Hyppää pääsisältöön

Robinilla todettiin lukihäiriö: "Ihan hyvä, että tuli testattua"

Robin oli jo ihmetellyt pitkään, miksei lukemiseen ole niin helppo keskittyä.

Robin // Kuva: YleX

Poppari Robin Packalen on yksi Suomen suosituimmista poppareista, mutta myös ihan tavallinen lukiolainen, joka tykkää englannista ja tuskailee ruotsin kielen opintojen kanssa.

Robin käy lukion neljässä vuodessa, ja kertoo Yle Uutisten jutussa, että saa kokeista keskimäärin numeroksi seiskan tai kasin. Joskus numerot ovat huonompia, mutta se ei johdu ajanpuutteesta, vaan siitä, että hänen on vaikea hahmottaa lukemaansa.

Robinilla diagnosoitiin keskivaikea lukihäiriö alkukesästä. Robin kertoo itse ihmetelleensä jo pitkään, miksei pysty keskittymään lukemiseen muuten kuin täydellisessä hiljaisuudessa ja miksi luettu ei jää päähän.

- Ihan hyvä, että se tuli testattua. Nyt voin saada yo-kirjotuksissa hiukan aikahyvitystä tai päästä ehkä tekemään kokeen erillisessä tilassa, Robin sanoi.

Lukihäiriödiagnoosi ei tullut varsinaisena yllätyksenä, sillä sitä esiintyy Robinin suvussa. Eikä kyseessä ole muutenkaan harvinainen asia, sillä noin 6–10 prosentilla suomalaisista on vaikeuksia lukemisessa tai kirjoittamisessa, kertoo Lukihäiriö.fi.

Robin sanoo, että lukiossa hän on kuin kuka tahansa nuori.

- Tykkään arjesta. Tykkään siitä, että saan herätä kahdeksalta ja olla niin kuin kaikki muutkin.

Lukion suorittamisen taustalla on järkeily siitä, että lukio tarjoaa hyvän yleissivistyspohjan jatko-opintoja tai työelämää ajatellen, jos ura artistina hyytyykin.

- Se on ihan todellinen pelko. Jos en pelkäisi sitä, en istuisi tuolla koulussa. Musiikkiura on semmoinen, että se saattaa milloin tahansa hiipua. Pitää olla jotain varalla.

Lue koko Yle Uutisten henkilöjuttu pian 18-vuotiaasta Robinista tästä.

 • Kommentti: Lady Gaga ei ole vain idoli, vaan välitän hänestä kuin ystävästä

  Superfanin kommentti suhteestaan Lady Gagaan.

  Lady Gaga ei ole vain idoli, vaan välitän hänestä kuin ystävästä Lady Gagan fanittaminen on muuttunut vuosien mittaan ystävyyden kaltaiseksi välittämiseksi, mikä korostuu koronakriisin aikana, kirjoittaa musiikkitoimittaja ja Gagan superfani Markus Hilden. Meidän Little Monstereiden kevään mittainen odotus palkittiin perjantaina 22.

 • Vesta uskoo, että korona on se kriisi, joka muuttaa kaiken

  Vesta haaveili nuorena terapeutin ammatista.

  Vesta uskoo, että korona on se kriisi, joka muuttaa kaiken Vesta haaveili nuorena terapeutin ammatista. Nyt kuulijat avautuvat hänelle haavoistaan. Vesta julkaisi uuden kappaleen Valonsäteet perjantaina 15. toukokuuta. Kakkoslevy Uskon tulevaan ilmestyy syksyllä.

 • YleX:n vuoden 2020 kesäkumibiisin esittää Tuure Boelius!

  Hengitä-biisin ovat tehneet Jurek ja Henna Sarriola.

  YleX:n vuoden 2020 kesäkumibiisin esittää Tuure Boelius. Hengitä-biisin ovat tehneet Jurek ja Henna Sarriola. Boeliukselle tärkeää on, että kesäkumibiisin esittää julkisesti seksuaalivähemmistöön kuuluva artisti. Kesäkumeja on perinteisesti jaettu festareilla ja nuorten tapahtumissa, mutta koronaviruksen vuoksi niiden jakelu keskitetään nyt syksyn jälkeiseen aikaan. Kondomeja annetaan järjestöjen toimesta myös kouluterveydenhuoltoon, lastensuojeluun ja nuorisotyöhön.

 • YleX Aamun Viki ja Köpi järjestävät kolmen päivän Mökkifestarit kesäkuussa

  Mökkifestarit on kolmen päivän spessulähetys YleX Aamussa.

  YleX Aamun Viki ja Köpi järjestävät kolmen päivän Mökkifestarit kesäkuussa YleX Aamun Mökkifestarit kuuluu radiossa ja näkyy Yle Areenan streamissa 26.–28.6. Kaksi miestä, yksi mökki ja koko Suomen kokoinen mökkifestariviikonloppu! YleX Aamun Ville "Viki" Eerikkilä ja Juuso "Köpi" Kallio laittavat itsensä likoon 26.–28.