Hyppää pääsisältöön

Jakso 13: Facebook-issa

Vikasietotila-podcastin tekijät ja logo
Vikasietotila-podcastin tekijät ja logo Kuva: Yle / Jyrki Valkama ja Tuuli Laukkanen vikasietotila

Kuuntele Areenassa
Tilaa podcast
Lataa jakso

Vikasietotilan toinen tuotantokausi lähtee käyntiin milläpä muullakaan kuin Facebookilla. Luvassa on shokeeraavia paljastuksia! Esimerkiksi se, että Panu ei käytä Facebookia, mutta toisaalta Kari ja Olli käyttävät sitä Panunkin edestä.

Facebookista on muodostunut niin itsestäänselvä osa sosiaalista elämää, että sen ulkopuolelle jättäytyminen on kummallinen poikkeus. Mutta onko reilua olettaa, että kaikki käyttävät jotakin viestintäkeinoa, edes Facebookia? Ja onko Facebookilla suuren käyttäjämääränsä vuoksi jonkinlainen vastuu yhteiskunnalle yleisemmin? Näistä (ja Ellosta) puhutaan tämän kauden ensimmäisessä Vikasietotilassa. Myös vaaratiedotteet mainitaan.

Haastateltavana tässä jaksossa on tohtori Suvi Uski, jonka kanssa keskustellaan Facebookista ja profiilityöstä. Mitä se on? Kuuntele haastattelu, niin tiedät.

Palaute: kommentoi tuonne alas, lähetä sähköpostia osoitteeseen vikasietotila@yle.fi tai twiittaa tunnisteella #vikasietotila.

Vinkit

Linkit

Vikasietotila

 • Valheenpaljastaja: Miten keskustella rokotteista kriitikon tai vastustajan kanssa?

  Rokote-epäröinti kasvaa myös Suomessa.

  Radikaaleimpien rokotevastaisten porukka on pieni, mutta hyvin äänekäs. Heidän päätään on vaikea kääntää latomalla faktoja pöytään. Rokote-epäröijien määrä on paljon suurempi, ja heidän huoliinsa on syytä suhtautua vakavasti ja empaattisesti. Näin keskustelet rokotteista läheisesi kanssa, joka epäröi niiden ottamista.

 • Oletko Valheenpaljastaja? - Testaa mediataitojasi Yle Oppimisen testissä

  Verkossa valheet leviävät kuin kulovalkea.

  Verkossa leviää totuuden lisäksi myös paljon harhaanjohtavaa informaatiota ja suoria valheita. Netissä surffaajan on oltava koko ajan hereillä, ettei jaa feikkiä ihan ajattelemattomuuttaan. Tiedon äärellä on hyvä pysähtyä. Yle Oppimisen Valheenpaljastaja-testissä pääset testaamaan mediataitojasi.

 • Valheenpaljastajan mediataitopaketti koululaisille ja opiskelijoille

  Verkossa valheet leviävät kuin kulovalkea

  Yle Oppiminen on koonnut 5.–6. luokille, 7.–9. luokille, lukioille ja ammattikouluille mediataitopaketit, joista saa 1–2 oppitunnin mittaisen kokonaisuuden. Materiaalina on Valheenpaljastaja-video, jossa toimittaja-tietokirjailija Johanna Vehkoo kertoo verkossa esiintyvästä harhaanjohtamisesta ja valheista.

Media- ja digitaidot