Hyppää pääsisältöön

23.8. Teeman Elävä arkisto: Ilmojen halki puhtain purjein

Metsä- ja peltomaisemaa kuumailmapallosta käsin.
Korkealta kaikki näyttää pienemmältä Metsä- ja peltomaisemaa kuumailmapallosta käsin. Kuva: YLE/Reetta Arvila kuumailmapalloilu

”Millaista lentämisen hurma on, Sitä emme osaa tarkoin kuvailla, paitsi, että se valtaa mielen kuin rakkaus!" Näin todetaan vuonna 1968 valmistuneessa Nouse sinäkin siivelle ohjelmassa. Kesän viimeisten viikkojen kunniaksi Elävä arkisto hyppää purjelentokoneen matkaan.

Ensimmäisen kerran pääsemme kyytiin Lopen Räyskälän purjelentokeskuksesta. Aurinko lämmittää säteillään maata ja maasta kohoaa lämpöä ilmaan. Kuiva mäntykangas suorastaan väreilee. Lämmin ilma nousee ylös ja se vie mukanaan maassa olevaa kosteutta, josta tiivistyy kaunis hattaramainen kumpupilvi.

Kesäinen merimaisema kaislaisella rannalla kesäkuussa.
Lentäjä tunnistaa pilvistä, missä on nousevia ilmavirtauksia Kesäinen merimaisema kaislaisella rannalla kesäkuussa. Kuva: YLE/Nella Nuora meri,vesistöt,kesäinen merimaisema

Sinne valkeiden pilvien luokse halajaa myös purjelentäjän mieli. Ja niin lentäjä, kutentaivaalla kaarteleva haukkakin, etsii katseellaan kumpupilviä, jotka kertovat lämpimistä ylöspäin auttavista ilmavirtauksista. Nosteessa noustaan ylöspäin, kierretään kehää kunnes tavoiteltu korkeus on saavutettu tai noste on heikentynyt. Sitten lähdetään loivaan liukuun kohti määränpäätä, seuraavia nousevia ilmavirtauksia etsien.

Ensimmäisen yksinlennon jälkeen muut kurssilaiset kruunaavat sankarin heittämällä kolme kertaa ilmaan ja lopuksi vaatteet päällä järveen!

Räyskälästä siirrymme Jämijärvelle Suomen ensimmäiseen purjelentokeskukseen.
Ohjelman pääosassa on kaksi veteraanilentäjää, jotka tuntevat Suomen purjelennon historian 30-luvulta alkaen.

Rikkaudesta ei ollut apua, kun ei voinut ostaa mitään etuja.

1982 valmistunut ohjelma tarjoaa hienon katsauksen suomalaiseen purjelentohistoriaan. ”Ennen piti ansaita lentotunnit tekemällä töitä purjelentokeskuksessa. Koneet rakennettiin itse ja työkirjaan merkittyjä tunteja vastaan saattoi saada lentotunteja. Nykyään lentotunnit voi ostaa rahalla. Kun tunnit ansaitsi työllä ja pääsi sitten työtä vastaan ilmaiseksi lentämään niin kyllä siinä oli tietty hohto", muistelee lentoveteraani. Kaikki piti ansaita työllä ja näin kaikki olivat samanarvoisia.

Yle Teema

 • Bruce Springsteen katsoo taakseen

  40 Springsteen-keikkaa nähnyt Jukka Kuosmanen kirjoittaa.

  "Olen täysin jäävi fanipohjani takia sanomaan dokumentin kohteesta Bruce Springsteenistä yhtään mitään, mutta kyseisen dokumentin katsomiseen olen pätevöitynyt 30 viime vuotta." Toimittaja Jukka Kuosmanen kirjoittaa Teemalla 18.11.2017 ensi-iltansa saavasta dokumenttielokuvasta Bruce Springsteen omin sanoin.

 • Ensi-iltoja ja klassikoita, naurua ja kauhua, Beatlesia ja black metalia – Teemalauantait ja musiikkidokumentit syksyllä 2017

  Musiikkia, elokuvaa, rakkautta, anarkiaa, vampyyrejä...

  Musiikkia, elokuvaa, rakkautta, anarkiaa, etsijöitä, koomikkoja, natseja, vampyyrejä, ysärimeininkiä, Jacques Tati, Bruce Springsteen, Jack Nicholson, Max Schreck, Julianne Moore, Sidse Babett Knudsen, Hanna Schygulla, Ann Savo... Sekä reposaarelainen samurai nimeltä Rauni. Teeman lauantai-iltojen syksyn ohjelmisto, olkaa hyvät!

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!

 • Lokakuun vallankumous Teeman elokuvissa ja dokumenteissa syksyllä 2017

  Neuvostoliiton varhaistaidetta, tsaarien Venäjän historiaa

  Teema esittää syksyllä 2017 varhaisen Neuvostoliiton elokuvia sekä dokumentteja tsaarien Venäjän historiasta ja bolševikkien vallan alkuvuosien taiteesta. Lokakuun vallankumous mullisti Venäjän ja muutti koko maailmanhistorian suuntaa sata vuotta sitten. Teemalla alkaa kumouksen vuosipäivän alla sarja dokumentteja ja elokuvia, jotka piirtävät kuvaa Venäjästä ennen ja jälkeen vallankumouksen.

 • Elokuvan vallankumous

  Varhainen neuvostovalta antoi taiteilijoille tilaa kokeilla

  Varhainen Neuvostoliitto antoi taiteilijoilleen tilaa kokeilla, ja tuloksena oli mullistavaa elokuvaa, vaikka vapaus jäikin lyhytaikaiseksi.

 • Venäjän vallankumousjuhlissa ei pihistelty paraatin koossa

  Veneäjän vallankumousjuhlissa ei pihistelty paraatin koossa

  Täällä Moskova ja Punainen tori. Kommunistisen puolueen johto ja sotilaskomentajat ovat juuri nousseet Leninin mausoleumin päälle. Kremlin kellot kajauttavat kymmenen lyöntiä ja juhlamenot voivat alkaa. Näin käynnistyivät Venäjän vallankumouksen 70-vuotisjuhlat vuonna 1987 ja selostajana oli Yleisradion pitkäaikainen ja ansioitunut kirjeenvaihtaja Reijo Nikkilä.

 • Fritz Lang pahuuden voimien kuvajaana

  Saksalaisen elokuvan lokakuussa Mabuset ja M

  Teeman saksalaisen elokuvan lokakuun keskeinen ohjaaja on Fritz Lang. Kuukauden aikana nähdään Langin Tohtori Mabuse -elokuvat vuosilta 1922 ja 1933 sekä M – kaupunki etsii murhaajaa. Mielenkiintoisen näkökulman Langiin antaa Gordian Mauggin vuonna 2016 valmistunut tosipohjainen draama ohjaaja Langista sarjamurhaajan jäljillä.

 • Teema tuo Jacques Tatin koko tuotannon loppuvuodeksi Areenaan!

  Tatin koko tuotanto Teeman Areena-kanavalla 9.10. alkaen

  Lokakuun 9. päivänä Jacques Tatin syntymästä tulee kuluneeksi 110 vuotta. Samana päivänä Teeman Areena-kanavalla julkaistaan Jacques Tatin koko säilynyt tuotanto ja paljon muuta tätä koomikkoneroa sivuavaa ohjelmistoa. Teemalauantai ottaa varaslähdön jo 7.10. klo 21.

 • Teeman syksyn 2017 elokuvat

  Elokuvia tiistaista sunnuntaihin

  Syksyn 2017 elokuvateemoja ovat muun muassa Jacques Tati, Saksa Mabusesta Hitleriin, Viro, Lokakuun vallankumous, Stanley Kubrick ja itsenäinen Suomi.

 • Ysärillä lama kouraisi ja syvältä - kunnes noustiin taas

  90-luku alkoi Suomen putoamisella syvään talouslamaan.

  90-luvun suuri lama ja suurtyöttömyys olivat Suomen sodanjälkeisen historian totisimpia paikkoja. Teeman Elävän arkiston paketissa nähdään kylmäävä dokumentti talouskriisiin ajautumisesta sekä omalaatuista viihdettä ysärin lopulta, jolloin oltiin jo Nokian siivittämässä nousukiidossa.

 • Batman

  Batkanava on Teema ja Bat-aika perjantai klo 19

  Vaviskaa Gotham Cityn konnat ja Batmanin arkkiviholliset! Batman valtaa Teeman. Vuoden 2017 aikana nähdään sarjan 1. ja 2. tuotantokausi! Joka perjantai kaksi jaksoa kerrallaan samaan lepakkoaikaan samalla lepakkokanavalla.
  perjantaisin klo 20.00

 • Pyhä hallusinaatio mikä Batman-albumi!

  Katso upea valokuvakooste suomalaisia Batmanejä ennen ja nyt

  Pyhät bikinit! Suomi on täynnä viittasankareita. Katsojat lähettivät meille omia Batman-kuviaan vuosilta 1966–2015. Toinen toistaan hienompia valokuvia on jo liki 150. Katso ja hämmästy!

 • Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!