Hyppää pääsisältöön

Gaselleita hehkutetaan sukupolvensa ääneksi – Blockfesteillä innostivat kuitenkin enemmän biitit kuin raastavat lyriikat

Gasellit oli yksi Blockfestin ensimmäisistä esiintyjistä. Rapryhmä ei villinnyt festarilla yhtä voimakkaasti kuin loppuunmyydyillä klubikeikoillaan.

Gasellit esiintyi Blockfestin telttalavalla perjantaina. // Kuva: YleX/Katariina Salmi

Rap-ryhmä Gaselleitaon hehkutettu jo parin vuoden ajan. Yhtye yhdistää luonnehdintojen mukaan underground-rapin suorapuheisuutta popkoukkuihin. Kun Gasellit esiintyi Ilosaarirockissa, festari kuvaili nettisivuillaan ryhmää suomiräpin suurlupaukseksi. YleX tituleerasi kokoonpanoa vuonna 2013 suomiräpin uudeksi pelajastaksi.

Gaselleilla on takanaan jo useamman vuoden rap-ura, jonka aikana yhtye on julkaissut kolme täyspitkää albumia. Hätä-Miikan, Thube Hefnerin, Päkän ja Musajusan muodostama bändi kuuluu jo useiden festareiden vakiokalustoon, mutta tie suurimmille lavoille ole vielä auennut. Gaselleiden haippi on kuitenkin noussut tasaisesti, mistä kertoo muun muassa kesän alussa loppuunmyyty Tavastian-keikka.

Suuri lupaus alkaa siis vihdoin lunastaa odotuksia. Onko Blockfest-yleisö samaa mieltä?

Gaselleiden Päkä esiintyi Blockfesteillä energisesti. // Kuva: YleX/Katariina Salmi

Sympaattisuus puree, muttei villitse

Gasellit on lavalla sympaattinen. Päkä ei pysy hetkeäkään paikallaan, vaan pomppii innostuneena ja huitoo räppikäsillään. Hätä-Miikka ja Thube Hefner ottavat iisimmin ja tyytyvät virnistelemään. Musajusa ohjaa dekkiensä takaa yleisön käsiä ilmaan.

Vaikuttaa siltä, että myös Blockfest-kansa pitää Gaselleita ihan kivoina jätkinä. Iltapäiväkeikalle on ehtinyt lähinnä nuorempaa kävijäkuntaa, alle parikymppisiä kuulijoita. Telttalava on noin puolillaan, ja osa yleisöstä tuntuu keskittyvän vielä vaihtamaan kuulumisia keskenään.

Gaselleiden rento meininki kuitenkin hymyilyttää ja saa yleisön nostamaan kertosäkeissä käsiä ilmaan. Keikan kolmas biisi Mahtuuko kyytiin? saa keikan näyttämään jo hieman enemmän siltä, että tässä katsellaan yhtä suomiräpin toivoista.

Suurlupaus Gasellit kuulostaa hyvältä, räppää vakuuttavasti ja DJ-tuottajan Musajusan biitit tarttuvat jalkoihin. Silti tuntuu siltä, että yleisö ei ihan vielä jaksa innostua kreisibailaamaan. Ehkä tähän vaikuttaa myös festarikävijöiden ikäjakauma: kenties biisit nuoren aikuisuuden kipupisteistä ja oman elämän itsenäisestä rakentamisesta eivät vielä ole ajankohtaisia kaikille yleisöstä.

Yleisö fiilistelee Gaselleiden keikalla. // Kuva: YleX/Katariina Salmi

"Kiusallisia" riimejä, freesejä biittejä

Gasellit on lahjakas ryhmä, josta on nostettu esiin etenkin soolouraa kokeilleen Hätä-Miikan musikaalisuus ja DJ-tuottaja Musajusan freesit ja modernit taustat. Kokoonpanon tekstejä on sekä kehuttu että parjattu. Soundin kriitikko on luonnehtinut räppäreiden sanankäyttöä kiusalliseksi, kun taas Rumban arvion mukaan Gasellit onnistuu maalaamaan elämänmakuisia ja kauniita kuvia kaupunkielämästä.

Oli bändin lyriikoista sitten mitä mieltä tahansa, Blockfest-keikalla riimit näyttelevät sivuosaa. Keikalla yleisöön purevat tutut hitit ja etenkin vuonna 2015 julkaistun Seis-levyn vauhdikkaat biisit. Betoni-intiaaniMahtuuko kyytiin? ja Avokämmentä saavat kädet takomaan ilmaa. Huomaa, että ne bändin paljon puhutut popkoukut todella ovat koukuttavia.

Vaikka Gasellit ei Blockfesteillä saa megabileitä aikaan, bändillä selvästi on paikkansa suomalaisessa rap-skenessä. Katu-uskottaviin rap-lätsiin pukeutunut poikaporukka räppää ulkoa Heimo-biisiä, lettipäiset tytöt sen sijaan muistavat joka sanan Avokämmentä-kappaleesta. Ime huiluu -hitti ei ole vain muutamien diggareiden tuntema, vaan saa koko yleisön pomppimaan ja mylvimään kertosäettä yhdessä.

Gasellit on suomirapin ammattilainen, joka lunastaa siihen liitettyjä odotuksia vähän kerrallaan. Blockfest-lavalla rap-nelikko kertoo, että pian on luvassa jälleen uutta materiaalia.

Ehkä se nostaa Gasellit Suomen terävimpään rap-kärkeen, sinne, minne hehkuttajat haluavat sen jo kuuluvan.

Lue myös:

Blockfest on loppuunmyyty ennakkoon – kuten jokaisena vuotena aiemminkin

Funkia ja räppiä yhdistelevä Tre-Funk III nousee rap-piireissä kohinalla: kollegat kehuvat, ja häröily uppoaa myös yleisöön

"Tamperelaisuus ei ole este olla artisti" – mikä tekee Mansesta uskottavan rap-kaupungin?