Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Suomeksi pääkuva

Kun Nightwishin musiikki on laitonta - iranilainen fani kertoo

Nightwish-faneja asuu paljon myös maissa, joissa ei ole levyjä tai länsimaisia musiikkikanavia saatavilla. Iranissa metallimusiikin lataaminen ja kuunteleminen on rikollista, mutta se ei estä fania olemasta fani.

"En voi unohtaa Tarjan oopperaääntä ja sitä kaunista laulua. Kun kuulin sen ensi kerran, se oli niin outoa että jouduin shokkiin. Pysähdyin television eteen ja tuijotin kunnes se loppui. Sitten sain kirjoitettua bändin ja biisin nimet ylös."

Bändi oli Nightwish ja biisi oli Sleeping Sun. Vuosituhannen taite oli lähestymässä ja Iran oli juuri saanut digitaaliset satelliittikanavat. "Sitä ennen meillä näki analogisesti vain turkkilaisia kanavia", selittää Amir Kharrazi, valokuvaaja, joka tuolloin oli 17-vuotias.

Internetistä tuli Iranissa huippusuosittu 2000-luvun alussa. Wikipedian mukaan Iranissa on yhä toiseksi eniten internet-käyttäjiä Lähi-idässä heti Israelin jälkeen. Islamilainen sensuuri on kuitenkin ankara: vuonna 2005 kaikki läntinen kevyt musiikki kiellettiin Iranin radioaalloilla. Viime vuosina sensuuri on estänyt pääsyn myös ei-islamilaisille verkkosivuille ja sosiaaliseen mediaan kuten Facebookiin tai Youtubeen. Laittomat tiedostolataukset ovat silti suurin metallimusiikin lähde Iranissa.

"Metallimusiikki on laitonta Iranissa", sanoo Amir. "Täällä ei ole kunnon levykauppoja tai metallibändejä. Ainoa tapa saada musiikkia on ladata videoita tai albumeja netistä, täällä ei voi ostaa levyjä tai dvd:itä. Ystävien ja sukulaisten pitäisi tuoda musiikkilevyjä aina ulkomailta. Postittaminenkin on mahdotonta Iranin tullin sensuurin takia."

Sensuuri ei lannista faniutta. Tiedostojen lataus on helppoa niille, jotka tietävät kuinka ja mistä musiikkia kannattaa etsiä. Amirista tilanne on jopa parantunut muutaman vuoden takaisesta: "Metallimusiikkia on saatavilla paremmin ja useammat fanit kuuntelevat sitä. Enää ei ole yhtä vaikeaa löytää metallimusiikkia. Aiemmin Iranissa oli todella erikoista olla metallifani, musiikin löytäminen oli niin työlästä, että vain tosifanit metsästivät sitä."

Amir uskoo, että jos Nightwish menisi keikalle Iraniin, se olisi monelle paikalliselle fanille shokeeraava yllätys. "Suurin unelmani on nähdä bändi livenä. Heillä on paljon faneja lähi-idässä ja erityisesti Iranissa. Iran on maa, jolla on niin pitkä historia. Vaikka täällä nyt on ongelmia, olen varma että bändille keikka täällä olisi heidän elämänsä suurin seikkailu."

Katso kuinka Amir hankki nuorena Nightwish-julisteen seinälleen!

Kommentit
  • To Nightwish: Musiikkivideo

    Nightwish-hitit sovitettiin ja soitettiin fanivideoksi.

    Nightwish-hitit Storytime ja Alpenglow yhdistettiin samaan sovitukseen, jonka bändin fanit soittivat ja lauloivat kukin omassa rauhassaan. Äänitiedostot miksattiin yhteen ja lopputuloksesta ohjattiin musiikkivideo - jossa jokainen jälleen kuvasi oman osuutensa kotimaassaan.

  • Kiteen kutsu

    Nightwishin kotipaikkakunta houkuttaa faneja

    Nightwishin kotipaikkakunnalla järjestetään bändin kunniaksi kesäisin taideviikko, johon osallistuu kymmeniä faneja eri puolilta maailmaa.