Hyppää pääsisältöön

Kuka oikein on räppäri Tuuttimörkö? Hahmo järkytti syntyessään koulun aamunavauksessa

Uusi albumi Kromihammas on taattua Tuuttimörköä. Mutta kuka oikein Tuuttimörkö – lajinsa viimeinen?

Tuuttimörkö a.k.a Aaro Teikari ja Aaro DiCosta tekivät koko Kromihammas-albumin alusta loppuun yhtä kappaletta lukuun ottamatta.

Tuuttimörön tuoreimman levyn intro alkaa luontodokumenteista tutulla, Jarmo Heikkisen, legendaarisella äänellä. Uunituoreen Kromihammas-albumin eka raita kertoo omituisesta hahmosta muun muassa näin:

”Tämä erikoisen näköinen ilmestys on Suomiräpin kenttää suvereenisti dominoiva Tuuttimörkö. Pimeyden turvin se etsii kuppiloista, yökerhoista ja kioskeista huumoria henkensä pitimiksi.”

Tuuttimörkö, tuo suomiräpin Midas, joka vaeltaa yössä etsien huumoria ja pitäen kaupungin pystyssä. Lajinsa viimeinen – kuten biiseissä ja jutuissa on kuvailtu vuosien varrella. Tuuttimörön musiikki koostuu synkän humoristisista sanoista, ja kasarista ammentavista funkkaavista sävelistä. Biisi toisensa jälkeen luo niin groovaavaa tunnelmaa, että jäykemmänkin pulliaisen askellukseen tulee ripaus lesoa gangstaa. 

Tuuttis on seikkaillut niin syvällä pimeässä yössä, että toisessa albumissa meni tovi: debyyttilevy On totta julkaistiin reilu kolme vuotta sitten. Toista albumia tehdessä iski pieni lukko: mitä nyt? Mutta kuten artisti räppää, Tuuttis kävelee niin omaa kävelyä, että asiat tulevat tyylillä sitten kun ovat tullakseen. Oikea polku löytyi, ja toinen albumi Kromihammas julkaistiin perjantaina saaden jo erittäin mairittelevaa palautetta.

Kromihammas-albumin sanoituksissa Tuuttis muun muassa kylpee niin naurettavassa määrässä kultaa, että hän palkkaa alkemistit muuttamaan sen tinaksi. Tuuttimörön suussa vilkkuvat kromiset grilssit, joita tuijottaessa ihminen näkee vääristyneen heijastuksen. Taattua Tuuttis-laatua siis.

Levyn yksi suuri teema on yö. Mutta miksi yö, mitä Tuuttimörkö oikein siellä yössä puuhailee?

- Täytyy olla joku vahti, joka katsoo, ettei siellä se meno lähde aivan käsistä. Tuuttimörkö pitää kaupungin pystyssä. Kun muu posse herää, talot on vielä pystyssä. Mielellään voisi jengi ruveta kiittelemään vähän useammin, Tuuttimörkö sanoo kuvaillen yön merkitystä hahmolle ja sanoituksille.

Tuuttimörköä ajaa yksi unelma: vapaus. Eikä yksinäisyys muserra, vaikka onkin lajinsa viimeinen, kuten Kromihampaan introssa kuullaan:

“Tämän Tuuttimörön on määrä olla lajinsa viimeinen.”

- Tuuttimörkö kantaa myös jonkinlaista ylpeyttä tästä asemasta. Kyllä tämä laji viedään kunnialla sukupuuton saleihin.

Tuuttimörön luoja

Kromihammas syntyi pyhän kolminaisuuden myötä, kun levyä tekivät: Tuuttimörkö, Aaro Teikari ja Aaro DiCosta. // Kuva: YleX

Tuuttimörkö on elämää suurempi hahmo, joka sylkee sanottavansa biiseihin eikä lähde niitä availemaan sen enempää.

Mystisen hahmon takana kuitenkin seisoo vuonna 1988 syntynyt Aaro Teikari. Hän on monien nimien mies, ja hänet tunnetaan myös nimellä Aaro DiCosta. Tämä nimi nähdään myös Kromihammas-albumin tuottajana. Toisen albumin teossa on siis ollut Teikari, Tuuttimörkö ja Aaro DiCosta. Miten nämä kolme nimeä tulevat toimeen yhdessä kehossa?

- En mä mitenkään napsahda rooliin. Tuuttimörkö on osittain performanssi ja selkeästi oma juttunsa. Aaro DiCosta on Aaro Teikarin taiteilijanimi. Kyllä mä alun perin naureskelin ajatukselle, että Aaro DiCosta tuottaa Tuuttiksen levyn. On vähän tämmöinen skitsofreeninen ammatillinen suhde, Teikari sanoo.

Pian 28-vuotias Teikari on Kirkkonummella syntynyt, media-alaa opiskellut musataituri. Joitain saattaakin ehkä yllättää, että gangstamaisesta elämäntyylistä ammentavan ug-räppärin tausta on vakaasti klassisessa musiikissa. Musiikki löytyi jo pienenä poikana, kun Teikari aloitti 9-vuotiaana klassisen trumpetin soiton.

- Klassinen koulutus oli opettavainen koulu ja hyvä pohja kaikkeen tekemiseen. Se kuitenkin tähtää tekniseen täydellisyyteen. Virheitä ei saa tehdä, ja kaikki on aika jäykkää.

Tuuttiksen luoja jäykässä opissa? Aikamoista. Homma alkoi tökkimään lopulta yläasteella ja lukiossa, kun luokkakaverit alkoivat soittamaan ja jammailemaan huolettomasti.

- Lähtökohta niillä oli, että se on rentoa ja kivaa ajatuksella ”Mehän ollaan ihan paskoja, mutta se on ok.” Mä en pystynyt osallistumaan siihen, sillä mut oli opetettu niin, ettei saa mokata. Muistan, kuinka se vitutti mua silloin. En voinut hyväksyä, että on ihan ok tehdä joku virhe.

Askel pois jäykkyydestä löytyi, kun Teikari alkoi soittaa bassoa. Muutos sai alkunsa.

- Muiden kautta tuli ihan uusi kokemus siitä, että musiikki voi olla hauskaa ja rentoa. Tuntuu, että kaikki mun myöhemmät tekemiset on tosi paljon vastareaktiota sille, mistä olen alun perin lähtenyt musiikillisesti.

Tuuttimörön synty

Itse Tuuttimörön hahmo syntyi lukion aamunavauksessa 2005. Teikari ja hänen kaverinsa aikoivat pitää aamunavauksen, jonka teema oli tietysti gangsta rap. Yhtäkkiä tuli tilausta parille rap-biisille.

-Nimesin itseni Tuuttimöröksi. Tehtiin pari kappaletta, ja järkyttyneet opettajat marssivat ulos. Jouduin rehtorin puhutteluun.

Tämän Teikari tulkitsi siten, että karskille, härskille ja korealle Tuuttimörölle on tilausta. Hän halusi tehdä tuolloin mahdollisimman törkeää ja loukkaavaa materiaalia. Huumori on se juttu, mutta mitään huumorimusaa ei tehdä.

- Mulle tässä on tosi paljon sitä, että kuinka pitkälle tämän jutun voi viedä. Yllätyn kerta toisensa jälkeen, että tällaisen voi viedä ihan uskomattoman pitkälle. Välillä hirvittää.

Mutta millaista Tuuttiksen kanssa on elää?

- Se on paikoin käsittämättömän tuskasta, ja sitten paikoin uskomattoman hauskaa ja palkitsevaa. Erityisesti lavalla se yhteistyö on ehkä parhaimmillaan. Välillä kotioloissa se on erittäin kiusallista.

Onneksi kaksikolla, Tuuttimöröllä ja Teikarilla, on myös yhteisiä paheita: yöllinen valvominen ja savuke + kola, kuten biiseistäkin on voinut oppia. Viimeisimmällä levyllä on enemmän läsnä myös kosketus Teikarin elämään.

- Tajusin, että roolin vetäminen käy uskomattoman raskaaksi, ja pyrin karsimaan keskittyjä tarinoita keksitystä hahmosta. Laitoin nyt enemmän toteen pohjautuvia asioita. Haluan kuitenkin aina säilyttää tämän niin, että toden ja tarun raja on mahdollisimman häilyvä ja epäselvä.

Jos yhteiselo välillä käy tuskasta, niin mikä miehen oikein pitää tällä tiellä? Teikari vastaa Aki Kaurismäen lainauksella:

-Life is intolerable without humour. Life is intolerable with humour too.

Tuuttimörkö ei halua ajatella liikaa, mitä muut ajattelevat, tai suunnitella etukäteen. Silti erittäin hyviä hetkiä ovat ne, kun tulee palautetta. Musiikin on tarkoitus olla myös toiveikasta ja jopa naurattaa.

- Yksi suurimpia palkintoja on, kun joku kertoo että voi hetkeksi unohtaa huolensa ja tulee hyvä olo musiikin avulla.

_Tuuttimörön Kromihammas on YleX:n Viikon albumi. Artisti kävi Uuden musiikin aamuvuorossa, kuuntele koko haastattelu tästä._

Lue myös:

__Tuuttimörkö on suomiräpin Midas