TV-kuvan viritys "katselukuntoon" voi maksaa jopa sata euroa. Power-ketjun mukaan asetusten optimointiin menee ammattilaiseltakin tunti. Neljännes asiakkaista "kalibroi" uuden TV:n lisämaksullisena palveluna.
Kuningaskuluttajan lukija lähetti viestin:
"Olin ostamassa televisiota. Katselin esillä olevia eri merkkisiä televisioita ja huomasin, että yhdessä oli erittäin hyvä kuva. Tähän myyjä totesi, että siihen ei kannata kiinnittää huomiota, koska kyseinen kappale oli asiakaspalautus ja muissa oli tehdasasetukset. Heidän TV-asentajansa "kalibroisivat" uuden television, jotta kuva olisi parempi. Täh?!"
Lukija poistui liikkeestä ilman televisiota.
Televisiot ovat myymälässä demoasetuksella. Laitevalmistajat virittävät myymäläasetukset sellaisiksi, että televisio erottuisi muiden välkkyvien näyttöjen rinnalla.
Gigantin myyntijohtaja Jarno Sainio selittää, että myymälässä on kotia enemmän valoa ja se on usein sävyltään sinisempää loisteputkivaloa.
– Kotiasetuksilla kuva näyttää todella tummalta myymäläoloissa, Sainio sanoo.
Miten TV-kuvan viritys katselukuntoon voi maksaa sata euroa?
Powerin myyntipäällikkö Ville Nevalainen vetoaa laitekustannuksiin.
– Televisiot ovat katselukunnossa, mutta eri valmistajilla on erilaiset katseluasetukset. Jos lapsi katsoo televisiosta piirrettyjä, ei kalibrointia tarvitse tehdä. Säädöt tarvitaan TV-sarjoja ja elokuvia varten, että valkoinen on valkoista ja musta on mustaa, että harmaan sävyt saadaan esille, kertoo Gigantin Jarno Sainio.
– Käytämme kalibrointiin arvokasta ammattitason laitteistoa sekä koulutettua henkilökuntaa, Nevalainen sanoo.
– Se on meille kustannus, me tehdään se kalibrointi jokaiselle laitteelle erikseen, säestää Gigantin Sainio.
Jopa neljännes maksaa lisämaksun
Gigantti kertoo verkkosivuillaan, että kalibrointi maksaa “alkaen 49 euroa”. Sainio kuitenkin kertoo, että palvelua ei myyty sen hintaisena juuri lainkaan. Hinta koski vain pieniä televisioita.
Lisäksi Gigantin hintatieto on vanhentunut. Palvelun hinta on nyt kaikille televisioille noin 100 euroa. Sainion mukaan aiemmin TV:n kalibroinnista maksettiin yleisesti 200 euroa.
Gigantin mukaan jopa joka neljäs TV:n ostaja maksaa lisämaksun.
Halpatoimijana itseään markkinoiva Power perii palvelusta saman verran kuin Gigantti, satasen.
Harva osaa ajatella, että television hankintaankin voi lätkäistä lisämaksun. Erilaisten apupalveluiden tarjoaminen voi olla kuluttajan kannalta iloinen asia. Toisaalta kyse voi olla hinnan pilkkomisesta, joka hämärtää hankinnan kokonaiskustannukset – ja pienentää esimerkiksi verkon vertailusivustoilla näkyvää hintaa.
Kuinka vaikeaa TV:n kalibrointi on?
Powerin myyntipäällikön mukaan kalibrointiin menee ammattilaiselta jopa tunti. Gigantin mukaan vähintään 20–30 minuuttia.
– Jo perusmalleissa voidaan puhua vajaasta kymmenestä eri asetuksesta, Gigantin Sainio sanoo.
Osaako keskivertoasiakas tehdä virityksen itse?
– Ohjeen mukaan ehkä osaisikin. Toiset meistä pystyy siihen, toisille pelkästään television ohjelmiston päivittäminen on haaste, Gigantin Sainio sanoo.
– Ei. Kalibroinnissa niin pienet säätöjen erot vaikuttavat kuvaan niin reilusti, että on miltei mahdotonta saada samanlaiset asetukset tehtyä ihmissilmällä, Powerin Nevalainen sanoo.
Ohjeita kuvan säätöön kotikonstein löytyy mm. Tekniikan Maailman sivuilta.