Hyppää pääsisältöön

23.8. Teeman Elävä arkisto: Ilmojen halki puhtain purjein

Metsä- ja peltomaisemaa kuumailmapallosta käsin.
Korkealta kaikki näyttää pienemmältä Metsä- ja peltomaisemaa kuumailmapallosta käsin. Kuva: YLE/Reetta Arvila kuumailmapalloilu

”Millaista lentämisen hurma on, Sitä emme osaa tarkoin kuvailla, paitsi, että se valtaa mielen kuin rakkaus!" Näin todetaan vuonna 1968 valmistuneessa Nouse sinäkin siivelle ohjelmassa. Kesän viimeisten viikkojen kunniaksi Elävä arkisto hyppää purjelentokoneen matkaan.

Ensimmäisen kerran pääsemme kyytiin Lopen Räyskälän purjelentokeskuksesta. Aurinko lämmittää säteillään maata ja maasta kohoaa lämpöä ilmaan. Kuiva mäntykangas suorastaan väreilee. Lämmin ilma nousee ylös ja se vie mukanaan maassa olevaa kosteutta, josta tiivistyy kaunis hattaramainen kumpupilvi.

Kesäinen merimaisema kaislaisella rannalla kesäkuussa.
Lentäjä tunnistaa pilvistä, missä on nousevia ilmavirtauksia Kesäinen merimaisema kaislaisella rannalla kesäkuussa. Kuva: YLE/Nella Nuora meri,vesistöt,kesäinen merimaisema

Sinne valkeiden pilvien luokse halajaa myös purjelentäjän mieli. Ja niin lentäjä, kutentaivaalla kaarteleva haukkakin, etsii katseellaan kumpupilviä, jotka kertovat lämpimistä ylöspäin auttavista ilmavirtauksista. Nosteessa noustaan ylöspäin, kierretään kehää kunnes tavoiteltu korkeus on saavutettu tai noste on heikentynyt. Sitten lähdetään loivaan liukuun kohti määränpäätä, seuraavia nousevia ilmavirtauksia etsien.

Ensimmäisen yksinlennon jälkeen muut kurssilaiset kruunaavat sankarin heittämällä kolme kertaa ilmaan ja lopuksi vaatteet päällä järveen!

Räyskälästä siirrymme Jämijärvelle Suomen ensimmäiseen purjelentokeskukseen.
Ohjelman pääosassa on kaksi veteraanilentäjää, jotka tuntevat Suomen purjelennon historian 30-luvulta alkaen.

Rikkaudesta ei ollut apua, kun ei voinut ostaa mitään etuja.

1982 valmistunut ohjelma tarjoaa hienon katsauksen suomalaiseen purjelentohistoriaan. ”Ennen piti ansaita lentotunnit tekemällä töitä purjelentokeskuksessa. Koneet rakennettiin itse ja työkirjaan merkittyjä tunteja vastaan saattoi saada lentotunteja. Nykyään lentotunnit voi ostaa rahalla. Kun tunnit ansaitsi työllä ja pääsi sitten työtä vastaan ilmaiseksi lentämään niin kyllä siinä oli tietty hohto", muistelee lentoveteraani. Kaikki piti ansaita työllä ja näin kaikki olivat samanarvoisia.

Kommentit

Yle Teema

 • Musiikkia, elokuvaa, dokumentteja, kissoja: Teeman lauantai-illat syksyllä 2018

  Musiikkidokumenteissa on naisten vuoro.

  Teeman lauantai-illoissa tarjotaan syksyllä tuhti annos musiikkia. Musiikkidokumenteissa alkaa syyskuussa naisten vuoro: juhlimme omaperäisiä ääniä Marianne Faithfullista funkin kuningattareen Betty Davisiin ja grungepunkbändiin L7. Syksyn teemailtojen tähtiä ovat muun muassa Iggy Pop, Sting, Danny, Agnès Varda, Ryhmäteatterin väki, Peggy Guggenheim, Samuel Fuller ja Istanbulin kissat.

 • Teemalauantai juhlii Leonard Bernsteinin satavuotispäivää

  Koko ilta on omistettu suurelle amerikkalaiselle maestrolle.

  Leonard Bernsteinin syntymästä tulee kuluneeksi tasan sata vuotta lauantaina 25.8.2018. Syyskauden ensimmäinen Teemalauantai juhlii suurta amerikkalaista maestroa koko illan ohjelmalla. Illan ohjelmassa on säveltäjän henkilökuva sekä Jean Sibeliukselle omistettu Bernsteinin johtama nuorisokonsertti.

 • Autismia ja aikuistumista Teemalauantaissa

  Uniikki dokumentti autistisesta pojasta sekä Gilbert Grape.

  Syyskuun avaava teemailta on omistettu sosiaalisen vuorovaikutuksen haasteille ja yrityksille ratkaista niitä. Illan aikana nähdään uniikki dokumentti autistisen pojan elämästä sekä 1990-luvun menestyselokuva Gilbert Grape.

 • Teeman syksyn 2018 elokuvat ja Teemalauantait

  Ranskalaista elokuvaa, rikosta, kuulentoja, Kurosawaa...

  Teemalla vietetään ranskalaisen elokuvan syksyä, erityisesti Kino Klassikossa. Loppusyksystä nähdään myös Kurosawan samuraielokuvia. Kino Suomen teemana ovat Tallinna ja rikos. Ensi-illoissa muun muassa salaisuuksia kuulennoista ja uutta elokuvaa Ranskasta. Elokuvafestivaalia vietetään marras–joulukuun vaihteessa.

 • Brittibändi 10cc hajosi vain kuukausia superhittinsä jälkeen

  Jäsenet muistelevat huippuaikoja 40 vuotta myöhemmin.

  I'm not in love, so don't forget it... 10cc:n alkuperäisjäsenet kokoontuivat 40 vuotta myöhemmin muistelemaan matkaa maineeseen, levyjen tekoa, kiertueita ja yhtyeen hajoamista Teema lauantaina 1.9.2018 klo 20.00. Areenassa 30 päivää Brittiyhtye 10cc julkaisi suurimman hittinsä kesällä 1975.

 • Klassinen musiikki Teemalla ja Areenassa lokakuussa 2018

  Kohokohtina Pikaparantola, Tosca ja Paulon sellokilpailu.

  Lokakuun klassisen musiikin kohokohtia Teeman ja Areenan ohjelmissa ovat mm. Kansallisoopperan Pikaparantola ja Tosca suorina sekä kansainvälinen Paulon sellokilpailu. Ohjelmassa myös mm. RSO:n ja HKO:n konsertteja, Brahmsia ja Bernsteiniä... Suorat Areena-lähetykset katsottavina Teeman Areena-kanavalla tiistai 2.10.

 • Koko maailman taiteen historia BBC:n uudessa suursarjassa

  Luovuuden katkeamaton ketju ulottuu vuosituhansien taakse

  Kulttuurien juurilla on BBC:n uusi yhdeksänosainen suursarja koko maailman kuvataiteen historiasta varhaisimmista luolamaalauksista nykypäivään – ja tulevaisuuteenkin. Teema tiistaisin 21.8. – 19.10.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!