Hyppää pääsisältöön

Sorjonen – uusi kotimainen rikossarja

Rikossarja Sorjonen, kuvassa vasemmalta oikealle Taina Henttula (Kristiina Halttu), Katia Jaakkola (Lenita Susi), Lena Jaakkola (Anu Sinisalo), Kari Sorjonen (Ville Virtanen), Janina Sorjonen (Olivia Ainali), Pauliina Sorjonen (Matleena Kuusniemi), Niko U
Rikossarja Sorjonen, kuvassa vasemmalta oikealle Taina Henttula (Kristiina Halttu), Katia Jaakkola (Lenita Susi), Lena Jaakkola (Anu Sinisalo), Kari Sorjonen (Ville Virtanen), Janina Sorjonen (Olivia Ainali), Pauliina Sorjonen (Matleena Kuusniemi), Niko U Kuva: Yle Kuvapalvelu. kotikatsomo: sorjonen

TV1 sunnuntaisin 16.10. - 25.12.2016 klo 21.05 - 22.05, uusinta tiistaisin klo 22.45
Huom! Ohjelmanmuutoksen vuoksi sunnuntaina 4.12. klo 21.31
Kaikki jaksot Yle Areenassa

Sorjonen! Se on nimi, joka on jokaisen huulilla tulevana syksynä. TV1:n Kotikatsomon 16.10. alkava uusi sarja kertoo KRP:n huippututkija Kari Sorjosesta (Ville Virtanen), jonka vaimo Pauliina (Matleena Kuusniemi) on kuntoutumassa vakavasta sairaudesta.

Perhe, Kari ja Pauliina sekä heidän teini-ikäinen tyttärensä Janina (Olivia Ainali), päättää muuttaa Pauliinan lapsuuden maisemiin, pieneen itäsuomalaiseen rajakaupunkiin.

Sorjonen ottaa vastaan pestin paikallispoliisin Vakavien rikosten erikoisyksikössä, jotta perhe saisi uuden alun, enemmän aikaa yhdessä, ja Kari mukavampia rikoksia ratkaistavakseen. Mutta idyllisen rajaseudun rikokset ovat koskettavampia ja tulevat lähemmäksi kuin mikään aiemmin.

Pian uhat kolkuttavat jo rikoskomisario Kari Sorjosen kotiovelle.

5 rikosta, 2 perhettä, 1 raja

Sorjosta on maailmalla ehditty nimittää Suomen ensimmäiseksi nordic noir -sarjaksi. Sen tummat henkirikokset tapahtuvat aurinkoisessa Itä-Suomen suvessa ja idyllisessä Lappeenrannassa sekä rajan toisella puolella Pietarissa.

Sorjonen kuvaa myös kahden perheen sopeutumista uuteen asuinseutuun: Sorjosen perheen lisäksi rajan ylitse Lappeenrantaan muuttaa Jaakkoloiden kovia kokenut perhe, Lena Jaakkola (Anu Sinisalo) ja hänen teinityttärensä Katia (Lenita Susi).

Sorjonen-rikosdraaman luoja, showrunner Miikko Oikkonen kertoo, kuinka häntä tekijänä kiehtoo sarjan muutama omaleimainen piirre:

"Ensimmäisenä kiehtoo tietenkin rajaseudun kahden maailman kohtaaminen. Toisena se, että sarjassa Sorjosen perheen tarina on merkittävässä roolissa. Perheenjäsenet välittävät toisistaan, vaara vaani ulkopuolella. Perhetarinan vuoksi Sorjonen ei ole pelkkä nordic noir -sarja, vaan siinä on myös lämpimiä ja kauniita sävyjä”, Oikkonen sanoo.

Sorjosen ensimmäinen kausi sisältää 11 tunnin mittaista jaksoa ja 5 erillistä rikostapausta: 1. Nukkekoti, 2. Sudenkorennot, 3. Raivotar, 4. Nainen järvessä ja 5. Loppupeli. Sorjosen toinen kausi on kehitteillä.

Sarjan muissa rooleissa nähdään mm. Ilkka Villi, Kristiina Halttu, Mikko Leppilampi, Janne Virtanen, Laura Malmivaara, Niina Nurminen, Jaakko Saariluoma ja Sampo Sarkola.

Sorjonen-sarjan näyttelijät: Olivia Ainali, Matleena Kuusniemi, Ville Virtanen, Anu Sinisalo ja Lenita Susi
Rooleissa mm. Kristiina Halttu, Olivia Ainali, Matleena Kuusniemi, Ville Virtanen, Anu Sinisalo, Lenita Susi ja Ilkka Villi Sorjonen-sarjan näyttelijät: Olivia Ainali, Matleena Kuusniemi, Ville Virtanen, Anu Sinisalo ja Lenita Susi Kuva: Yle Kuvapalvelu kotikatsomo: sorjonen

Kansainvälisillä markkinoilla

Sorjonen tunnetaan kansainvälisillä markkinoilla nimellä Bordertown. Huhtikuussa 2016 rikossarja oli näkyvästi esillä MipTV-festivaaleilla Cannesissa.

Sarjan kansainvälinen levittäjä ja osatuottaja ranskalainen Federation Entertainment on tyytyväinen sarjan myyntiin. Sorjonen tullaan esittämään mm. Saksassa SKY Deutschland -kanavalla ja Ranskassa CanalPlay:lla. Sarja tullaan esittämään myös englanninkielisissä maissa.

Rikosdraaman ovat ohjanneet Miikko Oikkonen, Jyri Kähönen ja Juuso Syrjä, ja sen ovat käsikirjoittaneet Miikko Oikkonen, Atro Lahtela, Matti Laine ja Antti Pesonen. Sarjan ovat tuottaneet Ylelle Matti Halonen ja Leila Lyytikäinen Fisher King Productionilta.

Lisää aiheesta:
Kulttuurivieras, näyttelijä Ville Virtanen: "Jos joku väittää, etteikö naisen asemaa pitäisi parantaa, hän on pudonnut kelkasta"
Sorjosen avausjaksoa seurasi yli miljoona suomalaista
Yle Uutiset: "Ihan mieletön luku" – Sorjosen toista kautta kirjoitetaan jo
Ylen aamu-tv: Ville Virtasen haastattelu

Kommentit
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.