Hyppää pääsisältöön

Väkivaltaiset naiset, ne todella kääntää mun pään!

Harrin murha -kuunnelma
Matti Onnismaa, Hellen Willberg ja Valtteri Tuominen Harrin murha -kuunnelma Kuva: Yle Kuvapalvelu radioteatter

- Lapsuudessamme 80-luvulla naiset toimintasankareina olivat Alienin Ellen Ripleytä ja Terminaattorin Sarah Connoria lukuun ottamatta harvinaisia. 90-luvulla televisioon ilmestyi uusi idoli: soturiprinsessa Xena, joka ylivertaisilla taistelukyvyillään peittosi lukuisia sotilaita, kerran jopa kokonaisen armeijan, kertovat Harrin murha -kuunnelman käsikirjoittajat Hannaleena Hauru ja Anu Kaaja.

- Nykyisin valtavirtaistunut ”strong female character” –trooppi tuottaa liukuhihnalta xenamaisia, vahvasti fetisoituja toimintasankarittaria, jotka pystyvät tuottamaan todellista vahinkoa ja kipua vastustajilleen.
Draamassa ja romanttisessa komediassa on aina esiintynyt ja esiintyy edelleen naishahmoja, jotka ilmaisevat tyytymättömyyttään miehiä kohtaan avokämmenellä silloinkin kun sanat riittäisivät. Tilanne on useimmiten esitetty koomisena: mieshahmon seksistinen läppä saa vastineeksi läimäisyn. Oikeus toteutuu. Vai toteutuuko?

Boys don’t cry: mies kestää hakkaamista ja nainen ei voi raiskata miestä, koska mies haluaa seksiä aina.

- Ongelmallista on, että silloin ollaan lähellä surullisenkuuluisan ”otat sä naiselta pataan” –hätäkeskuspäivystäjän asennetta. Naishahmo voi vastata puheeseen lyömällä, koska naisen miehelle tekemä väkivalta ei ole ”oikeaa väkivaltaa” vaan jotain mitä miehen tulee vain kestää tai joka hänen tulisi helposti osata torjua. Asenne elää edelleen: monille naisille ei tule edes mieleen, että miehen lyömisessä tai ahdistelussa olisi mitään väärää: toisinaan se saatetaan nähdä jopa edistyksellisenä toimintana. Myös useiden viihteen naishahmojen miehiin kohdistama väkivalta tai raiskaukset esitetään hauskoina. Tämä kertonee jotain myös mieskuvasta. Boys don’t cry: mies kestää hakkaamista ja nainen ei voi raiskata miestä, koska mies haluaa seksiä aina.

Möreä-ääninen fantasiapoliisi, kioskikirjojen sankari tietää automaattisesti mitä Anita haluaa...
Harrin murha-kuunnelman käsikirjoittajat
Harrin murha-kuunnelman käsikirjoittajat Kuva: Free/Lee Lahikainen Hannaleena Hauru,anu kaaja

- Näiden asioiden ääressä olimme kirjoittaessamme kuunnelmaamme Harrin murha, jossa keski-ikäisen naisen seksuaalinen turhautuminen johtaa väkivaltaan. Käyttöohjeiden kääntäjäksi jumiutunut kielitieteilijä Anita haaveilee rajusta seksistä, ja hänen kuvittelemansa koomisen möreä-ääninen fantasiapoliisi, kioskikirjojen sankari tietää automaattisesti mitä Anita haluaa, eikä suostumuksesta tai rajoista neuvotella. Fantasiapoliisi ja Anita voivat toimia tavalla, joka muussa yhteydessä olisi väkivaltaa.

Mutta saako vakaville asioille nauraa? Sille, että nainen lyö miestä?

Anita yrittää soveltaa sadomasokistisia fantasioitaan myös aviopuolisoonsa Harriin, huonoin tuloksin. Mutta saako vakaville asioille nauraa? Sille, että nainen lyö miestä? Kirjoittaessamme komediaa väkivaltaisesta naisesta jouduimme pohtimaan toisinnammeko tahtomattamme vahingollista kaavaa. Onko mahdollista, ettei hauskuus naisen lyödessä miestä synny siitä, että nainen lyö miestä, vaan esimerkiksi asenteiden paljastamisesta, tässä tapauksessa kommunikaation vaikeudesta ihmissuhteissa?
Sadomasokismissa ei ole kyse väkivallasta, vaan puhumisesta ja yhteisistä sopimuksista: toimivasta kommunikaatiosta sekä toisen rajojen ja toiveiden kunnioittamisesta. Sen sijaan väkivalta on aina pelkästään tekijänsä päätös, eikä liity sen uhriin tai seksiin tai seksin puutteeseen. Ihanteellisessa maailmassa väkivaltaa kohdannut otetaan aina vakavasti, tekijän tai selviytyjän sukupuolesta riippumatta. Kirjoittamalla fantasioista ja väkivallasta halusimme antaa kuulijoille mahdollisuuden kyseenalaistaa viihteen ylläpitämiä asenteita, myös nauramalla niille.

Teksti: Hannaleena Hauru ja Anu Kaaja.

Harrin murha-kuunnelman käsikirjoittajat
Harrin murha-kuunnelman käsikirjoittajat Kuva: Free/Lee Lahikainen Hannaleena Hauru,anu kaaja

Hannaleena Hauru (1983) on käsikirjoittaja-ohjaaja, joka on ohjannut mm. lyhytelokuvan Säälistäjät (2015), jossa työvoimatoimiston naiset jakavat seksiä syrjäytyneille miehille joukkosurmien estämiseksi, elokuva on palkittu mm. Tampereen elokuvajuhlilla ja Helsingin lyhytelokuvafestivaalilla. Haurun ensimmäinen pitkä elokuva Lauri Mäntyvaaran tuuheet ripset saa ensi-iltansa vuonna 2017.
Säälistäjät -elokuva Yle Teemalla 21.11.2016

Anu Kaaja (1984) on kirjailija ja käsikirjoittaja, jonka surrealistinen esikoisnovellikokoelma Muodonmuuttoilmoitus (2015) herätti närkästystä mm. raiskaavilla patongeilla ja oli ehdokkaana Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon saajaksi, nousten kilpailussa toiselle sijalle. Kaajan seuraava teos, romaani Leda, ilmestyy vuonna 2017.

Haurun ja Kaajan käsikirjoittama 50 minuuttinen kuunnelma Harrin murhan ensiesitys Yle Radio 1 -kanavalla sunnuntaina 28.8., uusinta maanantaina 29.8.
Rooleissa mm. Hellen Willberg, Valtteri Tuominen, Matti Onnismaa, Paperi T.
Ohjaus: Maria K. Mononen.
Äänisuunnittelu: Ari Mursula.
Tuottaja: Pekka Savolainen.

Kommentit