Hyppää pääsisältöön

Klassisen musiikin supersyyskuu Teemalla

Karita Mattila
Karita Mattila Karita Mattila Kuva: Lauri Eriksson Karita Mattila,karita mattila

8.–16.9. luvassa on klassisen musiikin superviikko: 8.9. RSO Musiikkitalossa solistinaan Karita Mattila, 9.9. Helsingin kaupunginorkesterin uuden ylikapellimestarin Susanna Mälkin kauden avauskonsertti ja 16.9. RSO Musiikkitalossa kapellimestarinaan Esa-Pekka Salonen.

RSO Musiikkitalossa -ohjelmat ovat suoria musiikkiohjelmia Yle Teemalla Radion sinfoniaorkesterin konserteista Musiikkitalosta. Konsertin alussa, väliajalla ja konsertin jälkeen klassisen musiikin ystävät eri aloilta keskustelevat esitettävistä teoksista. Syksyllä RSO Musiikkitalossa ohjelmassa on uusi toimittaja, Ylen ajankohtaisohjelmista tuttu Seija Rautio, ja hän vetää kaksi suoraa kulttuurikeskustelua konserttien 8.9. ja 6.10 jälkeen. Minna Lindgren toimittaa suorat lähetykset 16.9. ja 17.11.

"Käyn paljon sekä HKO:n että RSO:n konserteissa, ja luen jonkin verran alan kirjallisuutta sekä seuraan klassisen musiikin ympärillä käytävää keskustelua. Varsinaisesti olen politiikan toimittaja, ja tässä mennään nyt ammatillisesti epämukavuusalueelle, ehdottomasti iloisin ja avoimin mielin uutta kokemusta kohti", Seija Rautio toteaa uudesta aluevaltauksestaan.

RSO aloittaa syksyllä myös laajan kansainvälisen yhteistyön ARTE Concertin kanssa. Tv-lähetykset lähetetään saksalais-ranskalaisen kulttuurikanavan ARTEn verkkopalvelussa suorana, ja ne jäävät sinne myös katsottaviksi. RSO:n konsertti 16.9. esitetään lisäksi yhteistuotantona ranskalaisella musiikkikanavalla Mezzolla ja konsertti 6.10. lähetetään yhteistuotantona saksalais-ranskalaisella ARTE-televisiokanavalla.

Kaikki lähetykset Yle Teeman lisäksi myös Yle Radio 1:ssä ja osoitteessa yle.fi/klassinen. #yleklassinen #rsolive

Klassisen superviikko 8.–16.9.

8.9. klo 19.00 RSO Musiikkitalossa

Mozart: Sinfonia nro 36, K 425 ”Linziläinen"
Wagner: Valkyyria, 1. näytös

Karita Mattila Sieglindenä – voiko konsertilta muuta toivoa? Hundingin (Mika Kares) orjuuttama Sieglinde on syntynyt kärsimään, mutta mitä tapahtuu, kun hän kohtaa sattumalta kaksosveljensä Siegmundin (Simon O'Neill)? Wagnerin maailmassa moisesta syttyy pitelemätön lemmenkiihko. Kuten komisario Morse tapaa toistella: Sieglinden ja Siegmundin duetto Wagnerin Valkyyria-oopperan 1. näytöksessä on ihaninta musiikkia ikinä. La Mattila ja O'Neill ovat laulaneet sitä äskettäin yhdessä Houstonin oopperassa. Kapellimestarina Hannu Lintu.

Syksyn ensimmäisessä RSO Musiikkitalossa lähetyksessä debytoi toimittaja Seija Rautio. Teoksia avaa ja esittelee tuttuun tapaan pianisti Jukka Nykänen. Väliajan konserttivieraana näyttelijä-professori Elina Knihtilä. Konsertin jälkeisessä kulttuurikeskustelussa vieraana mm. Sixten Korkman, puheenaiheena taiteen julkinen rahoitus.

9.9. klo 19.00 HKO ja Susanna Mälkki: Alkusoitto

György Ligeti: Atmospheres
Maurice Ravel: Shéhérazade
Kaija Saariaho: Asteroid 4179 Toutatis
Jean Sibelius (sov. Stravinsky): Canzonetta
Magnus Lindberg: Parada
Maurice Ravel: La Valse

Helena Hannikainen ja Susanna Mälkki
Susanna Mälkki Helena Hannikainen ja Susanna Mälkki Kuva: Niina Mattus Susanna Mälkki,helena hannikainen

Helsingin kaupunginorkesterin uuden ylikapellimestarin Susanna Mälkin kauden suora avauskonsertti, missä Ligetin ja Saariahon avaruuskuvaelmat kohtaavat Ravelin arabialaiset kertomukset ja kaikkien aikojen valssihurjastelun. Illan solistitähtenä säteilee Lilli Paasikivi.

Ennen konserttia klo 18.35 nähdään henkilökuva HKO:n ylikapellimestari Susanna Mälkki. Miksi hänestä tuli kapellimestari? Millainen kapellimestari hän on? Se selviää toimittaja Helena Hannikaisen ja Susanna Mälkin keskustelussa, jota kuvattiin Helsingissä mm. Villa Kivessä, Sibeliuksen puistossa ja Aleksanterin teatterissa kesäkuussa 2016.

16.9. klo 19.00 RSO Musiikkitalossa

Igor Stravinsky: Sinfonioita puhaltimille, Agon ja Kevätuhri

Esa-Pekka Salonen
Esa-Pekka Salonen Esa-Pekka Salonen Kuva: Jukka Lintinen / Yle Kuvapalvelu Esa-Pekka Salonen

Pelkkää Stravinskya koko konsertti ja vieläpä Esa-Pekka Salosen johtamana! Kevätuhrilla on klassisessa musiikissa samanlainen asema kuin Jimi Hendrixin Montereyn konsertilla rock-musiikissa. Räävittömien sointien ja jyskyttävien rytmien klassikkoon palataan yhä uudestaan. Kubistiset kuvat ja fauvistiset värit soivat myös puhallinsinfonioissa. Balettimaailmassa Agon tunnetaan George Balanchinen 12 tanssijalle ja 12 liikkeelle perustuvasta "sarjallisesta" koreografiasta.

Lue lisää:

RSO

Radion sinfoniaorkesterin omilla sivuilla tiedot koko kauden ohjelmasta.

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa