Hyppää pääsisältöön

Luuletko tuntevasi vanhat sadut?

kuvituskuva satujuttuun
kuvituskuva satujuttuun Kuva: Pauliina Mäkelä sadut,kaisa pulakka

Muistatko lapsuuden sadut? Nuo herttaiset ja viattomat tarinat, joissa kauniit prinsessat ja uljaat prinssit saavat toisensa. Joissa somat punaposkiset tytöt ja pojat selviävät tukalistakin tilanteista oman nokkeluutensa avulla.

Alun perin sadut on kirjoitettu myös aikuisten viihdykkeeksi. Nykyaikaan suhteutettuna satujen varhaiset versiot ovat kaikkea muuta kuin lapsille sopivia.

Testaa kuinka hyvin tunnet Lumikin, Ruususen, Tuhkimon, Punahilkan, Saapasjalkakissan, Hannun ja Kertun sekä Kaunottaren ja Hirviön satumaailmat. Jos et tiedä, arvaa!

Tuhkimo-sadulla on pitkät juuret. Mistä ja miltä ajalta löytyy sen ensimmäinen kirjallinen versio?

Prinsessa Ruusunen herää unestaan ihanan prinssin suudelmaan. Sadun varhaisissa versioissa prinsessan ensikohtaaminen vastakkaisen sukupuolen kanssa on hieman toisenlainen. Niissä…

Grimmin veljekset julkaisevat Hannu ja Kerttu -sadun ensimmäisessä satukokoelmassaan vuonna 1818. Mikä sadussa muuttuu, kun Kinder und Hausmärchenin toinen painos ilmestyy?

Charles Perraultin satukokoelmassa Hanhiemon satuja, vuodelta 1697, Saapasjalkakissa kehottaa peltomiehiä kertomaan kuninkaalle, että kaikki heitä ympäröivät maat kuuluvat Carabasin markiisille. Jos peltomiehet eivät tottele, heidät…

Myös Punahilkka esiintyy Charles Perraultin Hanhiemon tarinoissa. Mitä seuraavista EI tapahdu Perrault’n Punahilkassa?

Kaunotar ja Hirviö on ihanan romanttinen tarina rakkaudesta, joka näkee pintaa syvemmälle. 1700-luvulla se…

Psykoanalyytikko Bruno Bettelheim on analysoinut perinteisiä satuja kirjassaan Satujen lumous. Mikä näistä on Bettelheimin tulkinta Lumikki-sadun hahmoista?

Lisää ohjelmasta

Kommentit