Hyppää pääsisältöön

Tubettajan Blockfest-show oli kaukana flopista – Arttu Lindeman sytytti yleisön liekkeihin 10 minuutissa

Arttu Lindeman veti minikeikkansa niin täysillä, että tubettajan räppääminen meni välillä huutamiseksi.

Arttu Lindeman villitsi Blockfestin telttalavalla. // Kuva: YleX/Katariina Salmi

- Huomenna kello 20 Lindemanin Läikkyy! 

- Ei mitä v*ttua jätkä, ootsä tosissas?

- No läpällä vois. Haluun nähdä, miten se vetää sen vartin slotin.

Edellä kuvailtu keskustelu käytiin junassa matkalla Blockfesteille. Noin 18-vuotiaiden poikien jutustelu kiteyttää hyvin ennakkoluulot tubettaja-räppäri Arttu Lindemanin esiintymisestä Blockfesteillä.

Arttu Lindeman on musiikkipiireissä ristiriitainen hahmo. 20-vuotias Lindeman on kerännyt YouTubessa valtavan fanikunnan, lähes 150 000 seuraajaa. Kun tubettaja julkaisi ensimmäisen biisinsä Läikkyy kesäkuussa, vastaanotto oli ristiriitainen. Dissaajia riitti, mutta se ei Lindemania pysäyttänyt. Läikkyy teki Spotify-historiaa, ja keikkui listakärjessä hyvän tovin. Sittemmin biisiä on luukutettu Spotifyssa jopa 5,5 miljoonaa kertaa.

Kun Blockfest julkisti, että Lindeman esiintyy festarilla ja näkyy vahvasti sen somessa, kaikki eivät olleet mielissään. Facebookissa jotkut känisivät, ettei Lindeman kuulu Blockfestien esiintyjäkaartiin.

Kun h-hetki lopulta koittaa lauantaina kello 20, näyttää siltä, että valittajat ovat tiessään. Tent Stagen teltta on lähes täynnä innokkaita faneja. Festarijärjestäjät ovat tosin pedanneet tubettajalle oivan slotin: Lindeman esiintyy teini-idoleiden, Evelinan ja Nikke Ankaran, välissä.

Etukäteen kuitenkin jännittää, miten tubettaja onnistuu artistina muiden artistien joukossa. Kun Lindeman esiintyi viime viikolla tubettajien ja fanien yhteisessä Tubeconissa, yleisö oli jo hänen hyppysissään. Tubeconissa Lindeman laskeutui lavalle rock-staran tapaan katosta.

Aikamoiset ennakkoasetelmat vartin mittaiselle keikalle.

Lindemanin hyvä ystävä ja tubettajakollega Jaakko Parkkali oli tuplaamassa Lindemanin keikalla. // Kuva: YleX/Katariina Salmi

Teini-ikäistä yleisöä valuu vyörynä Telttalavalle. Lindeman aloittaa settinsä noin viisi minuuttia myöhässä, ja yleisö mylvii, kun DJ huudattaa tubestaran lavalle. Teltta on lähes täynnä, väljää on vain anniskelualueen puolella.

Lindeman ei ole julkaissut Läikkyy-hitin lisäksi muita kappaleita. Blockfesteillä kuitenkin kuullaan ensiesitys Faijas-biisistä, jolla fiittaa teinipoppari Lucas.

Faijas ei ole samanlainen bileleka kuin Läikkyy, mutta se on hyvin tyypillinen mainstream-rapbiisi, jonka kaltaiset purevat tällä hetkellä yleisöön erittäin kovaa. Faijas nostaa käsiä ilmaan lähinnä eturivissä ja lavan edustalla, jonne Lindemanin tosifanit ovat kasautuneet.

Kun Lindeman alkoi haaveilla räppärin urasta ja lähetteli demoja eri levy-yhtiöihin, supertuottaja MGI palautti tubettajan maan pinnalle. Tuottaja näki nuoressa miehessä potentiaalia, mutta laittoi tubettajan harjoittelemaan räppäämistä, ennen kuin diili lopulta syntyi.

Blockfesteillä huomaa, että Lindeman kaipaa edelleen harjoitusta rap-tekniikassaan. Tubettaja esiintyy täydellä energialla ja vaikuttaa olevan aidosti todella fiiliksistä show’staan, ja ehkä juuri siksi räppääminen luisuu välillä huutamiseksi. Asenne onneksi korvaa puutteet, eikä yleisöä näytä kiinnostavan, kuinka puhtaasti Lindeman räppää.

Yleisö nimittäin huutaa. Kun Lindeman aloittaa Läikkyy-hittinsä, yleisö osaa sanat ulkoa ja kiljuu mukana. Monet nostavat ilmaan puhelimen ja ikuistavat hetken Snapchatiin, vähän niin kuin biisin kertsissäkin lauletaan.

Vaikka monet bailaavat täysillä, huomaa, että joukossa on paljon niitä uteliaitakin. Onhan Lindeman kiinnostava ilmiö, jonka Blockfest-veto varmasti puhuttaa.

Kritisoitiin Lindemanin rap-uraa sitten miten paljon tahansa, yleisö on lopulta se, joka artistin kohtalon määrää. Vaikuttaa siltä, että Blockfest-yleisö ainakin haluaisi nähdä Lindemanilta myös täyspitkän keikan, niin hurjasti se innostuu tubettajan parista biisistä.

- Nähdään ens vuonna, Lindeman spiikkaa ja kävelee pois lavalta.

Blockfest-yleisö kylpi auringossa Arttu Lindemanin keikalla. // Kuva: YleX/Katariina Salmi

Lue myös:

Hip hop -ikoni Nas vakuutti Blockfest-perjantaina – intohimo huokui esiintymisestä

Gettomasa on Blockfestin Chosen One – vierailijat maustivat kehutun räppärin keikkaa

Blockfest-perjantai kuvina: Lyömättömät avasi festarit, Nas lunasti isot odotukset ja JVG kruunasi kesän 

 • Kommentti: Suomalaisräppäri varasti biisinsä idean toiselta artistilta ja jäi heti kiinni – popissa matkiminen on tavallista, mutta välillä aika noloa

  Popissa matkiminen on tavallista, mutta välillä aika noloa

  Suomalaisräppäri varasti biisinsä idean toiselta artistilta ja jäi heti kiinni – popissa matkiminen on tavallista, mutta välillä aika noloa Edin uuden singlen kohdalla häviäjä ei ole kanadalainen indie-artisti, jolta jää saamatta käyttökorvaukset, vaan Edi itse, kirjoittaa YleX:n musiikkitoimittaja Anton Vanha-Majamaa.

 • YleX Aamu Liveshow Tavastialla siirtyy

  Uusi päivämäärä ilmoitetaan mahdollisimman pian.

  Vallitsevan koronatilanteen ja viranomaissuositusten vuoksi YleX Aamu Liveshow siirtyy. Tapahtumaa ei voida järjestää 4. syyskuuta siinä mittakaavassa kuin oli tarkoitus, sillä Tavastialle ei voitaisi ottaa sisään kuin osa lipun lunastaneista. Liput tulevat käymään sellaisinaan uudelle päivämäärälle, joka ilmoitetaan mahdollisimman pian. YleX on yhteydessä lipun hankkineisiin kun tarkempaa tietoa uudesta päivästä on saatavilla.

 • Rajoja rikkova realitysarja YleX Nosteessa alkaa! Tässä ovat kilpailijat

  Realityssa haetaan uutta musiikkimaailman nousevaa tähteä.

  YleX Nosteessa on musiikkireality, jossa haetaan uutta musiikkimaailman nousevaa tähteä. Uutta viihdeohjelmaa juontavat YleX:n musiikkitoimittaja Katri Norrlin ja Youtube-tähti Miska Haakana. Ohjelma alkaa YouTubessa, YleX Nosteessa -kanavalla ja Yle Areenassa 6.8.2020.