on kestänyt aikaa. Elokuvien pääosissa ovat Anouk Aimée, Jean-Louis Trintignant, Vanessa Redgrave ja David Hemmings. Lelouchin elokuvan ikimuistoisen musiikin sävelsi Francis Lai, Antonionin elokuvassa kuullaan Herbie Hancockin musiikkia, ja avainkohtauksessa nähdään konsertissa Yardbirds, jossa soittavat sekä Jimmy Page että Jeff Beck.
Mies ja nainen sai maailmanensi-iltansa toukokuussa 1966 Cannesissa, Suomessa se nähtiin syyskuussa. Blow-upin maailmanensi-ilta oli joulukuussa 1966 Britanniassa, Cannesissa se esitettiin toukokuussa 1967.
Mies ja nainen: 14 päivää Areenaa
Mies ja nainen uusitaan maanantaina 24.10.
22.10. klo 21
KÄPY SELÄN ALLA 50 VUOTTA
Kristiina
Krista Kosonen esittelee elokuvan
Käpy selän alla (12)
Kävyn tähdet TV-arkiston vieraana
1960-luvun uuden suomalaisen elokuvan merkkiteos Käpy selän alla sai ensi-iltansa 21.10.1966. Tätä 50-vuotispäivää juhlitaan elokuvan uuden HD-kopion ensiesityksellä televisiossa. Mikko Niskasen ohjaaman kesäisen rakkaus- ja sukupolvitarinan pääosissa ovat Kristiina Halkola, Kirsti Wallasvaara, Pekka Autiovuori ja Eero Melasniemi. Mukana ovat myös Anneli Sauli sekä The Creatures -yhtye, johon kuuluivat nuoret Kirka Babitzin ja Remu Aaltonen. Elokuvan esittelee näyttelijä Krista Kosonen: "Se on kuvaus nuoruuden loputtomasta etsinnästä ja siitä, että aidan takana ruoho on aina vihreämpää... Hormonit hyrrää ja erotiikka on koko ajan läsnä." Esittely on kesältä 2013. Elokuvan jälkeen nähdään Kävyn neljän päätähden haastattelu vuodelta 2009. Illan avaa eräänlainen Käpy selän alla -elokuvan esinäytös, lyhytelokuva Kristiina, jossa teatterikoululaiset Kristiina Halkola ja Pekka Autiovuori näyttelevät nuoria rakastavaisia. Asko Tolosen ohjaama Kristiina sai ensi-iltansa keväällä 1966 osana episodielokuvaa Tunteita.
Teemaillan elokuvat ovat katsottavissa Areenassa vain suorana.
29.10. klo 21
HOWARD HAWKS
Howard Hawks, mestariohjaaja (Howard Hawks: American Artist)
Syvä uni (12) (The Big Sleep)
Aki Kaurismäki esittelee elokuvan
Teemalauantai on omistettu elokuvaohjaaja Howard Hawksille (1896–1977), joka hallitsi genren kuin genren ja sai Hollywoodin tähdistä irti ne kaikkein kirkkaimmat roolisuoritukset. Vuonna 1997 valmistuneen, yhä definitiivisen Hawksin henkilökuvan ohjasi Kevin Macdonald. Runsaan arkistomateriaalin lisäksi mukana ovat muun muassa Lauren Bacall, Peter Bogdanovich, Angie Dickinson, James Caan, Walter Hill ja William Friedkin. Dokumentin jälkeen nähdään yksi elämää suuremmista Hawksin elokuvista, Raymond Chandlerin kirjaan perustuva film noir -klassikko Syvä uni (1946), pääosissa Humphrey Bogart ja Lauren Bacall.
Illan päätteeksi Aki Kaurismäki puhuu Hawksista ja elokuvasta Vain enkeleillä on siivet, joka esitetään Teemalla 6.11. Teemalauantai avaa Kino Klassikon Howard Hawks -sarjan.
Dokumentti: 45 päivää Areenaa
Howard Hawksin elokuvia Kino Klassikossa 30.10.–4.12.
5.11. klo 20
STEVE MCQUEEN
Olen Steve McQueen (I Am Steve McQueen)
Bullitt (16)
Näyttelijä Steve McQueen (1930–80) oli 1960–70-lukujen suurimpia tähtiä, antisankari, tyyli-ikoni ja “King of Cool”. Illan elokuva on toimintatrilleri ja kaikkien aikojen autoilukuvaus Bullitt (1968), McQueenin kuuluisimpia ja parhaita elokuvia, jossa soi Lalo Schifrinin supercooli musiikki. Illan avaava pitkä dokumentti kertoo McQueenin tarinan, muistelemassa muun muassa ex-vaimot Neile Adams ja Ali McGraw, ohjaaja Norman Jewison, näyttelijä Pierce Brosnan sekä lukuisa joukko muita työtovereita, ystäviä ja perhettä.
Dokumentti: 30 päivää Areenaa
12.11. klo 21
MODS!
Quadrophenia – 60-luvun kapinalliset (16) (Quadrophenia)
The Who: Quadrophenia Live in London
Modit olivat 1960-luvun kapinallisia, julistaa Quadrophenia-elokuvan suomalainen nimi. Mitä muuta? Alakulttuuri, johon kuuluivat musiikki ja muoti, rock ja moderni jazz, skootterit, maihinnousutakit, The Who, svengaava Lontoo, klubit, jengitappelut… Mod-kulttuurin toiseen tulemiseen 1970-luvun lopulla kuuluivat The Jam -yhtye sekä Quadrophenia-elokuva, joka oli The Whon rock-oopperasta innoituksensa saanut tarina nuoruudesta sekä modien ja rokkarien taisteluista. Elokuvan ohjasi Franc Roddam, mukana muun muassa Sting, Toyah, Phil Daniels, Leslie Ash, Phil Davis ja Ray Winstone. Mod-illan päättää vuonna 2013 taltioitu konsertti, jossa The Who esittää koko Quadrophenia-tupla-albuminsa.
Konsertti: 30 päivää Areenaa
19.11. klo 21
SAMUEL FULLER
Shokkikäytävä (16) (Shock Corridor)
A Fuller Life
Samuel Fuller (1912–1997) oli amerikkalaisen elokuvan lahjomaton anarkisti ja oman tiensä kulkija, Peter von Baghin sanoin "tyylillinen kinonyrkki ja ideoiden ampujana paradoksin mestari sekä armottomien, illuusioita kunnioittamattomien totuuksien mies". Suomen-kävijänäkin muistettu Fuller eli täyden elämän. Suomen-ensi-iltansa nyt saavan dokumenttielokuvan A Fuller Life on ohjannut Fullerin tytär Samantha Fuller. Illan avaa Fullerin vuonna 1963 ohjaama Shokkikäytävä, yhä shokeeraava, vinksahtanut ja vimmainen elokuva. Se kertoo Pulitzer-palkintoa jahtaavasta lehtimiehestä, joka soluttautuu mielisairaalan potilaaksi paljastaakseen murhaajan. Pääosissa nähdään Peter Breck, Constance Towers, Gene Evans ja James Best. Shokkikäytävä on esitetty Suomen televisiossa vain kerran aiemmin, 24 vuotta sitten.
Shokkikäytävä: 30 päivää Areenaa, A Fuller Life: 90 päivää Areenaa
26.11.
Teeman elokuvafestivaali, ei erillistä Teemalauantaita.
Lauantaina ohjelmistossa muun muassa Viimeinen elokuva (The Last Picture Show), Svengijengi 62 (American Graffiti) ja Performance (jota on esitetty myös nimellä Nottinghill klo 11.17).
3.12. klo 21
MEL BROOKS
Villiä hurjempi Mel Brooks (Mel Brooks: Make A Noise)
Kevät koittaa Hitlerille (12) (The Producers)
Kesäkuussa 90 vuotta täyttänyt Mel Brooks on tehnyt pitkän uran tuottajana, koomikkona, käsikirjoittajana ja ohjaajana. Hänet tunnetaan erityisesti eri lajityypeillä leikittelevistä elokuvaparodioistaan. Brooksin omat koomikonlahjat pääsevät oikeuksiinsa PBS:n American Masters -sarjaan tehdyssä tv-dokumentissa Villiä hurjempi Mel Brooks, jossa Brooks kertoo itse elämästään. Brooksin paras elokuva lienee myös hänen kaoottisin ja uskaliain tuotantonsa, esikoisohjaus The Producers eli Kevät koittaa Hitlerille. Hyvän maun rajat ryskyen kaatava musta komedia kertoo tahallisen huonon Hitler-musikaalin teosta Broadwaylla. Vuonna 1968 valmistuneen elokuvan pääosissa ovat Zero Mostel, Gene Wilder (1933–29.8.2016) ja Kenneth Mars.
Dokumentti: 90 päivää Areenaa

10.12. klo 20
IHMISTEN ILTA
Human
Näin tehtiin Human (L'Aventure Human)
Teemalauantai viettää ihmisoikeuksien päivää esittämällä maailmankuulun valokuvaajan ja maapallon kauneuden ylistäjän Yann Arthus-Bertrandin uuden pitkän dokumenttielokuvan Human. Se on meitä kaikkia suoraan puhutteleva kuvaus ihmisistä, ihmisyydestä ja inhimillisyydestä. Elokuvassa ihmiset eri puolilta maailmaa kertovat elämästään ja ajatuksistaan, monilla kielillä ja monenlaisin kasvoin. Käsittelyssä ovat ne kaikkein isoimmat asiat: elämän tarkoitus, onni, oikeus, köyhyys, sota, sorto, pakolaisuus, viha, anteeksianto, rakkaus… Välissä nähdään Arthus-Bertrandin kuuluisia, huikeita ilmakuvia. Humanista on tehty monenpituisia versioita, mutta Teema esittää – ilmeisesti ainoana tv-kanavana maailmassa – elokuvasta yli kolmetuntisen alkuperäisversion. Elokuvan jälkeen esitetään vielä sen kolme vuotta kestäneestä tekoprosessista kertova tv-dokumentti Näin tehtiin Human. Se esitetään Teemalla myös ennakkonäytöksenä itsenäisyyspäivänä klo 11.05.
Kansainvälinen ihmisoikeuksien päivä 10.12.
90 päivää Areenaa
17.12. klo 21
FOR RELAXING TIMES
Olipa kerran… Lost in Translation (Il était une fois… Lost in Translation)
Lost in Translation
Eksyksissä vieraassa kulttuurissa, kielessä ja omassa elämässä: Bill Murray ja Scarlett Johansson kohtaavat Tokiossa. Ennen Sofia Coppolan vuonna 2003 ohjaamaa ihanaa elokuvaa esitetään Lost in Translationin tekovaiheista ja vaikutuksesta kertova uusi ranskalainen tv-dokumentti.
Dokumentti: 90 päivää Areenaa, elokuva: 14 päivää Areenaa
24.12.
Ei Teemalauantaita, jouluaaton erikoisohjelmaa.
31.12. klo 21
VUODENVAIHDE ABBAN SEURASSA
Abba: valokuvien tarinat (Abba in Pictures: The Photographers’ Stories)
Abba The Movie (S)
Hyvää uutta vuotta! Björnin, Bennyn, Fridan ja Agnethan – BBFA? – kanssa yhteistyössä tehty uusi tv-dokumentti kertoo Abban tarinan vaihteeksi valokuvin. Mukana on niin kotialbumien aarteita kuin maailmankuulujen valokuvaajien otoksia yhtyeen koko uran varrelta. Illan ja vuoden päättää Lasse Hallströmin ohjaama maanmainio Abba The Movie. Faktaa ja fiktiota sekoittava kuvaus Abban Australian-kiertueesta ja fanihysteriasta vuonna 1977 kuuluu yhä musiikkielokuvien parhaimmistoon.
7 päivää Areenaa
(Muutokset ja täydennykset mahdollisia, jopa todennäköisiä.)