Hyppää pääsisältöön

Uudistettu Yle Vega aloittaa 1.9.

Ryhmäkuva Yle vegan juontajista.
Ryhmäkuva Yle vegan juontajista. Kuva: Yle Kuvapalvelu / Johanna Kannasmaa, Laura Pohjavirta ryhmäkuva,Yle Vega,juontajat

Ylen 90-vuotisjuhlien alla kääntyy myös lehti suomenruotsalaisessa radiohistoriassa. Torstaina 1.9. on Yle Vegan ensi-ilta.

“Vegalla on tärkeä rooli Suomen ruotsinkielisen väestön elämässä joka päivä. Siksi olemme valtavan iloisia siitä, että voimme tarjota kanavan, joka on entistä merkityksellisempi ja entistä enemmän läsnä kuuntelijoiden arjessa”, sanoo Svenska Ylen johtaja Marit af Björkesten.

Vahvasti yhteiskunnallista sisältöä, uutisia ja ajankohtaista asiaa - kaikilta alueilta

Uusi Yle Vega on syntynyt pitkällisen kehitystyön tuloksena. Johtotähtenä on ollut vahvistaa kanavan otetta uutis-, ajankohtais- ja yhteiskunnallisten sisältöjen välittäjänä. Tämä onnistuu muun muassa siten, että kanavan toimintamallia on muutettu joustavammaksi ja nopeammin reagoivaksi.

Yle Vegalla kuuluu myös huomattavasti entistä enemmän alueellista sisältöä. Lähetykset Helsingistä, Vaasasta, Itä-Uudeltamaalta, Länsi-Uudeltamaalta ja Turusta tulevat olemaan tunnin pidempiä, eli ne jatkuvat puoleen päivään asti joka päivä. Alueellista ohjelmaa lähetetään myös lauantaisin klo 7–9.

Uudistus on tehty tiiviissä yhteistyössä kuuntelijoiden kanssa

Vega tavoittaa 40 prosenttia suomenruotsalaisista päivittäin, mutta kilpailu kuuntelijoiden ajasta on koventunut ja uudet tavat kuluttaa mediaa tuovat uusia vaatimuksia kanavalle.

“Kanavan kehitystyö perustui laajaan yleisötutkimukseen, mutta myös kuuntelijoiden kanssa käytyihin keskusteluihin”, sanoo Yle Vegan ja Yle X3M:in ohjelmapäällikkö Kaj Backman.

Uusia ja tuttuja ääniä

Vega ei olisi Vega ilman juontajiaan. Rakkaat ja tutut äänet jatkavat juontajina: Camilla Kivivuori ja Jukka Isojoki ohjelmissa Vega Kväll, Tongåvan ja Vegatoppen sekä Pia Abrahamsson Vega Söndag -ohjelmassa. Koko maanantai-ilta on varattu suomenruotsalaiselle musiikille Benny Törnroosin ja Tomas Ekin johdolla uudessa ohjelmassa Vår musik.

Uusia ääniä kanavalle tuovat muun muassa Magnus Hansén ja Nicke Aldén X3M:in viikonlopuista. Nickeä kuullaan Hannah Norrenan kanssa Vega Dagissa, joka lähetetään heti Slaget efter tolv -ohjelman jälkeen, sekä Vega Lördag -ohjelmassa, joka jatkaa suositun Lördax-ohjelman perintöä. Magnus nostaa esiin päivän suurimpia puheenaiheita Joakim Rundtin kanssa ohjelmassa Vega Eftermiddag.

Kanavalla jatkavat suosikit Kvanthopp, Fritt fram, Kaffekvarnen och Radioteatern. Sunnuntai-iltaisin keskustellaan viikon kulttuuritapahtumista uudessa Vega Kultur -ohjelmassa.

“Vegalla on läheinen suhde kuulijoihinsa, ja olemme aina saaneet paljon palautetta. Se on auttanut meitä kehittämään kanavaa ja sen sisältöjä. Toivottavasti näin on jatkossakin”, sanoo Kaj Backman.

Lisätiedot:
Kaj Backman, ohjelmapäällikkö, Yle Vega ja Yle X3M, p. 040 830 2930, kaj.backman@yle.fi