Hyppää pääsisältöön

Mammona 2 – vaarallista peliä median, politiikan ja rahan välillä

Mammona 2
Peter (Jon Øigarden) pyydetään tukemaan Elleniä (Laura Christensen) raskaiden rikostutkintojen ajan. Mammona 2 Kuva: Glenn Meling 2. kausi,Yle Fem,Jon Øigarden,Laura Christensen

Tunnettu, ristiriitainen toimittaja tapetaan, Norja joutuu sokkitilaan ja sananvapaus on uhattuna. Samalla maata johtavassa oikeistopuolueessa syttyy sisäinen riita. Tervetuloa Mammonan toisen tuotantokauden pariin!

Mammona 2 on vallasta ja yhteiskunnan nurjasta puolesta kertovan trillerin itsenäinen tuotantokausi. Sarjassa vaikutusvaltaiset toimittajat ja poliitikot sekä tuhoavat että pelastavat syyttömiä ihmisiä.

Ensimmäisen kauden jaksot sijoittuivat fiktiivisen Aftenavisen-lehden toimitukseen. Uusissa jaksoissa siirrymme norjalaisen VG-lehden toimitukseen, jossa tapaamme jälleen politiikan toimittajan, Mathiesenin, jonka terveys reistailee ja joka taistelee pitääkseen toimituksen koossa.

Toimituksen suurin riitapukari on toimittaja Torgrim, jonka mielestä Mathiesen vahingoittaa lehden uskottavuutta. Torgrim hyödyntää jokaista mahdollisuuttaan luoda erimielisyyksiä ja riitoja. Mies on myös peloton ja karismaattinen ja siksi maan kenties suosituin toimittaja ja poliittinen kommentaattori.

Politiikan huipulla puolestaan joutuu pääministeri Michael Woll taistelemaan. Hän on ulkoisesti täydellinen johtaja – kunnianhimoinen, karismaattinen, huippuyliopiston kasvatti ja taitavien avustajien ympäröimä. Hänen tuorein aloitteensa on koulutusuudistus, joka on tarkoitus lanseerata pian.

Tilanne muuttuu kertaheitolla VG:n toimituksessa ja politiikassa, kun Torgrim murhataan raa'asti autossaan toimituksen parkkihallissa. Teko on huolella suunniteltu ja terrorismin arvellaan saapuneen myös Norjaan. Murhaaja on kirjoittanut autoon viestin ”Kuolema pakanoille” arabiaksi ja hän on kuvannut tekonsa.

Peter Verås on Torgrimin kollega, mutta miehet eivät ole ystäviä koska Peterillä on ollut suhde Torgrimin avopuolisoon, Elleniin. Peter ryhtyy jahtaamaan Torgrimin murhaajaa ja selvittämään murhan motiiveja. Peter pyydetään myös tukemaan Elleniä raskaiden rikostutkintojen ajan.

Pääministeri Michael Woll joutuu ongelmiin kun video, jossa hän kommentoi valtiovarainministeri Erik Ulrichsenia alentavasti, julkaistaan verkossa. Video oli tarkoitus julkaista vasta Wollin pääministerikauden päätyttyä, mutta se vuotaa julki kesken lehdistötilaisuuden ja synnyttää pääministeripuolueen sisällä riidan.

Mammona 2
Pääministeri Michael Woll (Trond Espen Seim) on ulkoisesti täydellinen johtaja. Mammona 2 Kuva: Glenn Meling 2. kausi,Yle Fem,Bjarte Hjelmeland,Iben Akerlie,Trond Espen Seim,Anders Danielsen Lie,Anna Bache-Wiig

Inspiraatiota todellisesta elämästä ja suuret ambitiot.

NRK seurasi kuvauksia marraskuussa, kun pimeänä ja sateisena iltana Oslossa oli tarkoitus kuvata ulkona tapahtuva, valtiovarainministeri Ulrichsenin ja hänen avustajansa välinen tapaaminen.

Yksi kolmesta ohjaajasta, Janic Heen, kertoo, että tekijät ovat ammentaneet todellisista tapahtumista.

- Olemme saaneet inspiraatiota esimerkiksi Gordon Brownin ja Tony Blairin välisistä tapahtumista. He työskentelivät tiiviisti yhdessä, mutta päätyivät toistensa vihollisiksi.

Heenin mukaan myös Norjan politiikan tapahtumat ovat olleet hyödyksi.

Kaikki on hieman isompaa ja kalliimpaa ja toivottavasti parempaa.― Tuottaja Vegard Stenberg Eriksen

Tuottaja Vegard Stenberg Eriksen on kuvauksissa paikalla ja tyytyväinen huonoon säähän.

- Meillä ei ole House of Cards -sarjan kaltaista budjettia emmekä pysty rakentamaan valtavia studioita. Joudumme työskentelemään ulkosalla ja tyytyä sääolosuhteisiin. Nyt sää on mitä parhain trilleriä ajatellen.

Pienestä budjetista huolimatta tarkoitus on tehdä uusista jaksoista edellisiä parempia.

- Budjettimme on 50 miljoonaa Norjan kruunua ja ensimmäisen kauden budjetti oli 36 miljoonaa. Kaikki on hieman isompaa ja kalliimpaa ja toivottavasti parempaa, Stenberg Eriksen sanoo. Hän oli tyytyväinen myös ensimmäiseen tuotantokauteen.

- Olemme ylpeitä sarjasta ja toisen tuotantokauden tekeminen on aina haasteellista. On tärkeää tähdätä entistä parempaan lopputulokseen. Etenkin kun Norjassa tehdään niin harva sarja.

Mammona 2
Frank Mathisen (Nils Ole Oftebro), Ellen Clausen (Laura Christensen) ja Peter Verås (Jon Øigarden). Mammona 2 Kuva: Glenn Meling osa 5,Yle Fem,Nils Ole Oftebro,Laura Christensen,Jon Øigarden

Karmivan lähellä todellisuutta

Vegard Stenberg Eriksen kertoi NRK:lle kuinka lähellä todellisuutta sarjan kuvaukset liippasivat.

- Kuvasimme Torgrimin murhaa kun Pariisissa hyökättiin Charlie Hebdo -lehden toimitukseen. Olimme etukäteen keskustelleet hyökkäystä toimittajaa vastaan ja sen seurauksista. Tässä mielessä todelliset tapahtumat osuivat hyvin lähelle. Emme saaneet tuotantoon etäisyyttä ja se tuntui karmivalta, Stenberg Eriksen toteaa.


Alkuperäisnimi: Mammon (2. tuotantokausi / Norja)
8 jaksoa
30 päivää Areenassa

Osissa: Jon Øigarden, Laura Christensen, Trond Espen Seim, Ingar Helge Gimle
Ohjaus: Janic Heen, Cecilie Mosli, Roar Uthaug ja Pål Jackman.
Käsikirjoitus: Gjermund Stenberg Eriksen.

Teksti: Daniel Nylund
Käännös: Eva Lamppu

Kommentit
 • Linda Zilliacus: Olen halunnut näytellä poliisia pitkään

  Esittää Laura Nordia Vettä sakeampaa -sarjan jatkokaudessa.

  Vettä sakeampaa -sarjan tuoreet jaksot ovat käynnistyneet Yle Femmalla ja Areenassa. Jo heti avausjaksossa tapasimme poliisin, Laura Nordin, jota näyttelee Linda Zilliacus. Nord saapuu majatalolle varoittaakseen Waldemarin sisaruksia myrskystä. Näemme Nordin myös tulevissa jaksoissa.

 • Tapaa Waldemarin sisarukset

  Intensiivinen toinen tuotantokausi sarjasta Vettä sakeampaa

  Muistatko Waldemarin sisarukset? Lassen, Oskarin ja Jonnan, jotka taistelivat periäkseen perheen majatalon Ahvenanmaalla. Vettä sakeampaa -sarjan toisessa tuotantokaudessa sisarukset yhdistävät jälleen voimansa pyörittääkseen majataloa. Vääryydet nousevat pintaan.

 • Pimeys laskeutuu Waldemarin majatalon ylle

  Vettä sakeampaa 2 sijoittuu talviselle Ahvenanmaalle.

  Vettä sakeampaa -sarjan uusissa jaksoissa tapaamme jälleen Waldemarin sisarukset, jotka nyt yhdessä omistavat äidiltään, Anna-Lisalta perimänsä majatalon Ahvenanmaalla. He aikovat myös yhdessä pyörittää majataloa läpi talven. Pimeys laskeutuu majatalon ylle ja aiheuttaa uusia kiistoja.