Hyppää pääsisältöön

Facebookin Kissat-ryhmässä kuohuu: suurimpia ongelmia aiheuttavat ihmiset, jotka kirjoittavat CAPS LOCKILLA

Facebookin Kissat-ryhmä suljettiin aiemmin kesällä jatkuvan riitelyn vuoksi. Nyt ryhmä on avattu uudelleen, mutta kiistoja on edelleen.

Kuvan kissa ei liity tapaukseen. // Kuva: YouTube/muokkaus YleX

Facebook-riitely on lähtenyt aivan käsistä Kissat-ryhmässä. Sivusto jouduttiin sulkemaan aiemmin tänä kesänä hetkeksi, kertoo Yle Uutiset. Ryhmän ylläpitäjät kyllästyivät asiattomaan keskusteluun.

- Vapaaehtoiset ylläpitäjät väsyivät pääasiassa riitelyyn. Monet meistä ovat olleet jo vuosia tässä päivittäin "töissä". Ilman palkkaa se ei kauheasti motivoi, että päivässä joudutaan käyttämään kolmekin tuntia riitelyiden selvittelyyn, sanoo Kissat-sivuston ylläpitäjä Emilia Hakunti Yle Uutisten haastattelussa.

- Pahimmillaan tuntien ilmaisesta työstä saa vielä palkaksi uhkailua yksityisviestinä, Hakunti jatkaa.

Sittemmin Kissat-ryhmä on avattu uudelleen. Samat ylläpitäjät ovat jatkaneet työssään, ja mukaan on värvätty myös uusia tekijöitä. Ryhmä on erittäin aktiivinen, sillä päivittäin sivulle tulee satoja kommentteja.

Ylläpitäjän mukaan Kissat-ryhmässä riidat syntyvät usein erilaisista näkemyksistä siitä, mikä on kissoille parhaaksi. Suurimpia ongelmia aiheuttavat Hakunnin mukaan ihmiset, jotka kirjoittavat caps lock -päällä, eli isoilla kirjaimilla, tai käyttävät paljon huutomerkkejä.

- Muut keskustelijat kokevat sen huutamiseksi. Myös kiroilu, suora tai piileskelevä provokaatio sekä henkilökohtaisuuksiin meneminen aiheuttavat lähes aina ongelmia.

Emilia Hakunti arvelee, että jotkut keskustelijat saattavat myös tahallaan ärsyttää toisiaan.

- Ehkä saadakseen ajatuksensa pois omista ongelmistaan, inttämisen tai pätemisen halusta tai jopa eripuran tuottamasta nautinnosta, Hakunti pohtii.

Ylläpitäjät koettavat ohjata keskustelua toiset huomioivaan ja asialliseen suuntaan. Matkaa sujuvaan keskusteluun on kuitenkin vielä paljon.

- Yksikin negatiivinen heitto voi pilata päivän ja saada koko ryhmän näyttämään negatiiviselta.

Mitä mieltä asiantuntija on nettikeskustelusta Kissat-ryhmässä? Lue lisää aiheesta Yle Uutisten sivuilta.

Lue myös:

Miten tehdä somekeskustelusta parempaa? Lue puhekouluttajan viisi vinkkiä

Suomalaiset vihaavat netissä enemmän kuin koskaan – ja ”Seppo” kerää sen kaiken blogiinsa

Aikuisten huono käytös on yleistynyt somessa: "Haluatko lapsesi häpeävän sinua?"