Hyppää pääsisältöön

Somehaaste, josta feministi ilahtui: Nimeä vaginasi viimeksi näkemäsi elokuvan mukaan

Bodom, Suicide Squad tai Ghostbusters?

Nimeä vaginasi -haaste leviää somessa. // Kuva: Kuvakaappaus: Twitter

Somessa pyörii vahvasti tällä hetkellä haaste, jonka nimi tiivistää, mistä on kysymys: Name your vagina by using the name of the last movie you watched. Ihmiset ovat lähteneet kansainväliseen haasteeseen mukaan innolla, ja netti on pullollaan hauskoja nimiä ympäri maailmaa.

**Hah! Nerokasta.

Mutta onko tässä kyse vai huvittavasta somehaasteesta, vai voisiko taustalla nähdä jotain muutakin? Kysytään viralliselta feministiltä, ajatushautomo Hatun johtaja Rosa Meriläiseltä**.

Tai no, tärkeimmät ensin. Mikä tuli Meriläisen vaginanimeksi?

- Minä, kuten varmasti moni muukin, ensin naurahti ja ilahtui tästä haasteesta. Kaikki elokuvien nimethän ovat tavallaan hauskoja tähän. Oman vaginani nimeksi tuli Todella upeeta, Meriläinen nauraa.

Meriläisen mukaan haasteessa voi nähdä kiinnostavampiakin merkityksiä.

- Pillu on edelleenkin tabu. Tämä on yksi mahdollisuus ottaa haltuun ja nauraa: ei se ole niin vakavaa! Kaikki tavat, on se sitten kuinka naureskelevaista, jotka pienentävät kynnystä tutustua omaan pilluun, niin minä näytän kaikkia peukkuja.

Ajatushautomo Hattu tunnetaan muun muassa Congrats, you have an all male panel -netti-ilmiöstä, josta kirjoitettiin kansainvälisessä lehdistössä saakka.

Meriläinen sanoo, että vakavia ja päteviä tutkimuksia, konkreettisia toimia ja lakialoitteita yhä tarvitaan, mutta huumori on tärkeä osa suurta kokonaisuutta. Kaikki pienimmätkin palaset, jotka tuovat vaginan käsittelyn häpeilemättä arkeen, on hyvästä.

- Vittujakaan ei voi vapauttaa vain yhdellä kampanjalla. Tavallaan semmoinen keskenkasvuinen nauraminen voi olla yksi tosi tärkeä osa siinä, että nainen vapautuu. Tarvitaan puhetta, jakamista, naurua ja iloa. Voiko olla ihanampaa, että meillä on tällainen voima, jonka päällä saamme istua. Siitä vaan ilo irti!

Ylipäänsä se, että vagina otetaan mukaan arkipäiväiseen somehassutteluun ja keskustelun aiheeksi, on virkistävää.

- Kun puhutaan naisen sukuelimestä ja seksuaalisuudesta, joistakin ihmisistä kaikki voi tuntua jotenkin rivolta, rumalta ja liialliselta. Puhumattomuuden kulttuuri liittyy myös naisen seksuaaliseen haluun. Kyllä matkaa on vielä kuljettavana, että pillut todella vapautuisivat.