Hyppää pääsisältöön

Ulkolinja: Kreikkalainen omatunto

Syyriasta Isisin terroria paennut tyttö piirsi kuvan näkemästään.
Kobanesta, Syyriasta Isisin terroria paennut tyttö piirsi kuvan näkemästään. Syyriasta Isisin terroria paennut tyttö piirsi kuvan näkemästään. Kuva: Yle Kuvapalvelu ulkolinja: kreikkalainen omatunto

TV1 torstaina 25.8.2016 klo 22.05-23.00, uusinta keskiviikkona 31.8. klo 23.05
Katsottavissa Yle Areenassa

Kreikassa on yhä yli 50 000 turvapaikanhakijaa. Kreikan valtion kyky auttaa on rajallinen, osa taakasta on langennut tavallisten kreikkalaisten kannettavaksi.

Ulkolinja-dokumentti Kreikkalainen omatunto tutustuu avokätisesti maan läpi kulkeneita pakolaisia auttaneisiin kreikkalaisiin. Lesboksen saaren vapaaehtoiset ovat ehdokkaina Nobelin rauhanpalkinnon saajiksi.

Nobel-ehdokkaita Lesbokselta

Kalastaja Stratos Valiamos on yksi Nobel-ehdokkaaksi nimetyistä saarelaisista. Hän on pelastanut lukuisia ihmishenkiä Lesboksen ja Turkin rannikon välisillä vesillä. Hän sanoo koko Nobel-palkinnon olevan arvoton, jos niin paljon ihmisiä joutuu kärsimään ja kuolemaan. Parempi olisi, jos ei olisi kärsimystä eikä palkintoakaan.

83-vuotias Emilia Kamvisi on toinen Lesboksen Nobel-ehdokkaaksi nimetyistä. Valokuvaaja ikuisti hänet juottamassa tuttipullosta maitoa syyrialaisvauvalle. Kuva teki Emiliasta kuuluisan - mutta myös monet muut Lesboksen asukkaat voisivat olla ehdolla.

Pakolaisten rantautuessa ei tarvitse miettiä, mitä tehdä

Afroditi Vati pitää perhehotellia, jossa ohjelman kuvaushetkellä oli yksi asiakas. Kuvat saaren rantoja täyttäneistä pakolaisista ovat karkottaneet turistit. Myös Afroditi auttoi viime vuonna hotellin rantaan päivittäin tulleita ihmisiä niin, että hotellin pyörittäminenkin unohtui.

- Me vain autoimme. Kun hätä on käsillä ja tuhansia ihmisiä rantautuu saarelle joka päivä, niin ei siinä mietitä mitä tehdä, siinä autetaan, kommentoi toinen saaren asukas Stergios Samariniadis.

Apua pakolaisille omasta ahdingosta huolimatta

Kreikassa riittää hädänalaisia ilman pakolaiskriisiäkin, sillä maa on syvällä talouskriisissä. Itse kriisin vuoksi työnsä menettänyt Sotiris Aleksopoulos sanoo, ettei se ole estänyt heitä tuntemasta solidaarisuutta myös pakolaisten kanssa. Sotiris on auttanut tuhansia Pireuksen satamaan jääneitä turvapaikanhakijoita.

Monet kreikkalaiset ovat kutsuneet turvapaikanhakijoita koteihinsa, tarjoutuneet pesemään pyykkejä ja auttamaan arjen askareissa. Ateenassa anarkistit ovat jopa vallanneet talousvaikeuksissa olleen hotellin ja asuttaneet siihen yli kolmesataa pakolaista.

23-vuotias Filippos Polyzoidis sanoo, että tuntuisi hyvältä, jos pakolaisleirin teltoissa asuvat hänenlaisensa nuoret voisivat myös opiskella ja rakentaa tulevaisuuttaan. Hän on Idomenissa, lähellä Makedonian rajaa, jakamassa ruokaa useita kertoja viikossa.

Vaikka kuinka olisi solidaarinen, illan tullen Filippos voi palata kotiinsa. Leirin asukkaat taas jäävät yöksi telttoihinsa ilman tietoa tulevasta.

Tuotanto: Yle, 2016. Ohjaus: Pertti Pesonen. Kuvaus: Antonio Marquez.

  • Jouluiset gospelin sävelet kaikuvat Riemulauluissa su 12.12. klo 10

    Haastateltavana lastenlääkäri Leena Kaartinen.

    Joulukuun Riemulauluissa teemana on Tienraivaaja. Saarnakeskustelussa haastatellaan lastenlääkäri Leena Kaartista, joka on tehnyt merkittävää auttamistyötä Afganistanissa. Lahden Gospelkuoro tunnelmoi Marjaana Turusen johdolla. Laulusolistina esiintyy Laura Autio. Lotilan koulun musiikkiluokkien Laulupuu-kuoron herkät lauluesitykset tuovat herkkää adventin tunnelmaa. Riemulaulujen juontajina toimivat Elina Vaittinen ja Riku Suokas.

  • Hoosianna kajahtaa televisiossa ja radiossa ensimmäisenä adventtina 28.11.

    Ensimmäinen adventti kutsuu laulamaan Hoosiannaa.

    Ensimmäisenä adventtisunnuntaina 28.11. klo 10 lähetetään Hoosianna-jumalanpalvelukset suorana sekä televisiossa että radiossa. Televisiojumalanpalvelus tulee Pyhän Pietarin kirkosta Siuntiosta ja radiojumalanpalvelus on perheiden Hoosianna-kirkko, joka lähetetään Lohjalta Pyhän Laurin kirkosta.