Hyppää pääsisältöön

10 vinkkiä aloittelevalle sijoittajalle

rahapuu, sijoittaminen
rahapuu, sijoittaminen Kuva: Yle / Annukka Palmén-Väisänen oppiminen

Oletko harkinnut sijoittamista? Kannattaako sijoittaa rahastoihin vai pörssiosakkeisiin? Milloin kannattaa ostaa, milloin myydä? Miten hoituu verotus? Tässä 10 vinkkiä aloittelevalle sijoittajalle.

Kirjoittaja on mm. entinen taloustoimittaja ja nykyinen vastaava tuottaja. Hänen intohimojaan ovat historia, talous ja taloushistoria. Piensijoittajan ura alkoi kesätyöansioiden sijoittamisella obligaatioihin ja laajeni myöhemmin osakkeisiin, asuntoihin ja metsään. Pieni osa varallisuudesta tuottaa vain mielihyvää, kuten kuvataide ja Vespa.

1. Pörssistä paras tuotto

Pörssiosakkeet tuottavat hyvin, mutta niissä on riskiäkin. Jos ainakin osa sijoituksistasi voi olla rauhassa useita vuosia, heiluvatkin pörssiosakkeet on hyvä valinta. Kurssit menevät ylös ja alas, mutta pitkällä aikavälillä ylös. Mutta jos tarvitset rahasi vuoden kuluttua uuteen autoon, varaudu tappioihin. Useat suosittelevat vähintään 5 vuoden aikaa, 3 vuottakin voi kyllä riittää.

2. Rahasto sopii sijoittajauran alkuun

Rahasto on erinomainen tapa aloittaa sijoittaminen, koska silloin yksittäisen yrityksen heikko kurssikehitys tai osingonmaksukyky eivät tuhoa koko sijoitustasi. Mutta rahastot ovat kalliita. Jos joudut maksamaan rahaston hallinnoinnista esimerkiksi 2 prosenttia vuodessa, se kuulostaa pieneltä, mutta se maksu menee koko pääomasta. Kymmenessä vuodessa noin viidesosa rahoistasi on siirtynyt rahaston hallinnoijalle.

3. Hajautus vähentää riskiä (ja tuottoa)

Vaikka pörssi kokonaisuutena on hyvä tapa vaurastua, kaikkien yritysten osakkeet eivät nouse. Erot ovat valtavat parhaiden ja huonoimpien välillä. Jos panet kaikki munasi samaan koriin, voit kyllä äkkirikastua tai äkkiköyhtyä. Ikivanha nyrkkisääntö on hankkia viiden eri toimialalla toimivan yhtiön osakkeita. Hajautus ei ole tällöin kovin kummoinen, mutta yksittäisen yhtiön vaikeudet eivät tuhoa kokonaisuutta.

4. Osta tasaisesti, hajautusta sekin

Jos panet kaikki rahasi kerralla likoon ja juuri silloin on kurssihuippu, voit olla tappiolla pitkään. Osakkeita ja rahastoja kannattaa ostaa säännöllisin väliajoin. Tämä on aikahajautusta. Mutta riskin vähentyessä voi tuottokin tietysti samalla vähentyä.

5. Älä kuvittele olevasi fiksumpi kuin muut

Kokopäivätoimiset, koulutetut ja kokeneet analyytikot tietävät kaikesta enemmän kuin sinä. Tämä ei ole piensijoittajalle ongelma. Nämä huippuammattilaiset tekevät niitä suuria kauppoja ja määrittävät samalla kurssitason – kurssi on siis tavallaan aina oikea. Joskus tapahtuu silti ylireagoimista, mutta senkin tietää vasta jälkikäteen.

6. Osta mitä ymmärrät

Tämä ei auta välttämättä mitään sijoitusten tuottoon, mutta vähentää jälkiviisasta itseruoskintaa. Jos olet ihan pihalla siitä, mitä yritys tekee, niin sijoituspäätös on silkkaa arvontaa.

7. Velkavipu ei sovi varovaiselle

Velkarahan käyttö houkuttaa. Jos pankki haluaa lainasta x prosenttia ja arvioit sijoituksen tuottavat monta kertaa enemmän, lopputuloksena vaurastut nopeammin kuin tyytymällä vain omien rahojen sijoittamiseen. Koron lisäksi annat pankille kuitnekin myös vakuudet ja jos tuotto jääkin korkoa pienemmäksi, menetät rahaa. Mutta jos kantti kestää eikä ota velkaa liikaa, tämä johtaa todennäköisesti hyvää lopputulokseen. Älä moralisoi velkavipua. Jos et maksa asuntolainaasi sovittua nopeammin ja samalla sijoitat rahaa pörssiin, olet käytännössä velkavipuilija.

8. Raha kasvaa muuallakin kuin pörssissä

Suomessa pörssiä perinteisempiä sijoituskohteita ovat sijoitusasunnot ja metsät. Ne tuottavat kohtuullisesti ja tasaisesti. Niissäkin on omat riskinsä. Näiden hankkiminen vaatii aika paljon rahaa. Voit toki sijoittaa asuntoihin ja metsiin niitä omistavien yhtiöiden kautta, mutta silloin kyse on jo tavanomaisesta pörssisijoittamisesta.

9. Eikös omankin asunnon ja kesämökin arvo nouse?

Kyllä. Ja samalla voi nauttia siitä varallisuudestaan. Mutta laskepa joskus huviksesi, paljonko kesämökkiin sijoitetulla summalla saisit vuosittain osinkoja pörssistä. Voit yllättyä. Toivottavasti et.

10. Kaikenlaista ja kaikille erilaista

Ei ole yhtä yleispätevää totuutta hyvästä varallisuusrakenteesta. Se on hyvä, joka sopii sinulle.

Miten osakkeita ostetaan?

Miten niitä pörssiosakkeita saa?

Avaa itsellesi arvo-osuustili. Helpoiten se onnistuu omassa pankissasi. Sitten nettipankissa valitset yhtiön, montako osaketta haluat ostaa ja määrität rajahinnan eli sen, paljonko osake saa enimmillään maksaa. Rajahinta kannattaa olla lähellä sitä summaa, millä juuri sillä hetkellä kauppaa käydään. Sitten vain klik ja klik ja se on siinä. Eri pankeilla ja välittäjillä on vähän erilaiset tietojärjestelmät, mutta suunnilleen noin se menee.

Mitä muita kuluja on tiedossa?

Samoin palkkiot poikkeavat toisistaan. Arvo-osuustilin ylläpidosta joutuu maksamaan euron tai pari kuukaudessa tai ei ehkä edes sitä. Jokaisesta kaupasta peritään myös pieni maksu, yleensä reilusti alle 10 euroa per kauppa. Jos siis ostat 3.000 eurolla osakkeita, kulut ovat 2-3 promillea kauppasummasta eli käytännössä ei mitään. Mutta vältä ostamasta hyvin pieniä osakemääriä. Jos ostat 500 eurolla, kaupankäyntikulu voikin olla silloin jo yli prosentin. Ulkomaalaisten osakkeiden osto on yleensä hieman kalliimpaa, mutta vain hiukan.

Ja kuinka vaikeaa on verotus?

Ei lainkaan vaikeaa. Kun yhtiö maksaa sinulle osinkoa, yhtiö tekee ennakonpidätyksen ja verottaja saa tiedot sähköisesti. Samoin jos myyt osakkeita, tiedot voitoista ja tappioista menevät suoraan verottajalle ja ilmestyvät esitäytettyyn veroilmoitukseesi heti oikein. Poikkeuksiakin on. Jos yhtiön osake on joskus splitattu (ostamasi 100 osaketta onkin nyt 200 osaketta) tai yhtiö on jakautunut kahdeksi eri pörssiyhtiöksi tai jotakin muuta erikoista, silloin täytyy nähdä vähän itsekin vaivaa eli kirjanpitoaan kaivaa.

Kommentit
 • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

  Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

  Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

 • Vihdoinkin mä oon mä

  Joonatan on 28-vuotias transmies.

  Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

 • Mediataitoja kouluun

  Mediataitoja kouluun

  Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.