Hyppää pääsisältöön

”Älä häslää”, "Kyllä sä oot ihme epeli" – suomalaisen sketsiviihteen kulmakivi Pulkkinen nyt Yle Areenassa

Sketsisarjan Jari Salmi kertoo, ettei pystynyt katsomaan Pulkkista kymmeneen vuoteen.

Nyt ollaan ”asian ytimessä”! Ai miten niin? No siten, että Yle Areenaan ilmestyi tänään Pulkkisen kaikki tuotantokaudet: kokonaiset 35 jaksoa silkkaa sketsiä.

Pulkkinen on suomalaisen sketsiviihteen kulmakiviä.

Sarjassa käsikirjoituksessa ja näyttelemisessä mukana ollut Jari Salmi ei ole kuitenkaan pystynyt katsomaan sarjaa kymmeneen vuoteen sen teon jälkeen. Hän kertoo, että sarjaa tehdessä annettiin itsestä kaikki, ja mukana oli rutkasti työtä ja painetta.

- En tiedä, pystyykö esimerkiksi pikajuoksija katsomaan heti sitä juoksua, Salmi sanoo YleX Aamun haastattelussa.

Sarja alkoi pyöriä 1999, ja se voittikin samana vuonna, sekä seuraavana vuonna, Venla-palkinnon. Salmi uskoo, että sarjalla on annettavaa myös nuoremmalle sukupolvelle. YouTube on täynnä pätkiä sarjasta, ja yksittäisillä jaksoilla on satoja tuhansia näyttökertoja. Yle TV2 -juttu kertoo, että Salmi saa edelleen kuulla lähes päivittäin kommenttia sarjasta ja sen hahmoista.

- Tuntuu hyvältä, että se on jossain määrin jäänyt elämään.

Pulkkisen teon taian osana oli Salmen mukaan häpeän määrästä, kuten komiikassa yleensä. Ihan mitä vaan ei kuitenkaan päästetty läpi. Salmi kertoi yhdestä sketsistä, joka ei alkuaikoina päätynyt julkaisuun:

Mies sanoo kaverilleen baarissa, että menee iskemään toisessa pöydässä olevaa naista. Kaveri katsoo, kuinka mies kävelee, kääntyy – ja lopulta pieraisee päin naisen kasvoja. Tämän jälkeen mies kääntyy ja toteaa ”Miten olis?”

- Näin häpeän pisteessä kävimme, ennen kuin pääsimme nousuun, Salmi nauroi.

Pulkkinen vilisee kummallisen koomisia hahmoja ja kuolemattomia hokemia. Tiedätkö tai muistatko nämä? Yle TV2 kokosi sarjan helmet tässä jutussa:

Älä häslää

Sarjan nimihahmo Pulkkinen on vähän kummallinen mies, joka hilluu kotiovellaan ilman paitaa. Pulkkinen järjestää tämän tästä häslinkiä naapurilleen, ja ovella sekä rappukäytävässä käydään huvittavia ja hyvin outoja keskusteluja.

Pulkkisen yhteydessä kuuluukin usein hokemia, kuten ”Älä häslää”, ”Nyt olet asian ytimessä” sekä "Sen on menoks, sano Annie Lennox". Tilaisuuden tullen Pulkkisen suusta myös livahtaa rutiininomaisesti ”Oisko sulla lainata seittemääkymppii?”

Kyllä sä oot ihme epeli

Salmi näyttelee Pulkkisen lisäksi myös firman kopiovastaavaa, joka haluaa kontrolloida tilannetta kuin tilannetta. ”Kyllä sä oot ihme epeli.”

Wittu hei

Äänimies Eskolla ei ole kauhean helppoa sarjassa. Äänitysolosuhteet ovat poikkeuksetta vähän sitä sun tätä, ja jossain vaiheessa iskee turhautuminen. Silloin suusta livahtaa "Wittu hei”.

Näin se homma etenee

Konserninjohtaja on sen tyylinen henkilö, että joka päivä ilmenee kaikenlaista uutta tietoa hänen firmastaan ja työnteosta. Tässä kohtaa sitten todetaan ”Näin se homma etenee”.

Myös Maurin ”Eikö tässä olisi nyt pikapalaverin paikka” ja porilaisen taparikollisen hokema “Hyvä kun saitte mut kiinn ny".

Pulkkinen on nyt nähtävissä koko kauneudessaan Yle Areenassa. TV2 aloittaa myös sarjan näyttämisen tänään, ja Pulkkista voi töllistellä joka torstai kello 20:30. ”Nimenomaan” toteaisi sarjan paska-autoromantikko tähän.

Lue lisää sarjasta ja sen hahmoista sekä hokemista tästä Yle TV2 -jutusta.