Hyppää pääsisältöön

30.8. Teeman Elävä arkisto: Näyttelijät koheltavat ja katsoja nauttii

Näyttelijöitä Thilia Thalia -ohejmassa
Näyttelijöitä Thilia Thalia -ohejmassa Kuva: Yle Thilia Thalia Tallallaa

Thilia Thalia Thallallaa -tietokilpailua voidaan pitää yhtenä nykypäivän näyttelijävetoisten kisailujen esiäitinä. Vuonna 1982 alkaneessa hyväntuulisessa ja nopeatempoisessa visailussa näyttelijät eri puolilta Suomea ottivat mittaa toisistaan kahden hengen joukkueina.

Näyttelijöiden ammattitaitoa mitattiin improvisaatiotehtävillä, sanaleikeillä, laulutaidoilla ja kulttuurialan tietämyksellä. Samalla ohjelmassa tehtiin myös tunnetuksi Suomen teattereita ja niiden ohjelmistoja.

Ensimmäisinä vuosina juontajana oli Reijo Salminen. Myöhemmin kisoja luotsaamassa nähtiin myös Mari Vainio ja Miia Nuutila. Tekijätiimissä olivat eri vaiheissa mukana mm. Jarmo Porola, Jyrki Otila ja Veikko Koski.
1980-luvulla tehdytkin Thilia Thaliat osoittautuvat ajattomaksi viihteeksi. Vaikka alkuvuosien jaksojen tempo tuntuukin tänä päivänä hitaalta, niin sisältö on yhä koukuttavaa. Katsojat saavat nauttia näyttelijöiden huippusuorituksista ja samalla myös nähdä kuinka julkkikset ovat valmiita koheltamaan, jopa nolosti.

Näyttelijät Esko Rissanen ja Leea Klemola.
Näyttelijät Esko Rissanen ja Leea Klemola. Näyttelijät Esko Rissanen ja Leea Klemola. Kuva: Yle Thilia Thalia Tallallaa
Juontaja Reijo Salminen ja näyttelijät Eeva-Riitta Salo ja Esko Kovero.
Juontaja Reijo Salminen ja näyttelijät Eeva-Riitta Salo ja Esko Kovero. Juontaja Reijo Salminen ja näyttelijät Eeva-Riitta Salo ja Esko Kovero. Kuva: Yle Thilia Thalia Tallallaa

Ensimmäinen Thilia Thaliamme on vuodelta 1984 ja siinä Kokkolaa edustaa vasta 19-vuotias Leea Klemola ja parinaan hänellä on kokeneempi näyttelijä Esko Rissanen. Vaasasta visailemaan ovat tulleet Esko Kovero ja Eeva- Riitta Salo.

Juhannus- Thilia Thaliassa kisaavat Tamperelaiset näyttelijät

Vuodelta 1999 Teema tarjoilee juhannuskisan, jossa vastakkain on tamperelaisia näyttelijöitä Janne Kallioniemi ja Outi Vuoriranta ja heillä on vastassa Reidar Palmgren ja Perttu Pesä. Tuomareina toimivat Neil Hardwick ja Satu Silvo.

Lisää vauhtia ja naurunpaikkoja

Thilia Thalian alkuaikoihin verrattuna vuoden 1999 kisailussa on tapahtunut paljon muutoksia. Tunnusmusiikkia on sovitettu svengaavammaksi ja yleisilme on muutenkin railakkaampi. 1990 luvun lopun ohjelmassa on myös selvästi nopeampi tempo. Kun vuonna 1984 vieraiden ja tuomariston esittelyyn käytettiin lähes viisi minuuttia niin 1999 -luvun juhannus-kisa alkaa saman tien.
Tässä kauden viimeisessä ohjelmassa palkitaan myös koko vuoden parhaat näyttelijäkisaajat.

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa