Hyppää pääsisältöön

Väkirehujen käyttö hevosen ruokinnassa

Ystäväni Hevonen
Ystäväni Hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Väkirehuiksi kutsutaan täys-, puolitiiviste- ja tiivisrehuja sekä viljoja. Karkearehujen lisäksi hevonen saattaa tarvita väkirehuja energiatarpeen täyttämiseksi. Monet hevoset kuitenkin pärjäävät hyvin myös pelkällä karkearehulla.

Yleisimmät viljat hevosen ruokinnassa ovat kaura ja ohra

Kaura on ominaisuuksiltaan viljoista paras hevosen ruokintaan ja yleisin väkirehu, sillä sen energia-, rasva- ja kuitupitoisuudet ovat korkeat. Korkeamman rasvapitoisuuden vuoksi kauran tärkkelyspitoisuus on alhaisempi kuin muiden viljojen. Tärkkelys on myös hienojakoisempaa, jonka vuoksi kaura sulaa muita viljoja nopeammin.

Ohraa käytetään paitsi erilaisissa seoksissa, myös sellaisenaan hevosen ruokintaan. Ohran ravintoarvot eivät ole yhtä hyvät kuin kauran, mutta sen energiapitoisuus on korkeampi. Ohra voi siis soveltua osaksi hevosen ruokintaa, joka on taipuisa syömään huonosti tai laihtumaan. Ohran jyvät ovat kovia, joten se täytyy aina turvottaa kuumalla vedellä ennen ruokintaa.

Ystäväni Hevonen
Ystäväni Hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen
Ystäväni Hevonen
Ystäväni Hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen
Ystäväni Hevonen
Ystäväni Hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Teolliset väkirehut täydentävät hevosen ruokintaa tarvittaessa

Täysrehuja on monenlaisia ja niiden käyttö täytyy aina valita hevoskohtaisesti. Täysrehulla tarkoitetaan sellaista rehua, joka täydentää hevosen ruokavaliota karkearehun rinnalla ainoana väkirehuna. Puolitiivisterehut taas on tarkoitettu käytettäväksi kauran rinnalla. Ne ovat vitamiini- ja kivennäispitoisuuksiltaan korkeampia kuin täysrehut. Tiivisrehut puolestaan sisältävät aina jotakin tiettyjä ravintoaineita. Niitä käytetään yleensä hevosen erikoistarpeisiin, kuten siitostammojen, varsojen ja kilpahevosten ruokinnassa.

Milloin väkirehut ovat tarpeellisia?

Väkirehun tarve ja määrä vaihtelevat suuresti hevosen käyttötarkoituksen, iän, koon ja sukupuolen sekä yksilöllisen käyttökyvyn mukaan. Karkearehun rehuanalyysia voi käyttää hyväksi arvioidessa sitä, miten täydentää energian tai joidenkin ravintoaineiden saantia. Millintarkkoja määriä on kuitenkin mahdotonta arvioida. Rehuanalyysia ei kannata seurata liian orjallisesti, vaan ennemminkin tarkkailla hevosen olemusta. Ruokinta tulisi ennen kaikkea suunnitella sen mukaan, onko hevonen laiha vai lihava ja millainen sen yleinen vireystila hyvä.

– Loppuen lopuksi ruokinnassa on kyse siitä, että tarkkaillaan miltä hevonen näyttää, Liisa Harmo selventää.

Ystäväni Hevonen
Ystäväni Hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen
Ystäväni Hevonen
Ystäväni Hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen
Ystäväni Hevonen
Ystäväni Hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Liiasta väkirehuista voi seurata monia haittavaikutuksia

Jos hevonen syö paljon väkirehua, sen heinänkulutus usein vähenee. Tällöin hevonen käyttää vähemmän aikaa ruokailuun. Hevosen ruuansulatus on kuitenkin tottunut kokoaikaiseen syömiseen . Jos ruoaton aika jää pitkäksi, vatsalaukun happotasapaino häiriintyy. Pitkällä ajalla tämä voi aiheuttaa hevoselle kivuliaan mahahaavan, tai muita ruoansulatusongelmia.

Väkirehut eivät varsinaisesti kuumenna hevosta, mutta liika energia voi purkautua ylivilkkautena. Yhtä hyvin hevonen voi kuitenkin vain lihoa liian suuresta energiamäärästä. Väkirehujen suurin riski onkin niiden korkea energiapitoisuus, joka altistaa painon nousulle ja sen myötä lukuisille muille terveysongelmille.

– Suurin osa hevosista pärjäisi oikein hyvin täysin ilman väkirehuja, Liisa Harmo toteaa.

 • SUMMERIN PODCASTSARJASSA KYSYTÄÄN "ONKS KAIKKI OK?"

  17-vuotias Milla selvittää podcastsarjassa tunnetilojaan.

  “Kaikki ok?" -podcastsarjassa 17-vuotias Milla Solaranta pohtii elämänsä suuria tunnetiloja ja päästää kuulijan kurkistamaan tunne-elämänsä syövereihin.

 • Kesä ilman pomoa?!

  Miltä tuntuisi olla yrittäjä ja oma pomosi?

  Oletko unelmoinut oman rantakahvilan pitämisestä parhaan kaverin kanssa? Tai miettinyt, miten saada kaveriporukalla rahat kokoon yhteistä reissua varten?

 • Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume kävi viime kesänä todistetusti oikeissa töissä. Te halusitte nähdä lisää ja saamanne pitää. Toinen kausi Tumen oikeita töitä löytyy nyt Areenasta.

 • Ystäväni hevosen lukijoiden parhaita leirimuistoja

  Unelmien leirillä sattuu ja tapahtuu.

  Ratsastusleireillä aina sattuu ja tapahtuu. Kysyimme lukijoilta Instagramissa, millaisia muistoja heille on kertynyt leirikesien aikana. Mukaan mahtuu hullunkurisia kokemuksia sekä ihania tunnelmia tärkeiden hevosten kanssa. @aanniella Varmaa yks hauskimmista kommelluksista tapahtui vuonna 2016, kun hengailtiin asuinrakennuksessamme.