Hyppää pääsisältöön

Viivat eivät ole samalla viivalla

Fraktuura kirjaintyyppi (kirjasin, fontti, aakkoset, kirjasinlaji). Fraktuuralla ladottu saksankielinen teksti kuvateoksesta "Tizian, E. A. Seemanns Künstlermappen". Vanhan kirjan sivu, yksityiskohta tekstistä, painettu mahdollisesti vuonna 1921.
Fraktuuralla ladotussa saksankielisessä tekstissä on käytetty sekä tavu- että ajatusviivaa. Teksti on kuvateoksesta "Tizian, E. A. Seemanns Künstlermappen". Fraktuura kirjaintyyppi (kirjasin, fontti, aakkoset, kirjasinlaji). Fraktuuralla ladottu saksankielinen teksti kuvateoksesta "Tizian, E. A. Seemanns Künstlermappen". Vanhan kirjan sivu, yksityiskohta tekstistä, painettu mahdollisesti vuonna 1921. Kuva: Yle kirjat,Fraktuura

On tavuviivaa ja ajatusviivaa ja vaikka mitä viivaa. Mitä viivaa pitääkään käyttää missäkin yhteydessä ja minkä näppäinkomentojen takana ne ovat? Moni painii näiden tuttujen kysymysten kanssa. Tietokirjailija Jukka Korpelan mukaan erilaiset viivat eivät kuitenkaan ole olemassa kirjoittamisen vaikeuttamiseksi vaan lukemisen helpottamiseksi.

Tavu- eli yhdysviiva ja ajatusviiva ovat kehittyneet samankaltaisesta ulkonäöstään huolimatta eri yhteyksissä. Näin kertoo tietokirjailija Jukka Korpela Aristoteleen kantapään haastattelussa.

Ajatusviiva on kehittynyt Korpelan mukaan ilmeisesti vinoviivasta (/). Kun tekstit aikoinaan oli tarkoitettu ääneen luettavaksi, vinoviiva ilmaisi tauon paikkaa. Myös viivojen määrällä oli merkitystä, sillä yksi vinoviiva merkitsi lyhyttä taukoa ja kaksi pidempää taukoa.

Image taken from page 282 of 'Goethe's Italienische Reise. Mit 318 Illustrationen ... von J. von Kahle. Eingeleitet von ... H. Düntzer'
Ei saa kirjoittaa selkä kyyryssä! Piirros kirjasta "Goethe's Italienische Reise". Image taken from page 282 of 'Goethe's Italienische Reise. Mit 318 Illustrationen ... von J. von Kahle. Eingeleitet von ... H. Düntzer' Kuva: The British Library kirjoittaja,piirrokset

Tauotuksen ideaan palautunee myös suomen kielen sana ajatusviiva. Se ilmaisee sitä, kuinka kirjoittaja ikään kuin pitää tauon ajatellessaan – tai siirtyy ajatuksesta toiseen. Kyseessä on laina ruotsin sanasta tankstreck.

Muissa kielissä ajatusviiva on sanallistettu eri tavoilla. Esimerkiksi englannin sana dash merkitsee kirjaimellisesti pyyhkäisyä. Ja ajatusviivaa todella on käytettykin pyyhkäisemiseen. Venäjänkielisessä kirjallisuudessa on ollut tyypillistä jättää jokin paikannimi abstraktiksi siten että ensimmäisen ja viimeisen kirjaimen välissä on viiva. Esimerkiksi nimi K–n jättää pyyhkäisyllään lukijan mielikuvitukselle varaa.

Viivain vaikeus

Tietokoneen näppäimistössä erilaiset viivat ovat vaikeiden näppäinkomentojen takana. Syy palautuu vanhaan kirjoituskoneeseen, jonka näppäinvalikoiman tuli teknisistä syistä olla mahdollisimman suppea.

Käsi kirjoituskoneella
Kirjoituskoneen näppäimistö. Käsi kirjoituskoneella Kuva: Yle keinoäly

Tietokoneiden aikaan siirryttäessä ongelma ei ollut vieläkään ratkaistavissa, sillä erilaiset merkit tuli koodata, ja tietokoneiden tarvitsema muisti oli kallista. Vaikka myöhemmin näppäimistöä on ollut periaatteessa mahdollista laajentaa, trendi on kuitenkin ollut päinvastainen näppäimistöjen pyrkiessä matkapuhelimien myötä taskukokoon.

Kuuntele

Lisää viivoista Aristoteleen kantapäässä 24.8.2016, jolloin aiheena ovat viivat ja vieraana tietokirjailija Jukka Korpela: Viivojen maailma

Nyt viivana viivoista kuuntelemaan!

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri