Hyppää pääsisältöön

Luonnon omasta apteekista: Rahkasammal imee verta ja hoitaa haavoja

Rahkasammalmätäs.
Rahkasammalmätäs. Kuva: Sinikka Piippo rahkasammal

Rahkasammal on monimuotoinen luonnontuote ja hyötykasvi. Kansanlääkinnässä kuivattua rahkasammalta on käytetty muun muassa haavojen hoitoon ja verenvuodon pysäyttämiseen. Sammalmätäs kelpaa myös juomaveden lähteeksi ja vessapaperiksi!

Rahkasammal sotatantereella

Lähikuva rahkasammaleesta.
Kuiva rahkasammal imee itseensä nesteitä. Lähikuva rahkasammaleesta. Kuva: Sinikka Piippo rahkasammal

– Rahkasammalilla on elävien yhteyttävien solujen lisäksi isoja kuolleita rahkasoluja, joihin ne voivat varastoida vettä moninkertaisesti oman painonsa verran, selvittää Helsingin yliopiston kasvitieteen professori, sammaltutkija Sinikka Piippo.

– Sammalta voidaan kuivata ja käyttää esimerkiksi haavasiteinä, sillä ne pystyvät vetämään itseensä verta ja eritteitä ja ehkäisemään verenmyrkytystä. Rahkasammaleella hoidetttiin haavoja muun muassa molemmissa maailmansodissa.

– Rahkasammalet ovat antiseptisia ja erittäin happamia joten ne ehkäisevät sienten ja bakteerien kasvua. Niiden polysakkaridi kitosaani on myös bakteereja torjuvaa. Rahkasammalten fenoleilla saattaa myös olla hieman antiseptista vaikutusta.

Sammaleesta voi puristaa juomavettä

Rahkasammal lähikuvassa.
Rahkasammaleet ovat antiseptisia. Rahkasammal lähikuvassa. Kuva: Sinikka Piippo rahkasammal

Rahkasammal on myös rauhaisan retkeilijän pelastus - varsinkin jos eksyy, sillä mättäästä voi huoletta puristaa itselleen juomavettä.

– Hyvin hapanta, joten ei bakteereja, Sinikka Piippo selventää. Sammalta voi myös käyttää retkillä lievittämään ihon naarmuja ja hyönteisten pistoja.

Sammalta voi hyödyntää myös huussin puolella

rihmasto.fi-verkoston jäsen Maria Dorff kehuu rahkasammalta artikkelissaan erityisesti ulkohuussin vessapaperina. Lapsetkin kuulema käyttävät sitä mielellään.

– Sammalta luullaan usein pelkäksi kuivikkeeksi ja sitä heitetään huussiin isoja kimpaleita, ja huussilukemisista revitään kappaleita itse tarkoitukseen. Epäselvyyksien välttämiseksi huussimme seinällä oli useita vuosia juliste, jossa luki ”Rahkasammal - Vanha Suomalainen wc-paperi”, Maria kirjoittaa.

Sammal on hiilinielu

Sammaltutkija Sinikka Piippo vakavoituu vielä hetkeksi sammalmättään ääreelle ja korostaa soiden merkitystä ilmastonmuutokselle.

– Suot eli rahkasammaleet ovat tärkeitä hiilinieluja eli ehkäisevät ilmastonmuutosta. Ja luontoa voi säästää myös käyttämällä kuivattua sammalta vauvan ekovaippana!

ASIANTUNTIJA:
Helsingin yliopiston kasvitieteen professori, sammaltutkija Sinikka Piippo

Kuuntele Hillan ja Minnan Akuutti: Terveyttä luonnosta

Akuutti - elämänmakuisia tarinoita ja ajankohtaista asiaa terveydestä. Liity joukkoomme Facebookissa!