Hyppää pääsisältöön

"Maininnat mömmöbileistä tuntuvat täysin absurdeilta" – huumausainerikoksia oli Blockfesteilla lähes puolet vähemmän kuin viime vuonna

Vuonna 2015 Blockfesteilla huumausainerikoksia kirjattiin 138, tänä vuonna 74.

Blockfest 2016 // Kuva: YleX/Katariina Salmi

Tampereella vietettiin viime viikonloppuna kaksipäiväinen Blockfest rapin tahdittamana. Festivaali näyttäytyi kuitenkin viranomaisten silmiin muutoin, kuin pelkän musiikin ja hyvän fiiliksen kautta: huumausaineisiin liittyviä rikoksia kirjattiin 74 kappaletta. Poliisi kertoo muun muassa alaikäisestä tytöstä, joka välitti amfetamiinia.

- Tapahtumaa on toisaalta kehuttu, mutta toisaalta myös pohdittu, pitäisikö tämänkaltainen, kansalaisten kommentoinneissa mömmöfestariksikin kutsuttu tapahtuma kieltää, poliisin pitkässä tiedotteessa muun muassa luki.

Poliisi kirjoitti, että tapahtuman kielto ei toisi ratkaisua, sillä se ei korjaisi ongelmia. Poliisi ilmoitti olevansa hyvin huolestunut etupäässä nuorten positiivisemmasta suhtautumisesta huumeisiin. Poliisin mukaan erityisesti kannabiksen käyttöä ja vaikutuksia vähätellään ja kielteisistä kokemuksista vaietaan.

Vaikka Blockfestin tämän vuoden huumausainerikoksista on uutisoitu laajasti, rikosten määrä festareilla on pienentynyt viime vuoteen verrattuna. Poliisin tiedotus kertoo YleX:lle, että huumausaineisiin liittyviä rikoksia kirjattiin viime vuonna 138.

Eli tänä vuonna Blockfesteillä oli lähes puolet vähemmän huumausainerikoksia viime vuoteen verrattuna.

Rikoskomisario Antti Uusipaikka kertoo, että rikoksista tiedotettiin laajasti ennaltaehkäisevässäkin mielessä. Rikoskomisario uskoo, että laaja tiedotus ja kiinnijääneiden puskaradio vaikuttivat yhdessä siihen, että rikoksia tapahtui tänä vuonna vähemmän.

- Ihmiset, jotka käyttävät, ymmärsivät olla käyttämättä, tai jättää ne (huumeet) kotiin, Uusipaikka sanoo.

Blockfestin järjestäjien mukaan termi ”mömmöfestarit” on täysin harhaanjohtava ja hämmentävä.

Blockfestin järjestäjien mukaan termi ”mömmöfestarit” on täysin harhaanjohtava ja hämmentävä.

- Kun tietää, miten hyväntuulinen tunnelma Blockfesteilla vallitsi, ei voi välttyä ajatukselta että tämän termin lanseeranneet ihmiset käyttävät moista ”lempinimeä” käymättä koko viikonloppuna lähelläkään festarialuetta, järjestäjä kommentoi YleX:lle sähköpostitse.

- On ollut valitettavaa huomata, kuinka uutisoinneissa on saatettu kärjistää huumausainerikoksien kulmaa ja kääntää uutisointi toisaalle kovatasoisista livekeikkoista ja Blockfestissa vallitsevasta ainutlaatuisesta hyvästä ja positiivisesta tunnelmasta.

Järjestäjän mukaan tapahtumassa tehtiin joitakin muutoksia viime vuoteen verrattuna, mutta nämä eivät ole olleet pelkästään huumausainerikoksia silmällä pitäen tai pelkästään niitä ehkäiseviä asioita.

- Tapahtumassa yleisesti panostettiin eri tavoin turvallisuuteen muun muassa työntekijöiden määrällä ja tarkastuksilla.

Järjestäjä uskoo, että huumausainerikosten määrä festareilla kertoo siitä, että turvallisuustiimi on tehnyt hyvää työtä porteilla valvoen ja kitkien ongelmat.

- Täysin asiattomat joukkoviestimien maininnat esimerkiksi ”mömmöbileistä” tuntuvat täysin absurdeilta, kun muistetaan nimenomaan se fakta, että Blockfest sujui viime vuotta rauhallisemmin, ja kyse on hyvin pienestä prosentista koko kävijämäärään suhteutettuna.

Tapahtuma korostaa, että se tahtoo jatkaa hyvin sujunutta yhteistyötä poliisin ja turvallisuustiimin kanssa, jotta Blockfest voi enemmän nousta esiin juurikin elämyskulttuurin tarjoajana nuorille.

YleX on Blockfestin yhteistyökumppani. Lue lisää tapahtuman uutisia täältä.