Hyppää pääsisältöön

Kuvagalleriassa revontulien leiskuntaa

Revontulet leiskuivat Ristiinassa
Revontulet leiskuivat koko taivaan mitalta Ristiinassa Revontulet leiskuivat Ristiinassa Kuva: Eetu Leikas / Musko Visuals luontovuosi

Revontulet mielletään usein talven kuvauskohteeksi, mutta tällä viikolla revontulet leimahtelivat Suomen yllä. Innokkaat ja onnekkaat valokuvaajat tallensivat nämä alkusyksyn ensimmäiset komeat värit taivaalta Uuden luontokuvan galleriaan.

Nyt on revontulien kuvaamiselle otollinen aika, sillä järvet heijastavat leiskuvan taivaan värit. Tyynellä ilmalla vesistö peilaa revontulet tuplaten komeammat maisemat. Talvella lumisista jäätiköstä ei saa millään irti niin hienoja efektejä.

Auringoissa tapahtuvia hiukkaspurkauksia havainnoimalla ja mittaamalla voidaan ennustaa revontulia ilmestyväksi taivaalle. Esimerkiksi Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry ylläpitää Taivaanvahti-palvelua, josta voi seurata tähtitieteellisten- ja ilmakehän ilmiöiden havaintoja. Ennusteisiin kannattaa suhtautua varauksella, koska revontulien näkeminen ja kuvaaminen riippuu monesta tekijästä. Luonnonilmiön arvaamattomuus tekee tästä luonnonilmiöstä toki myös kiinnostavan kohteen seikkailunhaluisille luontokuvaajille.

Revontulien näkyminen on usein kiinni säästä ja pilvien määrästä, mutta elokuun kuulaat yöt ovat olleet kuvaajille suotuisia. Kuvaamisen perässä on tosin valvottu yömyöhään, koska pimeää tulee toden teolla vasta yhden maissa yöllä. Jos mielii kuvaamaan revontulia, on hakeuduttava pois kaupunkien räikeimmän valosaasteen piiristä.

Revontulien valokuvaamisessa kannattaa rohkeasti kokeilla kuvan jälkikäsittelyä. Taivaalla tanssivia värejä voi korostaa säätämällä kuvan kirkkautta, kontrastia ja värikylläisyyttä. Revontulikuvaan on hyvä jättää horisonttia ja maiseman kiintopisteitä näkyviin. Näin kuva kertoo myös revontulien mittakaavasta.

Tässä viikon varrelta revontuliotoksia, olkaa hyvät!


Avaa Instagram postaus


Avaa Instagram postaus


Avaa Instagram postaus


Avaa Instagram postaus


Avaa Instagram postaus


Avaa Instagram postaus


Avaa Instagram postaus


Avaa Instagram postaus


Avaa Instagram postaus


Avaa Instagram postaus


Avaa Instagram postaus


Avaa Instagram postaus


Avaa Instagram postaus


Avaa Instagram postaus


Avaa Instagram postaus


Avaa Instagram postaus