Hyppää pääsisältöön

Jussi Nikkilä ja Rikhard III

Benedict Cumberbatch on Rikhard III
"Onko täällä murhaaja? Ei. Minä olen." Rikhard (Benedict Cumberbatch) katsoo peilikuvaansa tikaristaan Benedict Cumberbatch on Rikhard III Benedict Cumberbatch,Rikhard III -näytelmä,Ontto kruunu

Jussi Nikkilä esikatseli Onton kruunun päätösosan. Nikkilän ohjaama Rikhard III saa ensi-iltansa Kansallisteatterissa syksyllä 2016, nimiosassa Kristo Salminen.
Ontto kruunu: Rikhard III Teemalla lauantaina 27.8. klo 21.00. Areenassa 14 päivää

Näyttelijä Jussi Nikkilä
Jussi Nikkilä Näyttelijä Jussi Nikkilä Kuva: Yle/Anne Hämäläinen Jussi Nikkilä,jussi nikkilä

Mitä pidit Onton kruunun Rikhard III:sta, Jussi Nikkilä?

– Pidin valtavasti. Tosi selkeästi ajateltu ja toteutettu, hienoja yksityiskohtia ja ratkaisuja. Esimerkiksi peiliä – joka esiintyy tekstissä useaan otteeseen kuten Rikhardin avausmonologissa, Annan viettelykohtauksessa, ja kun Rikhardin äiti Yorkin herttuatar kiroaa poikansa – on käytetty upeasti. Rikhard tuntuu kammoavan peiliä jonka Margareeta asettaa tämän eteen. Ennen lopputaistelua Rikhard herää painajaisesta ja näkee itsensä sellaisena mikä on.

Judi Dench on Yorkin herttuatar Ontto kruunu -sarjan osassa Rikhard III
"Hän on poikani ja siksi häpeäni." Judi Dench on Yorkin herttuatar Judi Dench on Yorkin herttuatar Ontto kruunu -sarjan osassa Rikhard III Ontto kruunu,Judi Dench,Rikhard III -näytelmä

Mitä ajattelet Benedict Cumberbatchin Rikhardista ja muista näyttelijäsuorituksista?

– Benedict Cumberbatchin Rikhard on moniulotteinen ja voimakas, mutta ehkä eniten yllättää, miten mielettömiä muita roolisuorituksia tässä versiossa on. Luettuna vaikeaselkoiset tai ohuelta tuntuvat henkilöhahmot piirtyivät kokonaisiksi ihmisiksi tahdonsuuntineen ja pelkoineen. Esimerkiksi Catesby, joka ei kirjoitettuna ole välttämättä mitenkään ihmeellinen rooli, nousi hienosti esiin Paul Bazelyn esittämänä. Sophie Okonedon Margareeta teki myös vaikutuksen, ja no tietysti Judi Dench. Rakastan Judi Denchiä.

James Fleet ja Paul Bazely Ontto kruunu -sarjan osassa Rikhard III
“Pelkään, ettei maa saa rauhaa, ennen kuin Rikhard kantaa kruunua.” Uskollinen Catesby (Paul Bazely, oikealla) valmistaa maaperää Rikhardin kuninkuudelle. Vasemmalla Hastings (James Fleet) James Fleet ja Paul Bazely Ontto kruunu -sarjan osassa Rikhard III Ontto kruunu,Rikhard III,Rikhard III -näytelmä

Olet opiskellut Shakespearea Englannissa. Millaista Shakespearea siellä opetetaan nykyään?

– Opiskelin Lamdassa (London Academy of Music and Dramatic Art) kevään 2013. Opinto-ohjelmaan kuului paljon kaikkea tekstinkäsittelystä miekkailuun ja keskiaikaiseen tanssiin. Shakespeare on siellä teatterissa peruspilari, itsestäänselvä juttu. Olen nähnyt Lontoossa paljon aika perinteisesti toteutettua Shakespearea. Lähtökohtaisesti pidän sellaisesta. Kansiksen versiossa tähytään 1600-luvulle. Valaistaan tulella, renessanssin aikaista pukuloistoa ja miekkoja...

Ohjaat Rikhardia Matti Rossin suomennoksena. Miten Shakespeare mielestäsi toimii suomeksi?

– Shakespeare toimii hienosti suomeksi kun käännös on hyvä. Toki kääntäminen on väistämättä samalla sovittamista, eivätkä kaikki kielileikit ja viittaukset voi mitenkään välittyä. Esimerkiksi alkumonologissa Rikhard sanoo "Now is the winter of our discontent/ Made glorious summer by this sun of York". Tässä "sun" viittaa tietysti aurinkoon (Kuningas on aurinko ja aurinko on myös Edvardin vaakunassa), mutta myös Yorkin vanhimpaan poikaan, Rikhardin isoveljeen (son).

Uppoaako Cajander vielä ollenkaan?

– Cajander käänsi näytelmät suurelta osin viisipolviseen jambiin, samaan runomittaan mitä Shakespeare joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta käytti. Se on mieletön suoritus, ja kieli kulkee puhuttuna hienosti, mutta on monilta osin, varsinkin nykypäivänä, vaikeaselkoista ja hiukan pakotetun oloista. En silti näkisi mahdottomana Cajanderin käännökseen valmistettua esitystä.

Miten Ontto kruunu -sarja sinusta vertautuu muuhun tv-draamaan? Ei kai Shakespeare hautaudu BBC:n näyttävän tuotannon ja tähtikaartin alle tai muutu Game of Thronesiksi?

– Ainakaan tässä Shakespeare ei hautaudu tuotannon alle, vaan kiiltää kirkkaana kuin kruunu. Vaikka Game of Thrones on tosi koukuttava ja viihdyttävä, en lähtisi näistä puhumaan samassa lauseessa.

Miten onnistuneena pidät Ontto kruunu -sarjaa ylipäänsä?

– No ihan todella onnistuneena.

Lue lisää:

Kansallisteatterin Rikhard III

Kristo Salminen on Rikhard III Jussi Nikkilän ohjaamassa Shakespearen kuningasnäytelmässä. Ensi-ilta Kansallisteatterin Willensaunassa 30.11.2016.

Lue lisää:

Ontto kruunu – toinen tuotantokausi

Teema esittää Ontto kruunu -sarjan kolme tv-elokuvasovitusta Shakespearen kuningasnäytelmistä. Rooleissa nähdään mm. Benedict Cumberbatch, Judi Dench ja Hugh Bonneville.

Lue lisää:

Shakespeare Live

Royal Shakespeare Company juhlii bardin kuoleman 400-vuotismuistopäivää Stratfordissa upealla showlla. Lavalla mm. Benedict Cumberbatch, Judi Dench, Ian McKellen, Helen Mirren...
lauantai 24.12. klo 19.40

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa