Hyppää pääsisältöön

Puukotus koulussa, kouluampujan leima, itsemurhayritys – tästä Yle Folkin rajuissa nettitarinoissa on kyse

Yle Folkin Some Deep Story kertoo omaa karua kieltään koulukiusaamisesta. Myös sarjan tekijän tausta on rankka ja risainen.

Sami Kieksin oma tausta on rankka. Nuorten synkätkin tarinat ovat tuttuja. // Kuva: Ella Lohi

Yle Folkin Some Deep Story -sarja julkaistiin eilen YouTubessa ja Yle Areenassa. Jaksot paljastavat, mihin kaikkeen koulukiusaaminen voi johtaa. Näky ei ole kaunista: Iltapäivälehtiin asti nousi tarina Samulista, jonka kiusaajat leimasivat kouluampujaksi. Yhdellä videoista Miikka kertoo raa’an tarinansa siitä, kuinka häntä puukotettin ystävänpäivänä koulussa. Lotta päätyi kiusatusta kiusaajaksi, ja lopuksi itsemurhayritykseen.

Kaikki nämä nuorten rankat tarinat ovat löytyneet 3AM-, eli kolmelta aamuyöstä, Facebook-ryhmästä ja yhteisöstä. Salaisen Facebook-ryhmän perustanut Sami Kieksi kertoo, että hän saa nuorilta jatkuvasti rankkoja tarinoita elämäntilanteestaan ja kiusaamisestaan. Facebook-ryhmässä on tällä hetkellä yli 70 000 jäsentä. Kieksi arvioi, että heistä reilut 20 000 on syrjäytyneitä tai ongelmanuoria.

- Nyt on mahdollisuus puhua heidän puolestaan ja mahdollisesti vaikuttaa asioihin, Kieksi sanoo.

Hän toivoo sarjan antavan uusia näkökulmia ja vertaistukea vaikeassa elämäntilanteessa oleville nuorille. Kieksi on myös huolissaan nykyajan pinnallisuudesta, mitä tulee esimerkiksi tubetukseen.

- Tubettaminen tarjoaa varmasti tukea monelle, mutta siinäkin on kääntöpuolensa. Siellä on esimerkiksi todella paljon pinnallisuutta. Nuorena on muutenkin ihan tarpeeksi itsetuntopaineita, niin pahimmillaan jotkut tubettajat jopa lisäävät sitä, Kieksi sanoo ja jatkaa:

- Mun juttu on puhua tätä kaikkea vastaan ja tarjota syvällistä sisältöä.

Mutta miksi 26-vuotiaalle Kieksille tällaiset tarinat ja aiheet ovat niin tärkeitä? Siksi, että hän on kokenut myös itse todella rankkoja asioita elämässään.

Sami Kieksi oli Tubeconissa moderaattorina paneeleissa, joissa keskusteltiin kiusaamisesta ja nuorten syrjäytymisestä. Hän toivoo voivansa tarjota syvällisempää tarttumapintaa YouTubeen. // Kuva: Prologue Group / Juho Räty

Rankka tausta: perheväkivaltaa ja 40 muuttoa

3AM-yhteisö lähti siitä, kun Kieksi lähti Ylilauta-keskustelufoorumin toimintaan mukaan.

- Kun katseli sisältöä, huomasi kuinka paha jengillä oli olla. Oli porukka, jolla oli oma tietty huumori ja yhteisö. Halusin vetää tämän porukan aktiivisimmat yhteisöön, jossa voisi myös ehkä keskustella enemmän.

Paha olo oli helppo tunnistaa, sillä ajatukset olivat tuttuja omasta menneisyydestä. Kieksin kohdalla kaikki alkoi ryminällä 6-vuotiaana, kun vanhemmat erosivat. Hän kertoo, että uusioperheessä oli perheväkivaltaa. Myöhemmin seurasi vanhemman vakava sairastuminen, ja siinä ohella noin 40 muuttoa paikkakunnalta toiselle. Joskus Kieksi oli jonkinlainen tukihenkilö aikuisille. Kieksi on avautunut kipeästä menneisyydestään muun muassa blogissaan voidakseen tarjota vertaistukea muille nuorille.

 -Usein vähätellään lapsia ja nuoria. Lapset kuitenkin aistii jo ihan pienenä asioita paljon paremmin kuin aikuiset.

Jatkuva muuttaminen ja rankka arki kotona aiheuttivat sen, että koulunkäynti oli vaikeaa ja ala-asteella hän koki henkistä ja fyysistä kiusaamista. Kieksi myös kokee, että joskus hän oli itse hiljainen kiusaamisen hyväksyjä.

Kaikki, mitä Kieksi tekee nuorten keskuudessa, on lähellä hänen sydäntään juurikin oman taustan vuoksi. Ryhmässä mennään nuorten ehdoilla, ja hän saa lukuisia koskettavia ja rankkojakin tarinoita yksityisviesteinä. Nuorten kanssa keskustellaan ja tarjotaan vertaistukea. Kieksi on myös järjestänyt miittejä, joissa nuoret kokoontuvat tapaamaan toisiaan pitämään hauskaa, mutta surujakin jaetaan. Hän arvioi tavanneensa livenä noin 10 000 nuorta viimeisen vuoden aikana.

- Usein kuulee todella rankkojakin juttuja, ja synkkinä hetkinä miettii, miksi tätä tekee. Se kuitenkin on auttanut, kun livemiiteissä on nähnyt ihmisiä, joille tämä 3AM on oikeasti ollut todella tärkeää.

Some Deep Story julkaistiin Yle Folkilla torstaina. Sami Kieksi on ohjannut ja käsikirjoittanut sarjan. Yle Folk pienrahoittaa suomalaisten tekemiä videoita ja videosarjoja – Some Deep Story -sarja on yksi näistä. // Kuva: Kuvakaappaus Some Deep Story -sarjan Miikka-jaksosta. Jutussa linkki videoihin.

Uusi alusta nuorille: 3AM-sovellus

Tälle on kysyntää: 3AM-yhteisön koko on jättimäinen, ja Some Deep Story -videoita on katsottu muutamassa päivässä tuhansia kertoja.

Kieksi kaavailee muiden 3AM-yhteisön jäsenten kanssa uudenlaista yhteisöpalvelua nuorille. Hän haluaisi sivuston, jossa esimerkiksi poliisi ja kriisityöntekijät olisivat koko ajan tavoitettavissa.

- Se on vähän kuin irc-gallerian ja Facebookin risteytys. Sinne kuitenkin tuotaisi vahvasti esiin nämä auttajat, joille voi halutessaan puhua milloin vain.

Kieksi toivoo, että palvelu saataisi julki vuodenvaihteen jälkeen. Unelmana on, että yhteisöpalvelu voisi työllistää nuoria jossain vaiheessa.

Tällä hetkellä näyttää myös siltä, että vasta eilen julkaistu Some Deep Story –sarjan kolme jaksoa iski katsojiin. Mahdollisia uusia jaksoja jo harkitaan. Se mikä on selvää, niin nuorten rankat tarinat eivät lopu kesken – valitettavasti monella nuorella on synkkä tarina jaettavanaan. Sarjan sanoma on selvä:

-Kiusaaminen vain on väärin ja jättää arpia ihmiseen. Kiusaajat eivät ehkä ajattele siinä hetkessä, mutta tulevaisuudessa asiat voivat eskaloitua.

-Tärkeää on myös puhua siitä, ettei kiusaajia syrjittäisi kouluissa. Yleensä molemmilla, sekä kiusatulla ja kiusaajalla, on joku syy toimintaansa. Toki kiusattua autetaan ensimmäisenä, mutta ei kiusaajaa kannata vain heittää pois.

Varoitus: osassa Some Deep Storyja on rankkaa sisältöä, jota kuvaillaan graafisesti.

Some Deep Story -jaksot:

Viisi iskua puukosta

Kieksi ajoi miittiin Imatralta Lappeenrantaan, kun takana oleva auto alkoi vilkutella valoja. Asia kummastutti, ja hän pysähtyi. Takana olevasta autosta nousi kaksi 3AM-yhteisössä olevaa nuorta miestä innostuneena 3AM-keulahahmosta. Toinen näistä miehistä oli Miikka, joka lähetti tarinansa seuraavana päivänä somen kautta. Lopputuloksen voit katsoa alla olevalta videolta. Miikka kertoo videolla, mitä oikein tapahtui, kun häntä puukotettiin koulussa ystävänpäivänä 2012.

Kiusatusta kiusaajaksi

Lotta oli tuttu 3AM Tampereen miiteistä ja someyhteisöstä. Lopulta hän kertoi Samille tarinansa, ja nyt se on nähtävillä alla olevasta videosta. Lotan tarina kertoo surullista tarinaa siitä, kuinka kiusatusta tulikin kiusaaja. Lopulta itsemurhayritys ja käynti mielisairaalassa katkaisi noidankehä.

Valheeseen vangittu

Samuli otti Kieksiin yhteyttä sähköpostilla nähtyää uutisia 3AM-yhteisöstä. Samuli lopulta kertoi koko tarinansa siitä, kuinka hänet leimattiin kouluampujaksi. Tarina on kaiken kaikkiaan uskomaton, ja Samulin koko elämä järkkyi kiusaamisesta. Katso Samulin koko tarina alta: