Hyppää pääsisältöön

Teemu Selänne hioo laukaustaan televisiovisassa vuonna 1991

Albertvillen vuoden 1992 olympialaisiin valmistauduttiin Yleisradiossa kisailulla, jossa huippu-urheilijat ja julkisuuden henkilöt ottivat mittaa toisistaan leikkimielisissä tehtävissä. Kisalippu Albertvilleen -ohjelman joukkueet oli koottu alueittain, ja oheisessa jaksossa vastakkain ovat Helsinki ja Varsinais-Suomi. Joukkueiden kapteeneina olivat NHL:ään vasta matkalla ollut Teemu Selänne ja Pohjois-Amerikan kierrokseltaan jo takaisin palannut Mikko Mäkelä.

1990-luku oli tv-visailujen aikaa, ja siihen rakoon iski myös urheiluhenkinen visailukisailu Kisalippu Albertvilleen. Turkka Talosen ja Heikki Hilanderin juontamassa 10-osaisessa ohjelmassa kilvoiteltiin tehtävärastein ja tietokilpailuin. Oikean urheilujuhlan tuntua kisaan toivat äänekäs studioyleisö ja urheilulliset college-puvut.

Helsingin ja Varsinais-Suomen väliseen mittelöön oli saatu kaksi Suomen jääkiekkomaajoukkueen pelaajaa, kun Helsingin joukkuetta edusti nuori Jokeri-tähti Teemu Selänne ja Varsinais-Suomen riveissä nähtiin NHL:stä Turun Palloseuraan palannut Mikko Mäkelä. Selänteen laitahyökkääjinä häärivät näyttelijä Riitta Räty ja tanssija Pasi Leppänen, Mäkelän tukena olivat näyttelijät Leena Takala ja säveltäjä Matti Paananen.

Riitta Räty, Teemu Selänne ja Pasi Leppänen kisailuohjelmassa Kisalippu Albertvilleen.
Riitta Räty, Teemu Selänne ja Pasi Leppänen. Riitta Räty, Teemu Selänne ja Pasi Leppänen kisailuohjelmassa Kisalippu Albertvilleen. Kuva: Yle Kuvanauha Teemu Selänne,Albertvillen olympialaiset 1992,tietokilpailut,Riitta Räty
Leena Takala, Mikko Mäkelä ja Matti Paananen kisailevat ohjelmassa Kisalippu Albertvilleen.
Leena Takala, Mikko Mäkelä ja Matti Paananen. Leena Takala, Mikko Mäkelä ja Matti Paananen kisailevat ohjelmassa Kisalippu Albertvilleen. Kuva: Yle Kuvanauha jääkiekko,Albertvillen olympialaiset 1992,Mikko Mäkelä

Lajeina olivat mm. minigolf jääkiekkomailoin, koripallo ja pingispallojen etsintä. Kummasta joukkueesta löytyy tarkemmat kädet ja nokkelammat aivot?

Kommentit
 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

 • "Lennä Nykäsen Matti, lennä" – Sleepy Sleepers livenä Tulilinjalla

  Lahtelainen huumoripumppu provosoi Tampereella 1990.

  Lahtelainen huumorirock-yhtye Sleepy Sleepers esiintyi helmikuusssa 1990 Tampereen Tullikamarilla. Suorana lähetyksenä esitetyn Tulilinja-ohjelman konsertin päätöskappaleena kuultiin oodi maailman parhaalle mäkihyppääjälle: Nykäsen Matille.

 • Matti Nykänen voitti mäkihypyssä kaiken – katso videoita urheilu- ja viihdetähden elämän varrelta

  Mäkihyppylegendan esiintymisiä vuosien varrelta.

  Mäkihyppääjä Matti Nykänen (1963–2019) oli nelinkertainen olympiakultamitalisti ja kuusinkertainen maailmanmestari. Vaikka Nykänen urheilu-uransa jälkeen ajelehti kohusta toiseen alkoholinkäyttönsä ja myrskyisten parisuhteidensa ristiaallokossa, ovat miehen urheilumeriitit kuitenkin vertaansa vailla maailmassa. Artikkeliin on koottu 55-vuotiaana menehtyneen Nykäsen saavutuksia ja esiintymisiä vuosien varrelta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto