Hyppää pääsisältöön

Kiehtova keskiaika radio-ohjelmissa

Lalli surmaa Henrikin
Lalli surmaa Henrikin Kuva: Yle piispa henrik

Tälle sivulle on koottu keskiaikaa käsitteleviä radiosarjoja ja yksittäisiä ohjelmia. Mitä keskiajalta on säilynyt perintönä meidän aikaamme? Millainen oli Suomen sen ajan suurin kaupunki Turku? Miten silloin asuttiin ja elettiin?

Keskiajan perintö

Keskiajan perintö -sarjassa tarkastellaan millä tavalla keskiaika on vaikuttanut aikaamme ja mitä meille on jäänyt keskiajasta perinnöksi.

Osa 1: Keskiajan käsite: mitä keskiaika oikein on? Puhutaan myös koululaitoksen ja yliopistojen synnystä. Haastateltavina ovat historiantutkijat Samu Niskanen ja Tuomas Lehtonen.

Osa 2: Kristinusko ja luostarilaitos. Haastateltavina ovat historiantutkijat Samu Niskanen ja Jaakko Tahkokallio.

Osa 3: Keskiajan väestö, talouden nousu sydänkeskiajalla ja kirjallisen kulttuurin laajentuminen. Haastateltavina ovat historiantutkijat Samu Niskanen, Tuomas Lehtonen ja Jaakko Tahkokallio.

Osa 4: Keskiaikaiset sodat ja ristiretket. Ohjelman lopuksi vedetään yhteen mitä haastatellut tutkijat pitävät tärkeimpinä piirteinä mitä meille on keskiajasta periytynyt. Haastateltavina ovat historiantutkijat Sini Kangas, Jaakko Tahkokallio ja Samu Niskanen.

Sarjan on toimittanut Seppo Heikkinen. Pituus 4 x 42 min.

Keskiajan perintö -sarjan Areena-sivulle

Syntisten pitopöytä (Paholaisten pidot), kalkkimaalaus Lohjan Pyhän Laurin kirkossa n. 1514
Syntisten pitopöytä (Paholaisten pidot), kalkkimaalaus Lohjan Pyhän Laurin kirkossa n. 1514 Kuva: Museovirasto kirkkotaide

Matka Itämaahan

Aikamatka keskiajan Suomeen tai oikeammin sanottuna Ruotsin Itämaahan ja sen suurimpaan kaupunkiin Turkuun.

Osa 1: Matkaan valmistautuminen. Mietitään rahanvaihtoa, sopivaa vaatetusta ja suotuisaa matkustamisajankohtaa. Oppaana on arkeologi ja Matkaopas keskiajan Suomeen -kirjan kirjoittaja Ilari Aalto.

Osa 2: Matka kohti Turkua alkaa: Millaista matkanteko keskiajan Itämaassa oikein olikaan?

Osa 3: Saavutaan Turkuun ja tutustutaan paikalliseen väestöön ja kulttuuriin.

Osa 4: Etsitään majapaikkaa Turussa ja sukelletaan myös kaupungin yöelämään.

Osa 5: Kotiinlähdön aika; sitä ennen hankitaan vielä tuliaisia kotiin ja mietitään poikkeaisimmeko vielä jonnekin muualle kotimatkalla.

Sarjan on toimittanut Seppo Heikkinen. Pituus 5 x 15 min.

Matka Itämaahan -sarjan Areena-sivulle

Turun Linna 1973.
Turun Linna 1973. Kuva: Yle kuvanauha turun linna

Kuninkaansalista savupirttiin

Osa 1: Linna. Turun linna perustettiin keskiajalla saareen puolustamaan kasvavaa kaupunkia ja koko läntistä Itämaata. Linna on kokenut niin piirityksiä kuin loisteliaitakin aikoja kuninkaineen ja muine arvovieraineen. Tavataan Turun museokeskuksen tutkija Seija Väärä.

Osa 2: Kaupunki. Keskiajan Suomessa oli vain muutama kaupunki. Yksi niistä oli Porvoo, pieni maalaiskaupunki, joka kävi vilkasta kauppaa Tallinnan kanssa. Porvoon asukkaat pelkäsivät ryöstäjiä, kulkutauteja ja tulipaloja.
Haastateltavana Porvoon museon johtaja Merja Herranen ja museolehtori Hannele Tenhovuori.

Osa 3: Kylä. Mankbyn kylässä Espoossa asuttiin jo keskiajalla. Omavaraiset kyläläiset omistivat metsät ja pellot yhdessä, ja kullekin jaettiin viljeltäväksi peltosarka. Haastateltavana on arkeologi Ulrika Rosendahl.

Osa 4: Koti. Keskiajan suomalaiskodit olivat lähes kaikki pieniä savupirttejä maaseudulla. Maalaiskodin varustus oli niukka verrattuna rikkaaseen porvariskotiin, mutta eivät porvariskotienkaan asukkaat välttämättä nukkuneet omassa sängyssä. Tutustutaan keskiaikaiseen kotielämään Turun Aboa Vetus -museossa. Oppaana ovat tutkijat Meri Heinonen sekä Mia Lempiäinen-Avci.

Sarjan toimittaja on Salla Vuolteenaho.. Pituus 4 x 47 min.

Kuninkaansalista savupirttiin -sarjan Areena-sivulle

Keskiaikainen tori. Thomas III de Salucesín maalaus 1400-luvulta.
Keskiaikainen tori. Thomas III de Salucesín maalaus 1400-luvulta. Kuva: Ranskan kansalliskirjasto keskiaika,taide,historia,taidehistoria,Ranska

Keskiajan arkea Suomessa ja Euroopassa

Kolmiosaisessa sarjassa keskustellaan siitä, millaista arkea elettiin keskiajalla ja millä tavoin Suomen keskiaika poikkesi keskieurooppalaisesta - vai poikkesiko se paljoakaan.

Osa 1: Avioliitto ja perhe: mitkä tekijät vaikuttivat avioliiton solmimiseen ja millaista keskiajan perhe-elämä oli Suomessa ja toisaalta Keski-Euroopassa. Keskustelemassa ovat Suomen ja Pohjoismaiden historian dosentti Anu Lahtinen ja Jyväskylän yliopiston yleisen historian dosentti Susanna Niiranen.

Osa 2: Luonnosta, terveydestä ja taikuudesta: Millaista osaa luonto näytteli keskiajan ihmisen elämässä? Mitä kasveja kasvatettiin ja käytettiin keskiajalla ja mihin? Mitä keinoja oli sairauksien hoitoon? Mihin tarvittiin taikuutta? Keskustelemassa ovat Turun yliopiston kasvitieteen dosentti Terttu Lempiäinen ja Jyväskylän yliopiston yleisen historian dosentti Susanna Niiranen.

Osa 3: Ruokakulttuuri. Millaista ruokaa syötiin keskiajan Euroopassa ja miten suomalaisten ruokatavat poikkesivat siitä? Kuinka kirkko vaikutti syömiseen? Mitä uusia ruoka-aineita ja -tapoja Suomeen kulkeutui ja miten? Keskustelemassa ovat kansatieteilijä Marja Hartola ja tuottaja Jaana Sormunen, joka on myös toimittanut ohjelman.

Sarjan on toimittanut Jaana Sormunen.. Pituus 3 x 42 min.

Keskiajan arkea -sarjan Areena-sivulle

Muita keskiaikaa käsitteleviä radio-ohjelmia Areenassa

Tiedeykkönen:
Keskiajan heinäkuun puheenvuoroja:Roman Schatzin Maamme-kirja:


Aristoteleen kantapää:


Horisontti:


 • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

  Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

  Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

 • Vihdoinkin mä oon mä

  Joonatan on 28-vuotias transmies.

  Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

 • Mediataitoja kouluun

  Mediataitoja kouluun

  Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.