Hyppää pääsisältöön

Hyvä puhemies etsi sopivan vaimon ja hoiti kosioretken

Toimittaja Niilo Ihamäki jututtaa vuonna 1953 tehdyssä radiohaastattelussa kolmea miestä, jotka muistavat vielä, miten naimakauppoja hierottiin Suomessa 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa. Vapaa-aika oli vähissä ja liikkuminen hankalaa, joten tapaileminen oli lähes mahdotonta. Oli keksittävä muita keinoja saattaa sopivat ihmiset yhteen.

”Ei ollu seurataloja, eikä ne kaikki tavannu ollenka toisiansa ennenku sitten vasta se kauppa tehtiin”, selostaa 78-vuotias Oskari Vallin Ihamäelle. Hän kertoo, kuinka asialla olivat ”ammattimiehet” eli niin sanotut puhemiehet, jotka kiersivät laajoillakin alueilla etsimässä sopivia miehiä ja vaimoja. Puhemiehet olivat yleensä iäkkäämpiä henkilöitä, joita arvostettiin ja joiden tietämykseen luotettiin. Palkkioksi tehtävistään he saivat muun muassa jyviä ja jauhoja.

Osa toimi puhemiehenä myös palkatta ystäville ja tutuille, kuten Ihamäen haastattelema 83-vuotias Mikko Ylihärkkilä, joka kertoo vuoden 1900 tienoilla saattaneensa yhteen useampia pareja.

Akaton mies on kuin katoton lato.― Suomalainen sananlasku

Puhemies hoiti usein myös itse kosinnan, eikä sulhanen ollut välttämättä edes paikalla. Ihamäki arvelee tavasta olleen etua myös ujommille puolison etsijoille, kun taitava "ammattilainen" hoiti puhumisen heidän puolestaan.

Luonteen taikka ulkonäön sijasta tärkeämpää kumppanin valinnassa oli yleensä varallisuus. ”Suuren talon isännällä piti olla myös emäntä suuresta talosta”, selittää Vallin. Etenkin nuorten vanhemmat olivat kiinnostuneita varallisuudesta eivätkä katsoneet hyvällä naimakauppoja köyhempien kanssa.

Talousneuvos Otto Setälä kertoo kihlajaislahjoista, joita varakkaammat ostivat morsiamilleen. Varallisuus vaikutti myös häiden viettoon. Köyhät saattoivat mennä vihille lainasormuksissa "pappilan peräkamarissa", kun taas varakkaat saattoivat viettää häitä jopa viikon. Usein juhlittiin esimerkiksi kaksi päivää morsiamen talossa ja kaksi päivää sulhasen talossa. Parin yhteen saattanut puhemies oli häiden kunniavieras, joka saattoi myös osallistua järjestelyihin sekä tanssia ensimmäisen tanssin morsiamen kanssa.

Ohjelman loppuosaa, jossa muun muassa kerrotaan lisää häätavoista ei ole valitettavasti tallessa.
Artikkelin kuva on Museoviraston kokoelmasta, ahvenanmaalainen hääpari aitan edustalla 1800-luvun loppu / 1900-luvun alku, kuvaaja Reinhold Hausen.

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – näin diplomaatit itse kertovat vaiheistaan

  Brotherus ja Edelstam auttoivat tuhansia pakolaisia Chilestä

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto