Hyppää pääsisältöön

Meidän virkattu talomme on pinkki

Taiteilija Olek Keravalle tehdyn yhteisötaideteoksen edessä
Taiteilija Olek Keravalle tehdyn yhteisötaideteoksen edessä Kuva: Jonni Roos / YLE yhteisötaide

"Lähdin Puolasta 16 vuotta sitten. Olin 22-vuotias, kun muutin New Yorkiin, eikä minulla ollut yhtään rahaa. Aloin virkata vaatteita itse. Sitten aloin virkata veistoksia ja installaatioita."

Olen virkannut 14 vuotta. Se on kieli, jonka avulla kommunikoin ihmisten kanssa.

- Viime vuonna minut kutsuttiin osallistumaan Ruotsissa pidettyyn näyttelyyn, jonne tein huhtikuussa 1800-luvun ruotsalaisen koti-interiöörin virkkaamalla. Työskentelin ukrainalaisten ja syyrialaisten pakolaisnaisten kanssa, ja he näyttivät minulle kuvia tuhotuista kodeistaan. Ja silloin ymmärsin, että minun pitäisi tehdä jotain muuta. Päätin räjäyttää yhden huoneista. Vuokrasin joukon ammattilaisia tekemään sen puolestani ja se myös kuvattiin.

- 21 miljoonaa ihmistä on hiljattain menettänyt sodassa kotinsa. Nämä luvut ovat järkyttäviä. Kun nämä ukrainalaiset ja syyrialaiset naiset näkivät tekemämme räjähdyksen, he katsoivat sitä liikuttuneina ja kiittivät minua siitä, että olin tehnyt sen. He sanoivat, että heidän kokemansa oli ollut juuri sellaista.

...naisilla on voimaa luoda uutta...

- Kodin voi menettää paitsi sodan, myös erilaisten katastrofien vuoksi, tai vaikka siksi, että perheessä on sairauksia. Päätin, että minun on luotava tälle onnellinen loppu teoksessani. Vaikka me näemmekin koko ajan tuhoa ympärillämme, me voimme koota itsemme ja nousta ylös. Ja naisilla on voimaa luoda uutta. Siksi halusin luoda tämän pinkin talon symboliksi uudelle elämälle.
Talo on pinkki, koska se on hyvin kansainvälinen väri. Silti sitä ei tietääkseni ole minkään maan lipussa.

- Kyse ei tietenkään ole pelkästä talosta. Se, että ihmiset vaivautuvat ulos kodeistaan ja tulevat tänne työskentelemään kanssani muodostaa yhteisön. Meitä voi olla pöydän ääressä montaa eri kansallisuutta, eikä meillä välttämättä ole yhtään yhteistä kieltä. Mutta virkkaaminen on yhteinen kieli, jota me ymmärrämme. Me voimme muodostaa globaalin yhteyden sen avulla.

- Talo on pinkki, koska se on hyvin kansainvälinen väri. Silti sitä ei tietääkseni ole minkään maan lipussa. Tai, jos tiedät, että jonkin maan lipussa on pinkkiä, niin kerro minulle. Muutan sinne, sillä ehdolla että siellä on lämmintä.

New Yorkissa asuva Olek on virkannut junia, autoja ja kokonaisia taloja

New Yorkissa asuva OLEK (s. 1978, Agata Oleksiak, Puola) tunnetaan virkkauksin verhoilluista veistoksista, junista, autoista, polkupyöristä ja kokonaisista taloista. Hänen teoksissaan on voimakas yhteisöllinen ja yhteiskunnallinen ulottuvuus.

Our Pink House muodostuu Olekin yhdessä keravalaisten kanssa virkkaamasta pinkistä verhoilusta Galleria Allin puurakennuksen päällä.

Our Pink House on Keravan taidemuseon vuoden 2016 yhteisötaideteos, ja se liittyy 26.11.2016 avautuvaan Näkyväksi neulottu -näyttelyyn.

Galleria Alli: Iso-Hollon aukio, Paasikivenkatu 9, 04200 Kerava

Kommentit