Hyppää pääsisältöön

Kreikkalainen omatunto

Syyrialainen tyttö Pireuksen satamassa.
Syyrialaistyttö Pireuksen satamassa Kreikassa. Syyrialainen tyttö Pireuksen satamassa. Kuva: Yle/Pertti Pesonen Pireus,pakolainen,Kreikka,pakolaiset

Kreikkalaisen Lesboksen saaren asukkaat jännittävät Norjan Nobel-komitean ratkaisua - saavatko he Nobelin tämän vuoden rauhanpalkinnon?

Stratos Valiamos on pelastanut lukemattomia Lesboksen saarelle rantautuneita turvapaikanhakijoita
Kalastaja Stratos Valiamos on pelastanut lukemattomia turvapaikanhakijoita hukkumiselta. Stratos Valiamos on pelastanut lukemattomia Lesboksen saarelle rantautuneita turvapaikanhakijoita Kuva: Yle/Pertti Pesonen Kalastaja,Lesbos,pakolainen

Kalastaja hengenpelastajana

Kalastaja Stratos Valiamos on yksi nobel-ehdokkaaksi nimetyistä saarelaisista. Hän on pelastanut lukuisia ihmishenkiä Lesboksen ja Turkin rannikon välisillä vesillä. Mutta hän sanoo, että koko Nobel-palkinto on arvoton, jos niin paljon ihmisiä joutuu kärsimään ja kuolemaan. Parempi olisi, jos ei olisi kärsimystä eikä palkintoakaan.

Valiamos on silminnähden kiusaantunut koko palkinnosta. Hän sanoo, että kuka tahansa Lesboksen kalastajista voisi yhtä hyvin olla ehdokkaana - kaikki ovat tehneet valtavasti töitä pakolaisten auttamiseksi.

Ei muuta annettavaa kuin hymy.― Emilia Kamvisi

83-vuotias Emilia Kamvisi on toinen Lesboksen Nobel-ehdokkaaksi nimetyistä. Valokuvaaja ikuisti hänet juottamassa tuttipullosta maitoa syyrialaisvauvalle. Kuva teki Emiliasta kuuluisan, vaikka hänkin vähättelee koko asiaa. "Ei meillä ollut muuta tarjottavaa kuin hymy ja ystävällisiä sanoja." Mutta sekin riitti.

Koko saari auttoi pakolaisia

Emilia sanoo, että myös monet muut Lesboksen asukkaat voisivat olla ehdolla. Kalastajat, kahvilanpitäjät, Hotellien omistajat - Me vain autoimme, sanoo Stergios Samariniadis. Kun hätä on käsillä ja tuhansia ihmisiä rantautuu saarelle joka päivä, niin ei siinä mietitä mitä tehdä, siinä autetaan.

Emilia Kamvisi(oik) on ehdolla Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi.
Emilia Kamvisi(oik) on ehdolla Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi. Emilia Kamvisi(oik) on ehdolla Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi. Kuva: Yle/Pertti Pesonen Lesbos,pakolainen

Pakolaiskriisi tuhosi turismin

Lesboksen rannat ovat nyt hiljaisia sen jälkeen kun EU ja Turkki sopivat, että saarille tulevat pakolaiset palautetaan Turkkiin.
Rannoilla on liiankin hiljaista. Turismista elävä saari näytti hetken uutiskuvissa suurelta pakolaisleiriltä. Saaren kautta meni vuoden 2015 aikana noin puoli miljoonaa turvapaikanhakijaa.
Nyt rannat ovat tyhjiä, niin myös saaren hotellit.

Frontexin alus partioi Kreikan ja Turkin rajalla.
Euroopan rajaturvallisuusvirasto Frontexin alus partioi Kreikan ja Turkin rajavesillä Frontexin alus partioi Kreikan ja Turkin rajalla. Kuva: Yle/Pertti Pesonen Kreikka,pakolaiset

Vapaaehtoiset pakolaisten turvana

Kreikassa on silti yhä yli 50 000 turvapaikanhakijaa, jotka eivät pääse eteenpäin muualle Eurooppaan. Kreikan valtion kyky auttaa on rajallinen, taakka on langennut tavallisten kreikkalaisten kannettavaksi.

pireuksen satamasta tuli pakolaisleiri, kun Makedonia sulki Kreikan pohjoisrajan.
Pireuksen satamasta tuli pakolaisleiri, kun Makedonia sulki Kreikan-astaisen rajansa. pireuksen satamasta tuli pakolaisleiri, kun Makedonia sulki Kreikan pohjoisrajan. Kuva: Yle/Pertti Pesonen pakolainen,Kreikka,Pireus

Sotiris Aleksopoulos kuuluu vapaaehtoisverkostoon, joka on auttanut tuhansia Pireuksen satamaan jääneitä turvapaikanhakijoita. Työttömät tietävät mitä on solidaarisuus, aiemmin Pireuksen vapaaehtoiset auttoivat kreikkalaisia hädänalaisia. Kun Pireuksen satama täyttyi turvapaikanhakijoista, niin Sotirisin verkosto tarttui tilanteeseen heti. Hän sanoo, että vielä tärkeämpää kuin suoranainen apu on se, että turvapaikanhakijat voivat tuntea, että joku välittää heistä, he eivät ole yksin.

Oma ahdinko auttaa näkemään muidenkin hädän.― Sotiris Aleksopoulos

Kreikka on elänyt syvemmässä talouskriisin ja vyönkiristyksen kurimuksessa kuin yksikään EU-maa. Silti kreikkalaiset ovat auttamisessa ja solidaarisuudessa näyttäneet esimerkkiä koko muulle Euroopalle. Oma kriisi ja ahdinko on herkistänyt näkemään muidenkin hädän, sanoo Sotiris Aleksopoulos. Myös monilla kreikkalaisilla on omissa suvuissaan kokemuksia pakolaisuudesta, se auttaa ymmärtämään millaista on, kun joutuu jättämään maansa.

avustusjärjestön vapaaehtoiset jakavat ruokaa idomenin pakolaisleirillä
Vapaaehtoiset jakavat pakolaislapsille ruokaa ja muuta tarpeellista Kreikan ja Makedonian rajalla avustusjärjestön vapaaehtoiset jakavat ruokaa idomenin pakolaisleirillä Kuva: Yle/Pertti Pesonen pakolaiset,idomeni,Kreikka

Pohjois-Kreikassa Thessalonikissa kerätään avustustarvikkeita vietäväksi Idomeniin. Makedonian rajalle jääneet pakolaiset ovat epätoivoisia, raja on ja pysyy kiinni.

Kreikkalainen vapaaehtoinen järjestämässä ruoanjakelua Idomenin pakolaisleirillä
Filippos Polyzoidis käy kolmena päivänä viikossa Idomenin leirillä jakamassa tuhansia ruoka-annoksia. Kreikkalainen vapaaehtoinen järjestämässä ruoanjakelua Idomenin pakolaisleirillä Kuva: Yle/Pertti Pesonen vapaaehtoistyö,pakolainen,Kreikka,idomeni

Filippos Polyzoidis sanoo, että tuntuisi hyvältä, jos pakolaisleirin teltoissa asuvat hänen laisensa nuoret voisivat myös opiskella ja rakentaa tulevaisuuttaan. Hän on jakamassa ruokaa useita kertoja viikossa leirillä. Mutta hän sanoo, että vaikka kuinka olisi solidaarinen, niin kun ilta tulee, hän voi palata kotiinsa, kun leirin asukkaat jäävät yöksi telttoihinsa, ilman tietoa tulevasta.

syyrialaisäiti idomenin pakolaisleirillä
Syyrialaisäiti illan pimentyessä Idomenin pakolaisleirillä syyrialaisäiti idomenin pakolaisleirillä Kuva: Yle/Pertti Pesonen pakolaiset,idomeni,Kreikka

P.S. Ohjelman kuvausten jälkeen Idomenin pakolaisleiri Kreikan ja Makedonian rajalla on suljettu. Leirillä olleet ihmiset on siirretty lähialueen vastaanottokeskuksiin.

Artikkeli liittyy Pertti Pesosen ohjaamaan Ulkolinjaan "Kreikkalainen Omatunto". Esityspäivä 25.8. TV1 ja Yle Areena klo 22.00.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua