Hyppää pääsisältöön

Nightwish-fani nimesi lempipuumansa Tuomakseksi

Tuomas Holopainen, puuma, To Nightwish with love -dokumentti, Andrea Schnidrig
Tuomas Holopainen, puuma, To Nightwish with love -dokumentti, Andrea Schnidrig Kuva: Yle / Seppo Sarkkinen ja Pixabay tuomas holopainen, puuma, to nightwish with love -dokumentti, andrea schnidrig

Nightwish-fanius on muuttanut argentiinalaisen biologin ja luonnontieteiden opettajan Andrea Schnidrigin elämän. Hän on jopa nimennyt lempipuumansa Tuomakseksi ja työpaikan luonnonsuojeluprojektin Nightwishin kappaleen mukaan. Andrea on yksi Ylen To Nightwish with Love -dokumentin kuvaamiseen osallistuneista faneista.

Argentiinalainen Andrea Schnidrig muistaa ensikosketuksensa Nightwishiin vielä kymmenenkin vuoden jälkeen kirkkaasti. Kun hän eräänä päivänä tuli kotiin, hänen poikansa oli katsomassa televisiosta musiikkivideota.

- Katsoin hypnotisoituneena kuvaa, jossa Tarja Turunen lauloi The Phantom of the Opera -kappaletta. En voinut hievahtaakaan. Sillä hetkellä rakastuin Nightwishin musiikkiin.

to nightwish with love -dokumentti, argentiinalainen Andrea Schnidrig, fani, keskuspuisto
Andrea Schnidrig to nightwish with love -dokumentti, argentiinalainen Andrea Schnidrig, fani, keskuspuisto Kuva: Anu Heikkinen to nightwish with love -dokumentti, argentiinalainen andrea schnidrig, fani, keskuspuisto

Mitä enemmän Andrea bändin musiikkiin tutustui, sitä enemmän hän löysi siitä kiinnekohtia omaan elämäänsä.

- Nightwishin musiikki edustaa minulla omaa, sisäistä maailmaani. Omia tuskiani, omia ilonaiheitani. Ne vain ovat siirtyneet biiseihin ja elävät sitä kautta.

Fanittaessaan yhtyettä hän kokee mukautuvansa bändiin ja palaa kokemuksen kautta uudenlaiseen maailmaan.

- Maailma ei sen jälkeen vain ole sama kuin ennen.

Andrea työskentelee luonnontieteiden opettajana kotikaupungissaan Córdobassa, joka sijaitsee Etelä-Argentiinassa. Koulutuksensa myötä häneen ovat tehneet erityisen vaikutuksen Tuomas Holopaisen kappaleisiin kirjoittamat luonnontieteelliset viittaukset.

- Endless Forms Most Beautiful -albumissa voin kuulla sanoituksessa asioita, jotka juontuvat luonnontieteestä. Se, mitä hän sanoo Darwinista tai Richard Dawkinsista, on mielestäni uskomatonta. Nämä viittaukset tieteeseen todella koskettavat minua! Siinä yhdistyvät kaksi rakkauttani: musiikki ja tiede.

Argentiinassa on viime vuosina hävinnyt suuria määriä alkuperäisiä luontoalueita. Iso osa vuoristo- ja metsäalueista on tuhottu. Andrealle tuli voimakas tarve tehdä asialle jotain ja hän koki velvollisuudekseen kertoa oppilaille, että todellisuutta voi muuttaa.

nightwish, tuomas holopainen, to nightwish with love -dokumentti, tuomas-puuma, eläinreservaatti
Kuvia Pumacawa-eläinreservaatista nightwish, tuomas holopainen, to nightwish with love -dokumentti, tuomas-puuma, eläinreservaatti Kuva: Andrea Schnidrig nightwish, tuomas holopainen, to nightwish with love -dokumentti, tuomas-puuma, eläinreservaatti

Hän päätti kollegoidensa ja oppilaidensa kanssa toteuttaa kaksi projektia. Toisessa he tutkivat vankeudessa eläviä eläimiä ja protestoivat villieläinten maskottina pitämistä vastaan.

- Kun oppilaat käyvät Pumacawan eläinreservaatissa, heille selitetään se arvo, joka elämällä on. Lisäksi heille kerrotaan eri eläinten tarinat ja se taistelu, jota käydään niiden pelastamiseksi.

Andrea halusi nimetä yhden reservaatissa syntyneen puuman Tuomakseksi Nightwishin Tuomas Holopaisen mukaan. Hän kertoo näin halunneensa ilmaista rakkautensa bändiä kohtaan.

- Tuomas-puumalla on maailman kaunein katse, aivan kuin Tuomas-esikuvallaan. Tuomas-puuma on myös hyvin tarkkaavainen. Se on hiukan rauhaton tyyppi, liikkuu ja hypähtelee koko ajan. Se on myös hyvin pidättyväinen mielestäni.

to nightwish with love -dokumentti, argentiinalainen Andrea Schnidrig, fani, tuomas-puuma, eläinreservaatti, argentiina
Andrea Schnidrig ja Tuomas-puuma to nightwish with love -dokumentti, argentiinalainen Andrea Schnidrig, fani, tuomas-puuma, eläinreservaatti, argentiina Kuva: Andrea Schnidrig to nightwish with love -dokumentti, argentiinalainen andrea schnidrig, fani, tuomas-puuma, eläinreservaatti, argentiina

Myös oppilaiden kanssa toteutettu toinen projekti on nimetty Nightwishin innoittamana. Andrea rakensi oppilaidensa kanssa kasvihuoneita, joissa pienistä vuoristokasvien versoista kasvatetaan taimia. Tavoitteena projektissa on, että kaikki Argentiinan koulut osallistuisivat siihen ja rakentaisivat vähitellen omat talvipuutarhansa.

- Näin saataisiin korjattua ihmisten luonnolle aiheuttamia vaurioita.

Projekti nimettiin Nightwishin Ever dream –kappaleen mukaan ja siitä tuli Sueño eterno (Ikuinen unelma).

- Se energia, joka huokuu biisistä heijastuu suoraan omaan projektiimme. Ison projektin tavoitteena on istuttaa tuhat puuta alueille, joista puut on tuhottu, mutta jonne me toivomme uutta elämää.

Tuomas-puuma, Nightwish, To nightwish with love, fanius, Tuomas Holopainen, Andrea Schnidrig
Tuomas-puuma Tuomas-puuma, Nightwish, To nightwish with love, fanius, Tuomas Holopainen, Andrea Schnidrig Kuva: Andrea Schnidrig tuomas-puuma, nightwish, to nightwish with love, fanius, tuomas holopainen, andrea schnidrig

Sadat fanit yli 50 maasta ovat osallistuneet To Nighthwish with Love -dokumentin tekemiseen. Dokumentin maailmanlaajuinen verkkoensi-ilta on 20.8. klo 14:00 osoitteessa yle.fi/tonightwish
Ensi-illan jälkeen se on nähtävillä Yle Areenassa. Dokumentti esitetään myös Yle Teemalla 28.8.