Hyppää pääsisältöön

Piensijoittajan elämänoppeja: Sijoittamisessa ei ole valitusoikeutta

Sijoittaminen, kuvituskuva
Sijoittaminen, kuvituskuva Kuva: Yle / Annukka Palmén-Väisänen oppiminen

Paljonko olet valmis menettämään rahojasi menettämättä yöunia? Jos vastaus on nolla euroa, pidä rahasi nollakorkoisella pankkitilillä. Tosin korot voivat laskea alle nollan, jolloin pankkitilin tuotto on äkkiä miinuksen puolella. Jos haluat vaurastua, jatka lukemista.

Kirjoittaja on mm. entinen taloustoimittaja ja nykyinen vastaava tuottaja. Hänen intohimojaan ovat historia, talous ja taloushistoria. Piensijoittajan ura alkoi kesätyöansioiden sijoittamisella obligaatioihin ja laajeni myöhemmin osakkeisiin, asuntoihin ja metsään. Pieni osa varallisuudesta tuottaa vain mielihyvää, kuten kuvataide ja Vespa.

Sijoitusvinkkejä en voi antaa. Kukaan ei tiedä, miten mikäkin sijoitus tulevaisuudessa kehittyy. Parhaimmat sijoittajat kyllä arvaavat usein oikein. Oleellisin kysymys on se, millainen sijoitusrakenne juuri sinulle sopii. Haluatko paljon tuottoa ja riskiä? Vai haluatko hieman vähemmän tuottoa ja riskiä? Ja tarvitsetko rahojasi aivan kohta vai vasta vuosien päästä?

Suosittelen välttämään liiallista itsevarmuutta. Nuorempana kuvittelin olevani muita fiksumpi ja osakesalkun tuotto olikin keskiarvoa parempi vuodesta toiseen. Nyt vanhana ja viisaana tiedän, että menestys oli sattumaa ja se toteutui siitä huolimatta, että olin aktiivinen sijoittaja.

Nöyryys kannattaa.

Vaikka minäkin osaan lukea vuosikertomuksia ja tiedän joistakin aloista paljon enemmän kuin keskiarvokansalaiset, tiedän myös, että analyytikot tietävät samoista asioista merkittävästi enemmän. Silti kannattaa opiskella ja ottaa asioista selvää. Jos kurssi on edes suunnilleen sellainen, mikä omien analyysiesi mukaan pitäisi olla, se tuo mielenrauhaa. Kannattaa ostaa vain sellaisia yrityksiä, joiden toimialan ja toiminnan tunnet.

Osakkeen hinta ei määräydy pelkästään sillä, paljonko yritys omistaa nyt, ja paljonko se tekee rahaa nyt. Oleellista on se, kuinka hyvin yritys pärjää tulevaisuudessa.

Osakkeeseen on siis hinnoiteltu paitsi sen nyt omistamat tehtaat ja työkalut, myös sen tulevaisuus. Varakas ja tuottoisa yritys, jonka tulevaisuus vaikuttaa huonolta, on halpa, ja päinvastoin.

Kurssit nousevat, kun ahneus voittaa pelon. Toisen viisauden mukaan pörssissä menestyy, kun tekee samalla tavalla kuin muut, mutta vain aikaisemmin. Kuulostaa helpolta; myy kun muut innolla ostavat, ja osta, kun muut paniikissa myyvät. Helppoa se ei ole, sillä kukaan ei tiedä, koska myyntipaniikki muuttuu ostolaidalle, tai koska kurssien loputtomalta näyttävä nousu kääntyy laskuksi.

Vaikka kuinka opiskelisi alaa, se ei ole menestyksen tae, mutta auttaa itselleen sopivassa päätöksenteossa.

Vaikka kuinka opiskelisi alaa, se ei ole menestyksen tae, mutta auttaa itselleen sopivassa päätöksenteossa.

Yksi perusasia on P/E –luku. Se on price/earnings eli kertoo hinta/voitto –suhteen. Osakkeen hinta suhteessa sen tuottoon kertoo sijoittajien uskosta yrityksen tulevaisuuteen. Kun luku on suuri, osake on kallis, mutta sen uskotaan nousevan. Saman faktan voi tulkita myös toisin: pieni P/E on varma valinta, koska se ei sisällä mitään ilmaa. Luvun tulkinta on sijoittajan ja valitusoikeutta ei ole.

Halpa yhtiö voi edelleen halventua ja kallis yhtiö voi edelleen kallistua. Itse kartoin pari vuosikymmentä erästä nimeltä mainitsematonta hissiyhtiötä, koska se oli mielestäni aina aivan liian kallis. Lopulta sitten ostin sitä hieman ja kurssi vain jatkoi nousuaan.

Ostin myös aikoinaan halpana pitämääni puhelinvalmistajaa ja kun lopulta luovuin osakkeista, sain vain puolet ostohinnasta takaisin.

Pörssi on sellainen urheilulaji, että menneitä saa muistella vain oppimismielessä. Kun virheitä sattuu, kokemus karttuu. Mutta jos olet taipuvainen saamaan traumoja vanhoista huonoista kaupoista, vaihda lajia.

Samoin on ihan turha elvistellä vanhoista hyvistä sijoituksista, koska mennyt on mennyttä, sille ei voi tehdä mitään. Katse vain kohti tulevaisuutta.

Pörssi on sellainen urheilulaji, että menneitä saa muistella vain oppimismielessä.

Veroja voi laillisesti välttää monin tavoin. Yksi tapa on avata pitkäaikaissäästötili. Verottaja tukee sinne sijoitettavia rahoja verovähennyksellä. Ehtona on, että rahat nostetaan vasta eläkeiässä. Samoin vapaaehtoisissa eläkevakuutuksissa on veroporkkanaa. Näistä palveluista peritään hinta.

Moni karttaa ps-tiliä siksi, että siihen kuuluu poliittinen riski. Verolait voivat muuttua vuosikymmenten aikana.

Pari vuosikymmentä sitten eräs pankki yritti myydä minulle eläkevakuutusta. Laskin, että pankin saamat hallinnointipalkkiot ovat aika muhkeat. Päätin ostaa eläkevakuutuksen sijaista kyseisen pankin osakkeita. Kurssitaso on siitä ajasta moninkertaistunut ja osingot ovat olleet muhkeat joka vuosi.

Sijoittaminen ja omistaminen sinänsä voi olla kivaa. Omalla metsäpalstalla voi metsästää, kaataa puita ja tehdä nuotion. On kiva kävellä kauppaan, josta omistaa pienen siivun. Jotkut kaverit ovat ostaneet panimon osakkeita vain siksi, että sihautettaessa saa juoda "omaa" olutta. Ja kyllähän autotehtaan osake tuottaa paremmin kuin samaisen tehtaan tuote, joka ruostuu pihalla.

Jotkut kaverit ovat ostaneet panimon osakkeita vain siksi, että sihautettaessa saa juoda "omaa" olutta.

En kyllä suosittele hauskuutta ihan ensisijaiseksi syyksi hankkia jonkun yrityksen osakkeita. Mutta kyllä kerran itsekin laivamatkalla Saksaan laskin, paljonko laivayhtiön laivojen kokonaispituus on ja montako millimetriä siitä on omien osakkeideni osuus. Tällaisessa laskemisessa ei ole mitään järkeä, mutta hauskaa se on.

Ai että miksikö pitäisi pihistellä päivittäismenoissa, jotta saisi rahaa kasaan sijoittamiseen? Kannattaako nauttia rahoistaan heti nyt?

Paras ikinä kuulemani kommentti säästämisestä ja sijoittamisesta tuli aikoinaan äidiltäni. "Kannattaa säästää, että on sitten rahaa kun sitä tarvitsee." Se kuulostaa aluksi hassulta, mutta lue se toisenkin kerran, kiitos.

Kommentit