Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Suomeksi pääkuva

Tuomas Holopainen: Nightwishin faneja yhdistää äärimmäinen tunteellisuus

Nightwishin Tuomas Holopaisesta tuntui kummalliselta, kun hän kirjoitti ensimmäisen nimmarinsa tammikuussa 1998. Sen jälkeen hän on kohdannut faneja kymmenissä eri maissa neljällä eri mantereella. Silti Holopainen jaksaa miettiä, mitä bändi on pystynyt faneilleen antamaan.

“Tällaiselle dokumentille on tilausta. Henkilökohtaisesti kiinnostaa nähdä, mitä olemme oikeasti pystyneet antamaan faneille,” Tuomas Holopainen sanoo. Hän puhuu yhtyeen fanien ja Ylen yhdessä toteuttamasta To Nightwish with Love -dokumentista. Haastattelu on tehty kesäkuussa, eikä Holopainen ole vielä nähnyt dokumenttia.

Projektiin on osallistunut faneja yli viidestäkymmenestä maasta. Heitä yhdistää rakkaus Nightwishin musiikkiin, mutta fanituksen muodot vaihtelevat kulttuurista riippuen.

Holopainen vahvistaa näkevänsä kulttuurierot myös keikoilla: “Japanissa intron aikana tuhatpäisestä yleisöstä ei kuulu mitään. Kun biisi alkaa, on täysi mylläkkä päällä, mutta välispiikin ajan ollaan jälleen ihan hiljaa”.

Aasiassa ollaan hyvinkin korrekteja, kun taas Latinalaisessa Amerikassa fanit puskevat suoraan iholle: “Fanien rakkaus on vilpitöntä ja äärimmäisen sympaattista, ja siinä kulttuurit kohtaavat. Se vaatii ymmärrystä molemmin puolin.”

“Yhdistävä tekijä bändin faneissa on lojaalius bändiä kohtaan ja äärimmäinen tunteella käynti,” Holopainen miettii, ja jatkaa: “99,9 prosenttia fanitapaamisista on positiivisia, lämminhenkisiä ja joskus jopa hauskoja”.

Holopainen ei halunnut tavata omaa sankariaan

Holopainen kertoo itse ymmärtävänsä fanien tunteita: “Richard Dawkinsin, Don Rosan ja Esko Valtaojan tapaamiset ovat nostattaneet omaa sykettäni viime vuosina.”

Holopaisen omat musiikilliset sankarit löytyvät elokuvamusiikin puolelta: Hans Zimmer, John Williams ja Vangelis.

Keväällä hänellä oli mahdollisuus päästä tapaamaan Zimmer Prahan keikan jälkeen: “Olin siitä vähän täpinöissäänkin”, Tuomas sanoo.

Täydellisen keikan jälkeen Holopaisen mieli muuttui, eikä hän halunnutkaan pilata kokemusta tapaamalla sankariaan. “Siitä tuli malliesimerkki, kuinka joskus haluaa säilyttää jonkun “idolisuuden” ihmisiin, joilla on ollut suuri positiivinen vaikutus omaan elämään”, Holopainen kertoo.

Suurin velvollisuus on tehdä musiikkia rehellisesti

Nightwish on parhaillaan maailmankiertueella, joka kerää 1,5 miljoonaa katsojaa. Yhtye tapaa faneja keikkapäivinä. Bändi saa monenlaisia lahjoja tapaamisissa, mutta eniten Holopaista on koskettanut faneilta saadut kirjeet.

Fanien viestit ovat koskettavia ja joskus rajuja. Muutama viikko ennen haastattelua Tuomas sai itsemurhaviestin: Musiikki oli pelastanut kirjoittajan useasti, mutta nyt jäljellä oli vain viimeinen kappale, Ghost Love Score. Toisaalta dokumentin verkkosivuilla on jaettu paljon tarinoita, joissa musiikki on saanut sittenkin jatkamaan elämää.

Dokumentilta Tuomas odottaa, että se selittäisi fanien intohimoista suhdetta bändiin: “Mikä saa ihmisen fanittamaan, tai mikä saa ihmisen menemään joskus jopa hulluuksiin asti? On mielenkiintoista nähdä fanien henkilökohtaiseen elämään, mistä he ovat lähtöisin ja mikä faniuden syy on”.

Kantaako Tuomas sitten vastuuta faneistaan? “Olen kyllä miettinyt sitä. Suurin velvollisuuteni on tehdä musiikkia rehellisesti, ja se on ollut Nightwishille aina tärkeää”.

  • To Nightwish: Musiikkivideo

    Nightwish-hitit sovitettiin ja soitettiin fanivideoksi.

    Nightwish-hitit Storytime ja Alpenglow yhdistettiin samaan sovitukseen, jonka bändin fanit soittivat ja lauloivat kukin omassa rauhassaan. Äänitiedostot miksattiin yhteen ja lopputuloksesta ohjattiin musiikkivideo - jossa jokainen jälleen kuvasi oman osuutensa kotimaassaan.

  • Kiteen kutsu

    Nightwishin kotipaikkakunta houkuttaa faneja

    Nightwishin kotipaikkakunnalla järjestetään bändin kunniaksi kesäisin taideviikko, johon osallistuu kymmeniä faneja eri puolilta maailmaa.